Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Fotoğraf/KameraSony Cyber-shot RX100 V inceleme

    Sony Cyber-shot RX100 V inceleme

    sony_rx100_02

    Sony’nin artık bir efsane haline gelen RX100 ailesinin en yeni üyesi RX00 V’i en ince detayına kadar inceledim.

    Japon Sony’nin beşinci modeline terfi ettirdiği RX100’ün ilk sürümü 2012 yılında piyasaya sürüldü. Gelişmiş özellikler, açık bir diyafram, kompakt bir gövde gibi özellikleri bulunan ilk ürün, piyasaya çıkar çıkmaz özellikle fotoğraf konusunda takıntılı ve bilgili kullanıcılar tarafından tercih edilen bir model oldu. Aradan geçen 5 yıllık zamanda sırasıyla II, II ve IV modelleri çıkan RX100, her modelde öncekinin gelişmiş bir sürümünü piyasaya sürmeyi başardı. Haliyle V kodlu model de bir önceki sürümün özelliklerinin geliştirilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor.

    Teknik özellikler

    20 Megapiksel çözünürlük sunan 1 inç boyutunda BSI-CMOS sensör kullanan fotoğraf makinesinde saniyede 30 kare 4K video kayıt özelliği bulunuyor. Cihazın en başarılı olduğu alanlardan biri ise saniyede 24 kare JPEG+RAW seri çekim hızı. 315 bölgeli netlik sistemi bulunan fotoğraf makinesinin objektifinin ise f1.8-2.8 diyafram değerlerine sahip 24-70 mm zoom özelliği bulunuyor. Wi-Fi özelliği de bulunan fotoğraf makinesi uygulama yardımı ile uzaktan kullanılabiliyor. Ağır çekim, alan derinliği modleri, hazır çekim modları, manuel çekim modları ise ürünün diğer özellikleri arasında yer alıyor. 3 inçlik öne doğru döndürülebilir ekran ve 2.36 milyon piksel çözünürlüklü elektronik vizör fotoğraf makinesinin diğer önemli fonksiyonlarından birkaçı.

    sony_rx100_07

    RX100 IV’ten ne farkı var

    Ailenin yeni modelinin önceki sürüm olan RX100 IV’ten ne farkı var derseniz tek bir kelime ile yanıt veririm: Hız. Yeni model gerçekten de hızlı. Bu hız vurgusunu hem netlik hem de çekim hızı için söyleyebilirim. RX100 V 315 bölgeli netlik sistemi ile çok hızlı. Ayrıca hemen sensörün arkasına yerleştirilen imaj işlemcisi sayesinde saniyede 24 kare gibi (önceki modelde bu rakam 16 kare idi) inanılması çok zor bir seri çekim hızına sahip. Yaptığım denemelerde bu hızı ile başımı döndüren cihaz hızlı bir bellek kartı ile dikiş makinesi gibi çalışıyor.

    Hız dışında iki ürünün teknik özellikleri birbirine çok benziyor: 30 fps 4K video, Wi-Fi ile uzaktan kullanım, aynı diyafram açıklığına sahip aynı odak uzaklıklı objektif, birebir bir aynı özelliklere sahip elektronik vizör, benzer özelliklere sahip ekran.

    Öte yandan ürünün pil ömrü ise önceki modele göre biraz düşmüş. Dördüncü modelde 280 olan pil ömrü beşinci modelle beraber 220’ye düşmüş. Neredeyse yüzde 20’lik bu düşüş cihazın rakiplerine göre biraz geride kalmasına yol açıyor.

    sony_rx100_10

    Kullanım özellikleri

    Dışarıdan bakıldığında klasik bir kompakt model izlenimi veren RX100 V, öne doğru hareket edebilen ve bu sayede Selfie çekimlere izin veren ekranı ile kolay bir kullanım sunuyor. Önceki modele benzeyen bir tasarıma sahip olan fotoğraf makinesine ister amatör ister profesyonel seviyede olun rahatlıkla kullanıyorsunuz. Amatörler için tam otomatik mod, alan derinliği ayarları ve SCN modları bulunan fotoğraf makinesinde, manuel çekim modları ve gelişmiş ayarlar da yer alıyor.

    Fotoğraf kalitesi anlamında önceki modelleri aratmayan ürün, f1.8 diyafram açıklığının da etkisi ile harika fotoğraflar çekmeyi sağlıyor. Özellikle düşük ışıklı ortamlarda çok iyi sonuç veren ürün 24-70 mm objektifin hakkını veriyor. Diyafram açıklığı 70 mm’de bile f2.8 olan RX100 V, en düşük ışık koşullarında bile kullanıcısını üzmüyor. Zaten fotoğraf makinesinin yüksek fiyatının en önemli sebeplerinden biri bu objektif. Diyaframı açıklığı çok iyi olan bu objektif haliyle fotoğraf kalitesinin de yüksek olmasına sebep oluyor.

    sony_rx100_09

    Yukarıda da bahsettiğim gibi cihazın otomatik netleme ve seri çekim hızları üst seviyede. 315 noktalı netlik sistemi netliğin çok hızlı yapılabilmesini sağlıyor. Bu sayede çok hızlı konularda bile netlik sistemi çok iyi çalışıyor. Bu özelliği çok beğendiğimi söylemek isterim.

    Öte yandan 24 fps gibi yüksek bir seri çekim hızı da kullanım açısından pratiklik sağlıyor. Özellikle hızlı hareket eden konularda en küçük bir detayı bile yakalayabiliyorsunuz. Günlük kullanım anlamında güzel bir özellik. Cihazın günlük kullanımdaki bu hızı (iyi ışık şartlarında) gerçekten baş döndürüyor. Hızlı bir bellek kartı ile RX100 V neredeyse hiç durmadan çekim yapabiliyor.

    Cihazda bütünleşik flaş da bulunuyor. Böylece karanlık ya da ışığın çok az olduğu durumlarda bu flaş kullanarak güzel fotoğraflar çekilebiliyor.

    Video kabiliyetleri

    Ürün önceki modelde olduğu gibi saniyede 30 kare 4K video kayıt edebiliyor. Ancak başka fotoğraf makinesi ya da cep telefonu kameralarında olduğu gibi RX100 V’te de video süresi 5 dakika ile sınırlandırılmış. Ayrıca birkaç kez çekim yaparsanız cihaz ısınıyor ve video kayıt etmeyi durduruyor. Bu gibi durumlarda kaydı durdurup biraz beklemek gerekiyor. Bu arada gözlerim son dönemde yavaş yavaş desteklenmeye başlanan 4K saniyede 60 fps özelliğini de aradı. Anlaşılan Sony’nin bu cihazda kullandığı teknik altyapı 4K’da 60 fps’yi desteklemiyor.

    Bu arada yeri gelmişken belirteyim 4K kayıt edebilmek yüksek hızlı transferi destekleyen bir bellek kartı kullanmanız gerekiyor. Ben Lexmark SDHC Class 10 U I 16 GB kart ile kullandım. Bir sıkıntı olmadı. Ancak SD bir bellek kartı ya da yavaş bir SDHC bellek kartı ile 4K video kayıt edemezsiniz. Zaten cihaz bu konuda kullanıcıyı uyarıyor.

    sony_rx100_06
    Sony RX100 V ile çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Çözünürlüğü Full HD’ye indirirseniz saniyede 60 kare video da çekebiliyorsunuz. Ayrıca ürün HFR adı verilen özel bir çekim moduna da sahip. Üst yüzde bulunan çekim modu düğmesinden ayarlanan bu mod yüksek fps değeri ile (ağır çekim) video kayıt imkanı sunuyor. Normalde en fazla 120 fps (Full HD) sunan üründe bu fps değeri 960’a kadar yükseltilebiliyor (dijital olarak). Sonuçlar gayet başarılı. Ancak bu modun kullanımı biraz garip: Önce cihazı bu moda almak, arka yüzde bulunan navigasyon tuşunun ortasındaki OK düğmesine basmak gerekiyor. Ardından cihaz kayıt yapmaya hazır hale geliyor. Video düğmesine basıldığında ise belli bir süre ağır çekim kayıt yapabiliyorsunuz. Bu yöntem biraz garip olmuş. Ama sonuçlar fena değil. Genel olarak video kalitesi tatmin edici seviyede. Sony bu alandaki tecrübesini konuşturmuş.

    Meraklısı için belirteyim fotoğraf makinesinde kulaklık ya da mikrofon girişi bulunmuyor. Yani kendi videolarını kendi çeken biriyseniz gürültülü mekanlarda bu cihazla sıkıntı yaşarsınız. RX100 ailesinin zaten böyle bir iddiası yok ama ben yine de belirtmiş olayım. Bu arada dahili mikrofonun ses kayıt seviyesini (basitçe de olsa) ayarlayabiliyorsunuz ama elbette harici mikrofon bağlamak gibi olmuyor.

