Günlük hayatın vazgeçilmez araçlarından olan akıllı telefon, şarj sürelerinin yetersizliği nedeniyle bizi yarı yolda bırakabiliyor. Bu nedenle şarjı daha uzun süre giden telefonlar satın almak ve yanımızda sürekli adaptör ya da taşınabilir batarya (powerbank) taşımak zorunda kalabiliyoruz. Bunların yanında, telefonumuzun bataryayı daha verimli kullanması için bazı önlemler alabiliriz. Bu yazıda telefonda pil tasarrufu için neler yapabileceğimize göz atıyoruz.
Ekran Parlaklığını Azaltın
Telefonumuzun en çok enerji tüketen unsurlarından biri ekrandır. Ekran parlaklığı ne kadar yüksek olursa, o kadar fazla pil tüketilir. Bu nedenle telefonunuzda ekran parlaklığını otomatik ayarda tutmak yerine manuel olarak birkaç kademe kısmak, pil ömrüne olumlu katkı sağlayacaktır.
Ekran Zaman Aşım Süresini Kısaltın
Telefonumuzu kullanmadığımız anlarda pil tasarrufu sağlamak için ekran otomatik olarak uyku moduna geçer. Ekran zaman aşım süresini daha kısa sürelere ayarlayarak, pil tüketimini azaltabilirsiniz.
Arka Planda Çalışan Uygulamaları Kapatın
Gün içinde kullandığımız uygulamalar arka planda çalışmaya devam eder ve sürekli enerji tüketir. Bu nedenle kullanmadığınız uygulamaları kapatmanız, pil tasarrufuna destek olur. Belli periyotlarla hangi uygulamaların açık olduğunu kontrol etmek ve bunlardan çıkış yapmak faydalı olacaktır.
Güç Tasarrufu Modunu Kullanın
Telefonunuzun performansı ve özelliklerini sınırlandırarak pil ömrünü uzatan güç tasarrufu modu, birçok telefonda mevcuttur. Arka plan uygulamalarını, ekran parlaklığını, bildirimleri, Wi-Fi ve mobil veri kullanımını kısıtlayan güç tasarrufu modunu, telefonunuzun pil seviyesi düştüğünde aktif hale getirebilirsiniz.
Uygulama Optimizasyonlarını Etkinleştirin
Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda uygulamaların arka planda çalışmaya devam etmesini önleyerek pilden tasarruf sağlayan Uygulama Optimizasyonları özelliğini kullanabilirsiniz.
Geçiş Animasyonlarını Kapatın
Bazı cihazlarda geçiş animasyonları daha fazla efekt içerebilir. Bu da pil tüketimine olumsuz etki eder. Bu nedenle ekran geçiş animasyonlarını kapatmanızda fayda vardır. Ayrıca canlı duvar kağıtları da pil tüketimi konusunda müsriftir. Telefonunuzda canlı duvar kâğıdı özelliği açıksa, mutlaka kapatın.
Bildirimleri Sınırlayın
Gün içinde telefonumuza sürekli bildirim gelmesi, ekranın tekrar tekrar uyanması anlamına gelir. Sadece gerçekten ihtiyaç duyacağınız uygulamaların size bildirim göndermesine izin verin ve diğerlerini kapatın. Bildirim sayısının azaltarak, pil ömrüne destek olabilirsiniz.
Konum Servislerini Kapatın
Küresel Konumlama Sistemi (GPS) kullanan uygulamalar pil ömrüne olumsuz etki eder. GPS özelliği açıkken telefonunuzun pil tüketimi yüksek olacaktır. Bu nedenle sadece GPS’e gerçekten ihtiyacı olan uygulamalara bu özelliğe erişme izni verebilir ve konum servislerini sadece ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
Wi-Fi ve Bluetooth’u kapatın
Kablosuz Ağ (Wi-Fi) ve Bluetooth fonksiyonlarını kullanmadığınız zamanlarda kapalı tutmanız gerekir. Çünkü Wi-Fi özelliği sürekli bağlanmak için çevredeki cihazları tarar ve bu esnada enerji tüketir. Aynı sorun Bluetooth için de geçerlidir. Bluetooth özelliği de çevredeki Bluetooth cihazları tararken pil tüketimine neden olur.
Aşırı Sıcak ve Soğuktan Kaçının
Aşırı sıcak veya soğuk hava, pil ömrüne olumsuz etki eder. Bu nedenle akıllı telefonunuzu aşırı sıcak veya soğukta kullanmaktan kaçınmanız gerekir. Zaten birçok telefonda aşırı soğuk ve sıcak koruması mevcuttur. Bu sayede bu ortamlarda telefon kendiliğinden kapatılır. Bir başka deyişle, korumaya alınır.
Widget Sayısını Azaltın
Telefonumuzun ana ekranındaki Widget’lar minik yardımcı uygulamalardır. Çok gerekli olanları elbette kullanacağız. Ancak aşırı Widget kullanımının sürekli güncelleme yaptığı ve pil ömrünü olumsuz etkilediğini unutmayın.
Sistem ve Uygulamaları Güncel Tutun
Akıllı telefonumuzun işletim sistemi ve kullandığımız uygulamaları güncel tutmak, pil performansına destek olur. Güncellemeler genellikle yazılımsal olarak performansı artıran ve pil tasarrufu sağlayan optimizasyonlar ile kullanıcı lehine ek fonksiyonlar içerir.
Telefonunuzu Sık Şarj Etmeyin
Doğru şarj etme bilinci kazanmak, hem telefonunuzu hem bataryasını korur. Telefonunuzu tam şarj etmek ve pili sıfır seviyesine kadar kullanmak önerilen bir yöntem değildir. İdeal olan telefonunuzun pilini yüzde 20 ile yüzde 80 şarj aralığında tutmaktır. Buna dikkat ederek, pilin daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Pil Dostu Uygulama Kullanın
Daha az enerji tüketen pil dostu uygulamalar kullanmayı deneyebilirsiniz. Bunun yanında bazı uygulamaların, ‘Lite’ versiyonları vardır. Pil dostu uygulamalar daha az arka plan işlemi yapar. Gereksiz veri alışverişi, dolayısıyla pil tüketimi yapmaz. Bunları tercih etmek de pil ömrü açısından size katkı sağlayacaktır.
Elinizin Altında Taşınabilir Batarya Bulundurun
Gün içinde telefonunuzu tekrar şarj edebileceğiniz ortam olmayacağını düşünüyorsanız, yanınıza mutlaka taşınabilir batarya (powerbank) alın. Taşınabilir bataryaların artık taşıması kolay, daha ince ve daha hafif modelleri mevcut. Telefonunuz kablosuz şarjı destekliyorsa, kablosuz powerbank kullanarak, daha konforlu bir şarj deneyimi yaşayabilirsiniz.
X (Twitter) üzerinde beni takip edin: https://x.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?