Doğalgaz kombi ile ısınan evlerde enerji maliyeti beklendiğinden yüksek olabilir. Bunun farklı nedenleri vardır. Uygun kombi seçilmeyişi, evin yeterli yalıtıma sahip olmaması, kombi ve peteklerin bakımının gerektiği zamanlarda yapılmaması bunların başında gelir. Alacağınız basit önlemler ile edineceğiniz bazı alışkanlıklar enerjiden tasarruf etmenizi sağlar. Bu yazıda, doğalgaz tasarrufu için bilmeniz gerekenlerden söz ediyorum. Hazırsanız gelin hemen başlayalım:
Sıcaklığı Kontrol Edin
Doğalgaz tasarrufu için oda sıcaklığını uygun seviyede ayarlamak gerekir. Evrensel bir değer olarak, oda sıcaklığını 20°C civarında tutmak gerekir. Isıda her 1°C’lik artışın doğalgaz tüketimini yaklaşık yüzde 6 artıracağı varsayılır. Ancak her coğrafya için arzu edilen oda sıcaklığı değerinin aynı olmadığını, alışkanlıklar ve kültürler açısından farklılıklar gösterdiğini hatırlatmalıyım.
Oda Termostatı Kullanın
Kombinin ısıtma için kullandığı suyun sıcaklık ayarını kombi üzerinden yapabiliyoruz. Ayrıca varsa kombinizin üzerindeki termostat da sıcaklığı belli bir derecede tutar. Ancak verimli bir sıcaklık kontrolü için oda termostatı kullanmak gerekir. Oda termostatı, bulunduğunuz ortamın sıcaklığını ayarladığınız seviyede sabit tutar. Böylece enerji tasarrufu yapmanızı sağlar. Oda sıcaklığını kontrol etmek için termostatik vana da tercih edilebilir.
Programlanabilir Termostat Alın
Ev sıcaklığını kontrol etmek için gelişmiş, programlanabilir ve uzaktan yönetilebilir termostat kullanılabilir. İnternet bağlantılı bu cihazlar, akıllı telefonunuza yükleyeceğiniz mobil uygulamadan yönetilir. Böylece evde olmasanız bile, sıcaklığı kontrol ve yönetme şansınız olur. Programlanabilir termostat ile hangi gün hangi saatte ne kadar sıcaklık istediğinizi ayarlayabilirsiniz.
Kombiyi Kapatmayın
İhtiyaç duymadığınız anlarda kombiyi kapatmak yerine daha düşük sıcaklığa getirin. Çünkü uzun süre kapalı kalan bir kombi, evi tamamen ısıtmak için daha fazla enerji harcar. Evden çıkarken ya da gece yatarken kombiyi daha düşük bir sıcaklığa getirebilirsiniz. Bu alışkanlık kombinizin enerji tüketimini azaltır.
Boş Odaları Isıtmayın
Kış aylarında boş odaları ısıtmanıza gerek yok. Bu durum, boş yere enerji, dolayısıyla para kaybetmenize neden olur. Kullanmadığınız alanlardaki petekleri kapatın. Isıtmanız gereken alan azalacağından bu önlem, büyük oranda tasarruf anlamına gelir.
Petekleri Temizletin
Kombinizden yeterli verim alabilmeniz için peteklerinizin sağlıklı çalışıyor olması gerekir. Tıkalı veya arızalı petekler, yeterli ısınma sağlamayacağı için daha fazla doğalgaz tüketilmesine neden olur. Petekleriniz yeterli seviyede ısınmıyorsa tıkalı ve bakımı gerektiği zamanlarda yapılmamış olabilir. Ayrıca peteklerde herhangi bir çatlak veya delik varsa, buralardan su sızıntısı olabilir. Bakım ve temizlik için destek almanız faydalı olacaktır.
Peteklerin Havasını Alın
Peteklerin içinde hava olup olmadığını düzenli aralıklarla kontrol edin ve gerektiğinde havayı alın. Peteklerde hava olması, hem yeterli derecede ısınamamanıza hem de korozyona neden olur. Bunu önlemek için, Otomatik Hava Tahliye Vanası (Purjör) kullanabilirsiniz. Bu mekanizma, ısıtma ünitelerinde oluşabilecek bölgesel ısı dengesizliklerini önler.
Reglaj Ayarı Yaptırın
Kombinin ısıttığı su, evin uzak bölgesindeki peteklere gidene kadar ivme kaybeder. Bu nedenle kombiye uzak petekler daha az ısınır. Kombiye yakın peteklerin muslukları kısılıp, uzaktakilerin daha fazla açık tutulması işlemine reglaj ayarı adı verilir. Böylece kombiye uzak peteklerin daha az ısınması sorunu giderilmiş olur. Peteklerin ısısı bu ayar sonrası birbirine yakın hale gelir.
Reflektör Kullanın
Peteklerin bir yüzü duvara baktığından ısı kaybı yaşanır. Bunu önlemek için, duvarla petek arasına alüminyum folyolu yalıtım malzemesi koyabilirsiniz. Reflektör, Kalorifer Arkalığı veya Petek Arkası Yalıtım Levhası olarak adlandırılan bu malzemeler, boş yere duvarın ısıtılması yerine, buraya harcanacak enerjinin peteğe yönlendirilmesini sağlar.
Evinizi Yalıtın
Isının dışarı kaçmasını önlemek için evinizi yalıtmanız gerekir. Dış cephe mantolaması en başta gelen yalıtım önlemidir. Bunun dışında duvar, pencere ve kapıların yalıtıma uygun olup olmadığı incelenmeli ve sızdırmazlık bandı ya da contalar kullanılarak, kaçaklar önlenmelidir. İyi bir yalıtım, para vererek ısıttığınız havanın dışarı sızmasını önler ve bütçenize destek olur.
Güneşten Yararlanın
Evinizin güneş gören alanlarını doğal yolla ısıtmak için gündüzleri perdeleri açın. Güneş enerjisi camlardan içeri daha fazla gireceğinden evinizi ısıtmanıza destek olur. Akşamları ise dışarıdaki sıcaklık düştüğünden perdeleri açık bırakmayın. Perdenin ısı yalıtımı için önemli bir rolü vardır.
Isınan Havayı Kaçırmayın
Sağlıklı bir yaşam için, evinizi her gün havalandırmanız gerekir. Ancak çok sık havalandırma yapmak, para vererek ısıttığınız havanın dışarı kaçması anlamına gelir. Günde 1-2 defa, 5-10 dakikalık havalandırma yapmak yeterli olur.
Kombi Bakımı Yaptırın
Performansını koruması için kombinizin bakımını düzenli olarak yaptırın. Bakımı zamanında yapılmayan kombiler gerektiği gibi çalışmaz ve sağlıklı bir ısıtma sunmaz. Bakımsız kombilerin enerji tüketimi ve arıza çıkarma ihtimali yüksek, ömürleri ise daha kısadır. Filtre temizliği, yanma odası kontrolü gibi bakım aşamaları, kombinizi daha uzun süre kullanmanızı sağlar.
Su Ayarlarını Kontrol Edin
Kombiyi evimizi ısıtmanın yanında sıcak su için de kullanıyoruz. Bu nedenle kombinin kullanma suyu sıcaklığı ayarına dikkat etmemiz gerekir. Bu ayar ideal bir seviyede değil, daha yüksek seviyede kalırsa, kombimizin enerji tüketimi yüksek olacaktır. Suyu, ihtiyaç duyduğumuzdan fazla ısıtmayarak tasarruf yapabiliriz.
Kombi Seçimi Kritik
Sağlıklı bir ısıtma için uygun kombi seçimi önemlidir. Kombinin enerji verimliliği, ısıtma kapasitesi ve performansı ile garanti süresi gibi faktörlere dikkat edilmelidir. Evinizin büyüklüğüne göre uygunluğu hesaplanmış bir kombi satın almak gerekir. Evinizin metrekare bazında büyüklüğü, hangi cepheye baktığı, binada yalıtım olup olmadığı, banyo sayısı, hangi katta olduğu gibi etkenler bu aşamada göz önüne alınmalıdır. Örneğin zemin kat, orta katlar ya da çatı katındaki bir evin ısınma seviyesi aynı olmayacaktır.
Yoğuşmalı Kombi Alın
Geleneksel kombilerde yanan doğalgazdan oluşan atık gaz ve su buharı bacadan atılır. Yoğuşmalı kombilerde ise ısı eşanjörü sayesinde atık gaz bacadan çıkmadan önce su buharı ayrıştırıldıktan sonra enerjiye dönüştürülerek tekrar kullanılır. Bu da belli seviyede enerji tasarrufu anlamına gelir. Yeni bir kombi satın alacaksanız, mutlaka yoğuşmalı bir model olmasına özen gösterin. MediaMarkt’ta satışa sunulan kombi modellerini buradan görebilirsiniz.
Bu yazıda, kombi kullanırken doğalgaz tasarrufu için bilmeniz gerekenlerden söz ettim. Yukarıdaki önlemleri uygulayarak enerji tasarrufu yapabilirsiniz. Eğer konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.
X (Twitter) üzerinde beni takip edin: https://x.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?