    Wi-Fi ve NFC

    Fotoğraf makinesinde Wi-Fi ve NFC özelliği bulunuyor. Uyumlu cihazlarla NFC ile hızlı bağlantı kurabiliyorsunuz. Wi-Fi yardımı ile de görüntü aktarımı ve uzaktan kumanda ederek kullanım mümkün oluyor. Uygulama başarılı ve genel olarak iş görüyor.

    sony_rx100_08

    Elektronik vizör

    Daha önceki bazı RX100 modellerinde de bulunan dijital vizör beşinci nesil bu modelde de bulunuyor. Yine gizlenen bir dijital vizör mantığı tercih edilmiş. Yan yüzde bulunan bir düğmeye basarak vizör aktif ediliyor. Bu düğmeye basılınca vizör üst yüzden yukarı çıkıyor. Dijital vizör bence çok gerekli değil ama anlaşılan talep eden çok olduğu için halen kullanılıyor. 2.35 milyon piksel çözünürlüklü bu vizör başarılı bir şekilde çalışıyor. Fakat vizörü kapattığınızda ürünü de açıp kapatmak gerekiyor. Bu da kullanım sırasında biraz sıkıntı oluşturuyor. Daha önceki RX100 modellerinde eleştirdiğim bu durum RX100 V’te de devam ediyor. Böyle olmasa daha iyi olurdu. Dijital vizör bazıları için önemli olduğundan bulunması güzel.

    Sony RX100 V ile çekilmiş örnek bir fotoğraf
    Sony RX100 V ile çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Pil ömrü

    Fotoğraf makinesinde kullanılan 1240 mAh gücündeki pilin CIPA ortalamasına göre ömrü 220 kare. Önceki modele göre pil ömrü yaklaşık yüzde 20’lik bu düşüş özellikle arazide ve enerjiden uzak durumlarda sıkıntı oluşturabiliyor. Fakat RX100 V’in microUSB bağlantısı ile şarj olması önemli bir artı. Yanınıza alacağınız harici bir pil çözümü (telefonlarda da kullanılan) bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Yine de bu durum pil ömrünün düşük olmasının oluşturduğu negatif durumu tam anlamıyla telafi edemiyor.

    Ekran dokunmatik olmalıydı

    Yukarıda da bahsettiğim gibi üründe kullanılan 3 inçlik ekran öne doğru hareket edebiliyor. Ekranın hareketli olması kullanım açısından fayda sağlıyor. Fakat günümüzde birçok ekranın dokunmatik olması zaman zaman parmağınızın ekrana gitmesine neden oluyor. Sony ürünü güncellerken ekranı da dokunmatik yapsa fena olmazdı. Yine de bunun kişisel bir beklenti olduğunu belirteyim. Ekranın dokunmatik olmaması kullanımla ilgili büyük bir sorun teşkil etmiyor.

    sony_rx100_05
    Sony RX100 V ile çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Fiyat

    Fotoğraf makinesinin fiyatı yurtdışında 1000 dolar. Türkiye’de ise fiyatı 4000 TL’den başlıyor. Doların 3.80 civarında olduğu düşünülürse fiyatın iyi olduğu görülüyor. Elbette küçük bir cihaz için bu kadar para verilir mi o ayrı bir konu. Ancak üründe kullanılan objektifin diyafram açıklığı göz önüne alındığında fiyat daha makul görünüyor (DSLR bir ürüne takabileceğiniz 24-70 mm f2.8 diyaframlı objektifin fiyatı en az 1000 dolar). Fiyat bu özelliklere sahip bir cihaz için normal. Zaten bu ürünü alabilecek olanların bütçeye takılacağını düşünmüyorum.

    sony_rx100_03
    Sony RX100 V ile çekilmiş örnek bir fotoğraf

    Neleri beğendim

    • Seri çekim hızı
    • Fotoğraf ve video kalitesi
    • 4K video desteği sunması
    • Hızlı netleme özellikleri
    • Dijital vizör
    • Diyaframı açık 24-70 mm objektif

    Neleri beğenmedim

    • Ekran dokunmatik olmalıydı
    • Pil ömrü düşük
    • Vizör kapatıldığında makineyi yeniden başlatmak gerekiyor

    Sony Cyber-shot RX100 V teknik özellikler

    • 20 Megapiksel çözünürlük
    • 1 inç BSI-CMOS sensör
    • Saniyede 24 kare seri çekim hızı
    • 315 noktalı netlik sistemi
    • 4K 30 fps video kayıt
    • 24-70mm f1.8-2.8 zoom objektif
    • 3.5 milyon piksel dijital vizör
    • Wi-Fi ve NFC desteği

    Uzun lafın kısası beşinci nesil RX100 ailenin en güçlü ve hızlı modeli olmuş. Fakat bunu yaparken bazı konulardan taviz vermesi gerekmiş. Eğer hız sizin için önemliyse ve zıpkın gibi bir kompakt fotoğraf makinesi arıyor, ‘açık diyafram benim için olmazsa olmaz’ diyorsanız kesinlikle öneririm. Ama hız benim için çok önemli değil derseniz ailenin önceki modellerine de (dördüncü ya da üçüncü nesil) göz atmanızı öneririm. Niş bir ürün olan RX100 V, bu tarz fotoğraf makinelerine tutkuyla bağlanan ve bütçe sorunu olmayan kullanıcılara yönelik tasarlanmış.

    Ürünle ilgili sormak istediğiniz soru olursa aşağıdaki yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Her soruya yanıt vermeye çalışıyorum.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN