Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelHidrojen Yakıtlı Araçlar Nasıl Çalışır?

    Hidrojen Yakıtlı Araçlar Nasıl Çalışır?

    Elektrikli araçlara bir alternatif olarak otomobillerde hidrojen yakıt kullanımı gündeme geliyor. Hidrojen yakıtla çalışan araçlar, hidrojen gazını kullanarak elektrik üretiyor ve bu elektrikle motor çalıştırılarak araç hareket ettiriliyor. Bu noktada iki yöntem var. Hidrojen yakıt hücreleri kullanılarak elektrik üretmek ve elektrikli motor kullanmak ya da içten yanmalı motorları hidrojen yakıtla çalıştırmak.

    Hidrojen Yakıtla Elektrik Üreten Motorlar

    Yakıt hücreleri, yüksek basınçlı hidrojen gazını oksijenle karıştırarak kimyasal reaksiyon sonucu elektrik üretir. Bu araçlara enerji sağlamak için, genellikle proton değişim membranlı (PEM) yakıt hücreleri veya alkalin yakıt hücreleri kullanılır. Bu yöntemde hidrojen, yakıt hücresinde oksijen ile reaksiyona girer. Bu reaksiyon sonucunda elektrik enerjisi üretilirken su ve ısı ortaya çıkar. Elde edilen elektrik enerjisi, aracın elektrik motorunu çalıştırarak tekerlekleri döndürür ve böylece aracın ilerlemesi sağlanır.

    Hidrojen Yakıtlı İçten Yanmalı Motorlar

    Hidrojenin yakıt olarak kullanılması, geleneksel içten yanmalı motorlarda farklı bir yaklaşımın benimsenmesini sağlar. Bu yöntemde, benzinli ya da dizel araçlardaki motorlara benzer şekilde hidrojen yakıt olarak kullanılır. Hidrojen, hava ile karıştırılarak ateşleme sonucu patlamanın meydana gelmesini sağlanır.

    Bu patlama sonucu, motordaki pistonlar hareket eder ve oluşan güç, aracın tekerleklerini döndürmeye, dolayısıyla aracın hareketini sağlar. Hidrojen, içten yanmalı motorlarda kullanılması ile çevre dostu bir yaklaşım sergiler. Çünkü su buharı ve az miktarda nitrojen oksit çıkışı vererek yanma gerçekleşir. Atmosfere zararlı egzoz emisyonu salınmaması sağlanır.

    Hidrojen yakıtla çalışan Hyundai Nexo adlı aracın motoru.
    Hidrojen yakıtla çalışan Hyundai Nexo adlı aracın motoru.

    Hidrojen Yakıtlı Araçlar Daha Çevreci

    Elektrik motorlu, hidrojen yakıt hücreli araçlar, sadece su buharı ve ısı üreterek daha temiz bir yöntem sunar. Hidrojen yakıtlı araçlar, elektrik enerjisi ile çalıştıkları için geleneksel içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla daha çevre dostudur. Çünkü hidrojen yakıt hücreli, elektrik motorlu araçların egzoz borusundan çıkan tek şey sudur. Bu da elektrikli motorlara hidrojenle güç vermenin daha çevre dostu bir yöntem olduğu anlamına gelir.

    Karşılaşılan Zorluklar

    Araçlarda hidrojen kullanımı popüler hale gelmekte beraber, karşılaşılan bazı güçlükler vardır. Bunların başında, hidrojen üretimi, depolanması gibi bazı teknik zorluklar ve yüksek maliyet gelmektedir. Ancak yine de ümitsiz olmaya gerek yok.

    Hyundai Nexo
    Hyundai Nexo

    Hidrojen Yakıtlı Otomobiller

    Peki günümüzde, Yakıt Hücreli Elektrikli Araçlar (FCEV) olarak sınıflandırılan hidrojen yakıtlı otomobil satın almak isterseniz, bunu hemen gerçekleştirmenin bir yolu var mı? Ne yazık ki, bu hedef şu an o kadar yakın değil. Diğer yandan Toyota Mirai ve Hyundai Nexo adlı iki araç, şu anda hidrojen yakıt teknolojisi kullanan öncü ürünler olarak öne çıkıyor. Toyota’nın hidrojen yakıt hücreli aracı Mirai, tek depoyla 1000 kilometrenin üzerinde yol kat edebiliyor.

    Depo Sadece 5 Dakikada Doluyor

    Aracın deposu 5.6 kg hidrojenle doluyor. Yakıt tüketimi ise 100 kilometrede 0.55 kg. Mirai, bir depo yakıtla 1003 kilometre yol yapabiliyor. Ayrıca deponun tekrar dolumu ise sadece 5 dakikada gerçekleşiyor. Hyundai Nexo ise hidrojen yakıt hücresi ile tek depoyla 666 kilometrelik sürüş menzili sunar. Bu aracın da yakıt dolum süresi 5 dakika. Buna ek olarak bu araçların dünya genelinde yaygınlaşması için, hidrojen yakıt dolum istasyonlarının yaygınlaşması gerekiyor. Bu hedefin yakın gelecekte gerçekleşmesi ise beklenmiyor.

    Mercedes GenH2 kamyon hidrojen yakıt dolumu.
    Mercedes GenH2 kamyon hidrojen yakıt dolumu.

    Ticari Alanda Kullanım Yaygın

    Bireysel araçlarda durum çok gelişmiş olmamakla beraber, ticari alanda kullanımın daha yaygın olduğunu görüyoruz. Öte yandan kamyon, TIR, çekici ve otobüs gibi araçlarda hidrojen yakıt kullanımı hızla yaygınlaşıyor. Ayrıca dolum istasyonları belli kilometre aralıklarla oluşturulduğu için ticari alanda hidrojen yakıtlı araç kullanımının önü açık gözüküyor. Hidrojen yakıtla çalışan ağır ticari taşıtlar arasında, Ford Truck, DAF Trucks, Mercedes-Benz, Volvo ve Iveco gibi markalar da bulunmaktadır.

    Son olarak toparlarsak; bireysel kullanımlar için hidrojenli araçlar yerine elektrikli araçlara yönelmekte fayda var. Bununla birlikte, ülkemizde elektrikli araç şarj istasyonu yaygınlığının henüz istenilen seviyeye ulaşmadığı da bir gerçek.

    X (Twitter) üzerinde beni takip edin: https://x.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Microsoft Copilot hakkında bilmeniz gerekenler

    Hava temizleyici ve nemlendirici neden gerekli?

    DJI Osmo Mobile 6: Akıllı Telefon Sabitleyici Gimbal

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN