Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımBenim gözümden TECNO PHANTOM X2 Pro | Cem Kıvırcık

    Benim gözümden TECNO PHANTOM X2 Pro | Cem Kıvırcık

    TECNO PHANTOM X2 ProTECNO PHANTOM X2 Pro ile yaşadıklarımı anlatmadan önce şunu hatırlatmak istiyorum. TECNO ile ilk tanışmam CAMON 16 modeli ile olmuştu. Shenzen, Çin merkezli bu marka çok kısa bir süre içinde Güney Asya ve özellikle Afrika pazarında en çok satılan markalardan biri olmuştu. Daha sonra Güney Amerika ve Avrupa’ya da açılan marka bugün beş kıtada hizmet veriyor. Türkiye’de önemli yatırımlar yapan TECNO, yerli üretim CAMON 16 ile bir fiyat/performans ürünü sunmuştu. Ancak her zaman olduğu gibi gözüm markanın amiral gemisi serisi olan PHANTOM X modellerindeydi.

    Basın toplantısı sırasında tanıştığım PHANTOM X2 Pro’nun dünyanın ilk teleskopik portre lensine sahip olduğunu görmek beni heyecanlandırmaya yetmiş de artmıştı bile. Zira, mobil telefonlar dünyasında tasarım ve inovasyon bir noktada adeta tıkanmış gibi geliyordu bana. Evet, özellikle kamera alanında çok fazla şey yapılıyordu ama tüm bunlar donanımdan ziyade, yazılım tarafında olduğu ve kaputun altında kaldığından çok da etkili olmuyordu. TECNO PHANTOM X2’nin fiziksel anlamda hareket eden lensi, tıpkı profesyonel kameralarda olduğu gibi yazılımsal değil, donanımsal optik bir zum avantajı sağlıyordu.

    Van yolculuğuna PHANTOM X2 Pro ile çıktım

    Van’a yapacağım bir fotoğraf yolculuğu için TECNO yetkililerinden bir PHANTOM X2 Pro istediğimde beni kırmadılar ve bir telefon gönderdiler. Amacım bu yolculukta tamamen portre fotoğraflarına odaklanmak ve teleskopik portre lensinden sonuna dek yararlanmaktı.

    Telefon, Mars turuncusu ve Stardust grisi olmak üzere Türkiye’de iki renk seçeneğiyle satışa sunuluyor. Benim şansıma Stardust grisi düştü. Aslında bu duruma özellikle çok memnun oldum. Zira, telefon ziyadesiyle dikkat çekici bir tasarıma sahip. Bir de turuncu renkte olsaydı korkarım çevremdekilerin ilgisinden başım bir kat daha kalabalık olurdu diye düşünüyorum.

    PHANTOM X2 Pro ile gelen ve kutudan çıkan kılıf abartmadan söylüyorum, bugüne kadar gördüğüm en başarılı aksesuarlardan biri. Hem telefonun hacmini büyütmeden, şıklığını kaybettirmeden koruma sağlıyor, hem de özellikle fotoğraf çekerken çok önemli olduğunu düşündüğüm tutuş ergonomisi konusunda destek veriyor. Kaymayan arka yüzeyi ile elleriniz titremeden güvenle fotoğraf çekebiliyorsunuz. Bu da görüntü kalitesine yansıyor elbette. Çok büyük ellere sahip olmanıza da gerek yok. 164,61 mm x 72,65 mm ölçülerindeki telefon yalnızca 8,95 mm kalınlığında ve 201 g ağırlığında…

    Öte yandan, PHANTOM X2 Pro’nun üretiminde kullanılan malzemelerin okyanuslardan toplanan atıkların geri dönüştürülmesiyle elde edilmesi ve yüzde 47,5 oranında çevre dostu malzeme ile yüzde 38 daha düşük karbon salınımı hedefine ulaşılmış olması da ayrı hoşuma gitti tabii.

    TECNO PHANTOM X2 Pro

    Yapaylıktan uzak optik bokeh

    Sadede gelecek olursak, biri geniş, diğeri tele lens olmak üzere iki 50 MP çözünürlüklü bir kamera sistemiyle geliyor PHANTOM X2 Pro. Kamera arabiriminde 2,5x ikonuna parmağınızı dokundurduğunuzda teleskopik portre lensi yuvasından hafif bir tıklama ile fiziksel olarak ileri çıkıyor ve size 65 mm odak uzaklığında bir portre açısı sağlıyor. Üstelik bunu yaparken F/1,5 gibi bu tip lenslerde pek de görmeye alışkın olmadığımız bir açıklık avantajı sunuyor. Peki bunlar neden bu kadar önemli? Hepimiz “bokeh”i yani arka planın bulanık olmasını seviyoruz değil mi? Çünkü bokeh ön planda net alandaki özne ve nesnenin, arka plan görüntüsüyle karışmasını engelliyor ve bir anlamda boyut kazandırarak daha belirgin hale gelmesine neden oluyor. Bugüne kadar birçok marka bu işi yazılım marifetiyle yapıyordu. Yazılım kimi zaman başarılı oluyor, kimi zaman da görüntüyü yapaylaştırıyordu. Oysa “bokeh” optik bir fenomendir ve net alan derinliğini etkileyen başlıca dört önemli unsur vardır. Bunların en çok bilineni diyafram açıklığıdır. Yani elinizdeki lensin diyafram açıklığında rakam ne kadar düşükse, bokeh şansınız o kadar fazladır. Burada da bir kafa karışıklığı olmasın. Adı geçen F/1,2, F/1,4, F/1,5 ve F/2,8 gibi rakamlar 1’e oranlıdır. Yani 1/1,5 her zaman 1/2,8’den büyüktür. Bir ikinci unsur ise kullanmış olduğunuz lensin odak uzaklığıdır. Daha dar açıya sahip olan tele lensler, geniş açı lenslere oranla daha fazla bokeh şansı sunarlar. Dolayısıyla hem 65 mm odak uzaklığı, hem de F/1,5’lik odak açıklığı TECNO PHANTOM X2 Pro’nun gerçek anlamda bokeh sunmasına yetiyor, artıyor da. Diğer iki ana unsuru merak edenler için, elbette sensor büyüklüğü ve özne/nesne ile olan mesafeyi de hesaba katmak gerekir.

    Hikayemizin ana kahramanı olan portre lensinde genellikle telefoto ve hatta ön kameralar için kullanılan Samsung’un ISOCELL JN1 görüntü sensörü kullanılmış. Bu arada, F/1,9 diyafram açıklığına sahip ana geniş 50 megapiksel lenste de (23mm eşdeğeri), bir Tip 1/1.3 Samsung ISOCELL GNV sensor yer alıyor.

    TECNO PHANTOM X2 Pro

    Ulupamir köyündeki Kırgızlar

    Van’a yaptığım fotoğraf gezisinde birkaç köyü ziyaret ettim ve köy sakinlerinin portre fotoğraflarını çekmeye özen gösterdim. İlk durağım Ulupamir Köyü idi. Sovyetler Birliği’nin Afganistan’ı işgal etmesiyle Kuzey Pamir bölgesindeki yaylalarda yaşayan Kırgızlar, yurtlarından olurlar. Bir süre başka bölgelerde yaşamaya çalışsalar da iklime ayak uyduramazlar ve Türkiye’ye göç etmek isterler. 1982 yılında Van’ın Altındere köyüne yerleşirler ve bir süre sonra bu köyün adını Ulupamir olarak değiştirerek yaşamlarını burada sürdürmeye karar verirler.

    TECNO PHANTOM X2 Pro

    Ulupamir’in Kırgız sakinleri etnik özelliklerini yansıtan portreleri ve sıcak kanlı kişilikleriyle TECNO PHANTOM X2 Pro’ya o kadar güzel pozlar verdiler ki çekmelere doyamadım desem yalan olmaz. Telefona baktığımda keskinlik, renk doygunluğu, tutarlılığı çok iyi görünüyordu ama mesele fotoğrafları bilgisayara attığımda ortaya çıkacaktı. Nitekim fotoğraflara bilgisayarda baktığımda keyfim iki katına çıktı. Bazı fotoğrafları (özellikle koyun sağan hanımla eşi) ağılda ve düşük ışık ortamında çektiğim halde detayların zenginliği ve fotoğraflarda kumlanma olmaması F/1,5 odak açıklığının sağladığı bir avantaj olarak kendini gösterdi diyebilirim. Öte yandan fotoğrafta bir yanda ışığın yoğun, öbür yanda karanlık olan ortamlarda, yani dinamik aralık gerektiren durumlarda kamera üzerine düşen görevi başarıyla yerine getirdi.

    TECNO PHANTOM X2 Pro

    Bu sayfalarda düşük çözünürlükte göreceğiniz fotoğrafların orijinallerine ulaşmak istiyorsanız Hardwareplus YouTube kanalındaki “10 Kare” programını izleyin ve oradaki bağlantıdan fotoğrafları indirin.

    TECNO PHANTOM X2 Pro MediaMarkt mağazalarında satışa sunuldu.

    Siz de bir TECNO PHANTOM X2 Pro sahibi olmak istiyorsanız en yakın MediaMarkt mağazasını ziyaret edebilir, ya da çevrimiçi satın alabilirsiniz.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN