Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTerminator: Dark Fate - Defiance inceleme

    Terminator: Dark Fate – Defiance inceleme

    Gerçek zamanlı strateji ve Terminator konseptini harmanlayan Terminator: Dark Fate – Defiance inceleme konuğumuz. Bakalım yapım bize neler sunuyor ve günümüzde çok popüler olmayan RTS klasmanında nasıl bir iş çıkartıyor?

    30 yaş üzeri oyuncular Terminator kelimesini duyduğu an biraz farklı duygulara kapılacaklardır. Batman, Terminator, Robocop gibi yapımların bizim hayatımızda geri gerçekten çok başkadır. Gençliğinde bu filmlerle büyümüş bir neslin en büyük keyfi filmlerin oyunu olarak piyasaya sürülen içerikleri keyifle tüketmektir aslında.

    Fanlara özel olarak filmin oyunu konseptiyle uzun yıllar bu alışkanlık devam ettirildi. Oyuncaklar, hediyelik eşyalar, özel film kitleri, koleksiyoner sürümleri derken işler başka bir seviyeye geldi. Başka seviyeye gelmeyen tek şey genelde oyunların kalite seviyesi oldu. Filmin oyunu konseptinde film kadar başarılı olan yapımlar çok limitli olarak kaldılar. Mantık olarak “zaten bu içeriğin alıcısı var, olduğu kadar” imajında ilerleyen bir fikir olduğundan genelde hep belli bir düzeyde içerikler gördük.

    Bu yazıda konuğumuz olan Terminator: Dark Fate – Defiance ise bu algıyı biraz kırmaya çalışan, farklı yönlerden yaklaşmayı deneyen bir ürün. Oyunun konusu Terminator konseptinde var olduğu gibi yine insanlığı kıyımdan ve karanlık sondan kurtarmaya çalışan kişiyi oynama üzerine kurulu.

    Fakat bu defa elimizde bir birlik yapısı, ordu düzeni, onunla çıkılacak görevler var. Savaşın yönüne göre taktikleri belirlemeli ve yeteneklerinizi buna göre değerlendirmelisiniz.

    Geliştirici ekip yakın zamanda piyasaya çıkan Stargate: Timekeepers’ı da yapan Slitherine. Hatta geriye doğru baktığımızda Starship Troopers Terran Command, WH40K Battlesector, Strategic Command, ICBM ve Panzer Corps 2 gibi strateji meraklılarının duyunca hemen kulaklarının sivrileşeceği oyunlara imza atmış. Hatta yakın gelecekte de Broken Arrow’u piyasaya sürecekler.

    Bu kadar hardcore kafası strateji basan bir ekipten ben açıkçası daha güçlü bir oyun beklerdim. Bu yapım kötü değil ama giriş – gelişme – sonuç denkleminde bir Terminator oyunundan daha çok gelecekte geçen bir SciFi RTS oynuyormuş gibi hissetim. Bu benim Terminator adını görünce ortaya çıkan beklentimden de olabilir. Kullanıcı yorumlarına doğru baktığımızda da da puan olarak 10 üzerinden 5’i zor görmüş.

    Oyunun gidişat kısmı da ne yazık ki bu puan dengesinde. Oyunu stratejik olarak kazanmanız için diğer güçlü oyunlara göre baktığınızda gerçekten fazla bir şey yapmanıza gerek kalmıyor. Firmanın strateji geçmişine göre oldukça kolay bir öğrenme ve oynama eğrisi çizilmiş. Bu bence oyunun genel keyfini de kaçırıyor. Genel çizgide oyunda üniteler ve bazı fikirler var. Haritanın tarzı ve tipi sizi oyun moduna maalesef sokamıyor.

    Ses efektleri ve müzikler yer yer iyiyken çatışma ve ambians konularında bug’ların olduğu garip bir deneyime dönüşebiliyor. Sizi moda sokacakken kafanızı şişiren yapıya evrilmiş bir deneyim ortaya çıkabiliyor.

    Görsel açıdan fena değil düzeyinde oyun. Bir RTS’den ne bekliyorsak grafikler o aşamada ama keşke daha iyi olabilseymiş dedirtiyor insana.

    Oyun deneyimi ise gerçekten üzücü bir yansıma sunuyor. Lineer bir akışın içindeymiş hissini fazlasıyla aldığınız ve sizi zorlayacak şeylerin pek ortada olmadığı, yapay zeka unsurunun sadece üzerinize gelmekten ibaret çatıştığı bir oyun aslında karşımızda duran yapım.

    Oysa fikir açısından geçmişte karşımıza gelen bireysel strateji oyunlarına benzer bir tadı da mevcut. Face of War ve Men of War kafasında bir yere oynamışlar. Her birimin ve ekibin elinde bulundurduğu silahları, yetenekleri ve üstünlükleri temele alan RTS yapısı genellikle hoş deneyimler sunmayı hedefler. Bu bahsettiğimiz oyunlar stratejik derinliği senaryo ve akışın içinden alıp harita üzerinde tarihi bileşenlerle üst üste getirerek bir anlatım kurgularlar. Bu oyunda kurgu ortamlar üzerinden haritaya dokunmak istediğimizde ne yazık ki bu iyi fikrin çıktısını pek göremiyoruz. İnanıyorum ki ilerleyen dönemde şu an yaşanılan sorunlara dair geliştirmeler olacaktır. İyi bir temel var ortada fikir olarak, üzerine daha iyi katlar çıkabilirlerse bu oyun firmanın strateji yaklaşımı sayesinde güçlü bir örnek teşkil edebilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN