Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürTeknoloji Milyarderlerinin Servetlerinde Son Durum

    Teknoloji Milyarderlerinin Servetlerinde Son Durum

    Elon Musk ve Bill Gates’ten Jeff Bezos ve Larry Page’e teknoloji milyarderlerinin servetlerinde son durum.

    “En zenginlerin” son mali durumları belki de en çok merak edilen konulardan ve yıl boyunca Jeff Bezos’un listenin kaçıncı sırasında olduğu, Elon Musk’ın servetine kaç milyar dolar daha eklediği konuları manşetlerde…

    Musk, son aylarda bir miktar gerilese de hala zirvede bu arada…

    2022 sona erdi, şimdi dünyanın en zengin teknoloji milyarderlerinin 2023 ve sonrasında ne yapmak istediklerini ve muazzam servetlerini olumlu bir fark yaratmak için nasıl kullanmayı planladıklarını öğrenmek için mükemmel bir zaman. 10’dan geriye sayıyoruz…

    10- Michael Dell: 44.1 Milyar Dolar

    Dell Technologies’in Kurucusu, Başkanı ve CEO’su olan Michael Dell, 25 Eylül 2022 itibariyle 44,1 milyar dolarlık servete sahip. Teksas merkezli teknoloji şirketi, 2021’de 101 milyar dolar gelir elde etti ve Michael, şu anda Dell yan ürününde bir mülkiyet hakkına sahip.

    2022’de Las Vegas’ta Dell Technologies World’de yaptığı konuşmada Michael Dell, bulut bilgi gelirlerini ikiye katlamayı planladıklarını, “…Bir çoklu bulut ekosistemiyle sonraki adımı atıyoruz. Bulut, yapay zekanın verileri yüksek düzeyde otomatikleştirilmiş ortamlarda 5G ağlarında işlediği ve taşıdığı uç noktayı kapsıyor.” İfadeleri ile özetlemişti.

    9- Zhang Yiming: 44.5 Milyar Dolar

    TikTok’un ve ana şirketi ByteDance’in kurucusu Zhang Yiming, 2022 itibarıyla 44,5 milyar dolarlık servete sahip. Yeni bir isme başarılı bir şekilde devir teslim ederek 2021’de ByteDance’in CEO’luğundan ayrıldığı düşünüldüğünde, bu oldukça büyük bir başarı.

    Forbes’a göre Zhang, ByteDance’te kalmayı, 2022 ve sonrasında danışman olarak hizmet vermeyi planlıyor. Ayrıca “organizasyonel ve pazar ilkelerini analiz etmenin, bu teorileri de yönetim işini daha da azaltmak için kullanmanın” daha uygun olduğunu iddia ediyor. Zhang’ın analizinin bir kısmı, VR sektörünü Meta’ya rakip olacak şekilde genişletmeyi içeriyor.

    Project Cambria

    8- Mark Zuckerberg: 52.6 Milyar

    Eskiden Facebook olarak bilinen Meta Platforms’un Kurucu Ortağı, Başkanı ve CEO’su Mark Zuckerberg, şu sıralar 52,6 milyar dolar değerinde. Dünyanın en büyük sosyal ağının baş honcho’su olarak çoğu kişi, Zuckerberg’in tüketicileri 21. yüzyıla götüren sanal bir merkez olan Metaverse’i ileriye taşımak için muazzam yatırımlarda bulunduğunu biliyor.

    Temmuz 2022’de yayımlanan The New York Times gazetesine göre Zuckerberg, şirketin Facebook’un tüm kullanıcı arayüzünü yenileme ve itibarını geri kazanma planlarıyla “artan yoğunlukta” çalışıyor.

    7- Larry Ellison: 83.9 Milyar Dolar

    Çok uluslu teknoloji devi Oracle’ın Kurucusu ve en büyük hissedarı olan Larry Ellison, 25 Eylül 2022 itibarıyla 83,9 milyar dolarlık servetin sahibi durumunda. Tesla’da %1,5 hisseye sahip olmaktan ve Hawaii gibi pahalı yerlerde gayrimenkul yatırımlarına yatırım yapmaktan keyif aldığı da biliniyor.

    Mart 2022’de Ellison, Hawaii’deki en büyük 6. ada olan Lanai’de şu anda %98 hissesine sahip olduğu (SF Gate’e göre) uygun fiyatlı bir konut projesine yatırım yapmayı planladığını duyurdu ve bu, söz konusu eyaletin 1990’ların başından beri bu türden ilk projesi oldu.

    Bloomberg’e göre Ellison, salgın sırasında tam zamanlı olarak Lanai’ye taşındı ve 150 ev, iki yatak odalı tek ailelik evler içeren uygun fiyatlı konut projesine milyarlarca dolar yatırım yaptı.

     

    6- Steve Ballmer: 84.9 Milyar Dolar

    2014’te Microsoft’un CEO’luğundan istifa etmesine rağmen, Steve Ballmer 2022’de hala şirkette önemli bir hissesine sahip. Bu sayede Windows, Xbox, Surface tabletleri, Microsoft akıllı ev teknolojisinden elde edilen multimedya gelir kaynakları sayesinde şu anda 84,9 milyar dolar değerinde. Dahası Ballmer, Los Angeles Clippers basketbol takımının da sahibi.

    Ballmer bugünlerde, seçmenlere ilgili siyasi bilgileri vermeyi amaçlayan bir web sitesi olan USAFacts.org üzerinde çalışıyor.

    5- Sergey Brin: 87.3 Milyar Dolar

    Sergey Brin, 2021’de (Bloomberg’e göre) 258 milyar dolar gelir elde eden, dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google’ın sahibi olan holding şirketi Alphabet’in Kurucu Ortağı. 2022 sonu itibarıyla 87,3 milyar dolarlık servete sahip olan Brin, son 18 aydır (Business Insider’a göre) zeplin şirketi Lighter Than Air (LTA) üzerinde çalışıyor.

    USS Macon’dan ilham alan zeplin, dünyanın dört bir yanındaki az gelişmiş bölgelere gerekli malzemeleri indirip teslim edecek çevre dostu bir insani yardım hizmeti olacak. Ayrıca Brin, boş zamanlarında bir fizik ders kitabı yazıyor.

    4- Larry Page: 91.2 Milyar Dolar

    Larry Page, Brin ile birlikte, Android ve YouTube gibi gelir getiren ürünleri sübvanse eden Google’ın sahibi olan holding şirketi Alphabet’in kurucusu. 25 Eylül 2022 itibariyle, Page’in tahmini değeri 91,2 milyar dolar ve gelirlerinin büyük kısmını hava taksisi startup’ı Kittyhawk için kullandı.

    Page, yakın gelecekte Kittyhawk’ın fişini çekmeyi planlarken, şirketin Boeing aracılığıyla Wisk adlı ortaklığı devam edecek. CNN’e göre Wisk şu anda “helikopter gibi yükselen ve uçak gibi uçan, tamamen elektrikli, kendi kendine uçan bir hava taksisi” geliştiriyor.

    3- Bill Gates: 107 Milyar Dolar

    Bill Gates, dünyanın en büyük yazılım üreticisi olan Microsoft’u kurdu. Gates, çeşitli mülkleri aracılığıyla 2021’de 168 milyar dolar kazanan şirketin yanı sıra, servetini Cascade Investments ve The Gates Foundation aracılığıyla yaptığı yatırımlarla biriktirdi. Bu nedenle, Bloomberg Milyarder Endeksi’ne göre şu anda 107 milyar dolar değerinde.

    Her zaman ileri görüşlü olan Gates, 2022’de “COVID-19’un akut aşamasını sona erdirecek ve bir sonraki salgını önleyecek” bir sonraki pandemi hazırlık planını uygulamaya koymak için 125 milyon dolar yatırım yaptı. 2022 tarihli How to Prevention the Global Pandemic kitabına göre Gates, virüsle proaktif bir şekilde savaşmak üzere profesyonellerden oluşan organize bir ağ oluşturmak için GERM (Küresel Salgın Müdahale ve Seferberlik) ve Acil Durum Operasyon Merkezleri (EOC’ler) adı verilen ilk müdahale ekiplerinden oluşan ekipler kurmayı planlıyor.

    2- Jeff Bezos: 137 Milyar Dolar

    Dünyanın en büyük dijital perakendecisi olan Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos (üstte), 2021’in ortalarında Amazon’un CEO’luğundan istifa etse de şu anda 137 milyar dolarlık servete sahip. Geçen yıl Bezos, kendini tersine yaşlanma ve ölümsüzlüğe adamış bir şirket olan Altos Labs’a yatırım yapıyordu.

    Altos Labs aracılığıyla ölümle savaşmanın yanı sıra Bezos, SpaceX gibi şirketlerle rekabet edebilmek için Blue Origin adlı uzay yolculuğu şirketine de yatırım yapıyor.

    Bezos ayrıca yakın zamanda “iklim krizi üzerinde çalışan bilim adamlarını, aktivistleri ve hayır kurumlarını desteklemek için” 10 milyar dolar taahhüt eden bir girişim olan Bezos World Foundation’ı başlattı.

    1- Elon Musk: 140 Milyar Dolar

    Hem Tesla hem de SpaceX’in CEO’su olan Elon Musk, şu anda dünyanın en zengin teknoloji milyarderi. 140 milyar dolar değerinde olan Musk, 2022’deki teknolojik konumunu artırmak için geçtiğimiz aylarda sosyal ağ Twitter’ı satın aldı. Hiç şüphe yok ki en yoğun ve en hırslı teknoloji vizyonerlerinden biri.

    Bu arada Elon, 2022’nin son dönemecinde 200 milyar doların üzerinde bir ‘servet kaybı’ yaşadı. Zira Kasım-2022’de net serveti 340 milyar dolardı. Bu akıl almaz düşüşün arka planında Tesla hisselerinde kaydedilen rekor düşüş vardı. Tesla hisseleri 2022’de yüzde 65 oranında geriledi.

    Musk’ın 2024 yılına kadar ilk mürettebatlı görevi Mars’a gönderme planları var. Musk aynı zamanda yüksek hızlı bir ulaşım sistemi olan Hyperloop’a da öncelik veriyor. Elbette Musk’ın AI ile insan bilinci arasında köprü kurma girişimi olan ve yine 2022’de geliştirmenin ilk aşamaları tamamlanan Neuralink projesi de var.

    Newtech / Ferhat Verdi

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN