Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelWeb 3.0'da Blockchain Teknolojisinin Rolü

    Web 3.0’da Blockchain Teknolojisinin Rolü

          Teknoloji devlerinin Web 3.0’ın kapısını daha sık çalmaya başladığı günümüzde, Web 2.0’ında sonunun yaklaştığını söyleyebiliriz. Peki, nedir bu Web 3.0?  Web 3.0, uygulamaların ve sitelerin altyapısında kullanılan üçüncü nesil internet servislerini ifade eder.  Web 2.0 ve Web 3.0 arasındaki temel fark; Web 3.0 da yapay zeka ve makine öğrenimiyle kullanıcılar için daha çok kişiselleştirilmiş içeriklerin bulunmasıdır. Web 3.0’da Blockchain Teknolojisinin Rolü başlıklı bu yazımda, konu hakkında daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.

          Blokchain, veri içeren bloklardan oluşan, her bloğun diğerinden bir ” hash ”  ile ayrıldığı, birbirlerine kronolojik sıra ile bağlanmış yapılardır. Blok zincirindeki veriler kalıcı olduğundan, çevrimiçi işlem yapılırken güvenli bir ortam oluşturulur.

          Bitcoin gibi kripto para birimlerinin blokchanin teknolojisini kullanmasının en önemli sebeplerinin başında, güvenli çalışma ortamı sunması gelir. Blok zincirindeki bilgiler, herkese açık ama sadece sizin ve bloğu paylaşan kişilerin erişebildiği çevrimiçi sunucularda saklanır.

    Web 3.0 ve Blok Zinciri İlişkisi

          Web 3.0’ın temelinde Blokchain yatıyor. Blokchain teknolojisinin sunduğu servisler olmasaydı Web 3.0’ın da olmayacağını söyleyebiliriz. Blockchain, merkeziyetci olmayan bir mimariye sahip olduğundan, herhangi bir blok halkası hacklendiğinde diğer halkalar bundan etkilenmediği için gizlilik ve güvenliğe önem veren Web 3.0 geliştiricileri tarafından tercih edilmektedir. Genel olarak, internet ve bireysel web siteleri, Web 3.0’ün blok zinciri ile olan entegrasyonu sayesinde, saldırılara karşı daha güvenli olmaktadır. Son kullanıcıların Web 3.0 ile blok zinciri sayesinde verilerinin tehlikeye atılması ya da silinmesi konusunda endişelenmesine gerek kalmamaktadır.

          Makine öğrenimi ve IoT aracılığıyla Web 3.0 servisleri üzerinden birbirlerine bağlanan cihazlar, herhangi bir engel olmadan, aracısız direk iletişimde bulunabilmektedirler.  Blok zincirinin Web 3.0’ın ana itici güçü olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.Web 3.0’da Blockchain Teknolojisinin Rolü 

    Blok zinciri ile Web 3.0 da yapılanlar

          Web 3.0’ın içinde bulunduğu projelerin başında Bitcion geliyor. Bitcoin, blok zinciri ve diğer protokollerle dünya genelinde büyük bağlı ağların oluşturulmasına yardımcı olmaktadır. Blok zinciri teknolojisi, Web 3.0’ın tanımı içi temel oluşturmuş olup,  geliştirilen protokoller sayesinde zinciri kullanan tüm ağ kullanıcılarının maksimum fikir birliği ve veri güvenliğini sağlanmıştır. Blok zinciri, aracı güvenlik araçlarına olan gereksinimleri ortadan kaldırırken aynı zamanda ağdaki kullanıcı etkileşimi ve geçmiş işlemlerin toplu olarak hatırlanmasına da olanak tanımıştır. Blok zinciri, Web 3.0 sayesinde internetin gelişmesinde önemli bir güç olarak adından söz ettirmektedir.

    Web 3.0’da Blok Zinciri teknolojisine örnekler

          Web 3.0 yapay zeka teknolojisini kullanan şirketler arasında Alexa ile Amazon, Siri ile Apple gelmektedir. Her iki şirketde kullanıcı sorularına gerçek zamanlı çözümler sağlamak için ses kontrollü yapay zeka kullanmaktadır.  Bununla birlikte, Bitcoin’de bir Web 3.0 teknolojisidir.

          Twitter takip için @salihertugrul     YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN