Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikEdward Snowden, CeBIT ziyaretçilerini uyardı: “Hepiniz saldırı altındasınız!”

    Edward Snowden, CeBIT ziyaretçilerini uyardı: “Hepiniz saldırı altındasınız!”

    snowden-cebit-messe-hannoverGüvenlik, teknoloji dünyasının en önemli sorunlarından biriydi… Hala da öyle… Özellikle Assange ve Snowden gibi, aslında bizi izleyenlerin hükümetlerimiz olduğunu ortaya koyan kişilerin itiraflarını göz önünde bulundurursak…

    Snowden, Almanya’da düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji fuarında güvenlikle ilgili konuşmak istediğinde bu öyle çok da kolay olmadı. Öncelikle kendi güvenliğini sağlamak çok önemli bir meseleydi. Gleen Greenwald ve Deutsche Welle Televizyonu’nun ana haber sunucusu Brent Goff ile internet üzerinden canlı bir akım aracılığıyla röportaj gerçekleştirildi. Snowden’in bulunduğu mekan, arka planına baktığınızda size neresi olduğuna dair en küçük bir fikir bile vermeyen siyah perdelerle kapatılmış Rusya’da olduğu sanılan, küçük bir odaydı.

    Snowden’in görüntüsü ekrana gelmeden önce Hanover’deki geniş salon dolmuş, insanlar sessizce bekliyorlardı. Görüntüyle birlikte cep telefonları çıktı ve herkes, Snowden’i çekmeye başladı.

    Güvenlik farkındalığı
    Snowden’in ilk açıklamalarından bu yana iki yıl kadar geçmesine rağmen, güvenlik birçok etkinlikte olduğu gibi CeBIT 2015’te de günü popüler konusuydu. Çünkü her şeyin birbiriyle bağlantılı olduğu bir dünyaya doğru yol alıyoruz ve güvenlik zaaflarının yol açtığı sorunlar açtık çok daha geniş bir alanda karşımıza çıkıyor. Düşünsenize “Internet of Things” yüzünden kötü niyetli birilerinin elektrik ve su sayaçlarını aşırı çalıştırdığını ve yüksek faturalarla canınızı sıktığını… Bugün, “Industry 4.0”a doğru ilerliyorken, herkes güvenliğin ne kadar önemli olduğunun farkında..

    Elbette ki tüm gelişmelerle birlikte güvenlik meselesi de büyüyor, gelişiyor. Eskiden, bilgisayara, sisteme yüklenen bir yazılımın bizi koruması beklerken, güvenlik tedbirleri fiziksel anlamda da dikkat etmemiz gereken çalışmalar arasında yer alıyor. Ünlü hacker Kevin Mitnick, bir başka salona davetliyken, herkes özellikle Almanya’da iş dünyasında güvenlil konusunda farkındalığın ne kadar arttığını konuşuyor. Bu artışın kaynaklarından birinin de Snowden’in daha önceki sızıntıları olduğunu söylemekte yarar var.

    Siber suçlarda dramatik bir artış söz konusu… 2013’te iş dünyasının yüzde 26’sı e-suç tarafından vurulmuş, 2014 yılında ise bu rakam yüzde 40’lara yükselmiş. En çok vurulan kurbanlar arasında finansal hizmetler ve üretim endüstrileri ön sıralarda yer alıyor.

    Siber suç yükseliyor, hükümet izliyor
    Aslında bu siber atakların birçoğunda büyük hedeflere nişan alınmıyor. Genellikle küçük ve ortaboy işletmeler hedef seçiliyor. Güvenlik firması Symantec, yapılan her üç elektronik suç saldırısından en az birinin 250 çalışandan daha az şirketlere yapıldığını kanıtlıyor. Burada da sıkça rastlanan, aslında çalışanların bizzat kendilerinin ağdaki en zayıf halka olmaları…

    Zararlı yazılımlarla işlenmiş olan epostaların şirket ağlarına giriş yaptığı noktalar incelendiğinde, yapılmak istenenin Almanya’da çalışmakta olan bir çelik işletmesinin ocaklarından birinin yok edilmek olduğu anlaşıldı. Saldıranların niyeti, küçük bir şakadan çok daha uzak, önemli bir zarar vermek amacını taşıyordu.

    Güvenlik büyük bir iş
    Armin Simon, Safenet adlı bir veri koruma şirketinde yönetici ve şirketine son dönemde gösterilen yoğun talep artışının farkında. “1997’de şirketlere neden ateş duvarına ihtiyaçları olduğunu açıklamak zorundaydım. Bugün, encyription anahtarlarını güvende tutup tutmadıklarından emin olmaya gayret ediyorum.” diyor. Belki de en iyi tarafı ürünün kendisiyle çok fazla içli dışlı olmaması… “Business Security Forum”da ziyaretçilere yaptığı konuşma aşağı yukarı Snowden ve Greenwald’ın anlattıklarından ortaya çıkan bir özet gibi… Prism, Tempora, Xkeyscore ve TreasureMap’ten söz edince ziyaretçiler arasındaki o ilginç gerilim yükseliyor da yükseliyor.

    Simon’ın şirketi aralarında İsviçreli ecza kuruluşu Novartis ve veri güvenliği şirketi Verisign’ın da bulunduğu birçok büyük kuruluşa encryption teknolojisi ve çalışmaları sunuyor. Safenet, bugünlerde Gemalto tarafından satın alındı, hani şu hükümet tarafından izleme altına alınan SIM Kart şirketi…

    Röportaj sırasında Snowden, iş dünyasından çok politikalarla ilgili konuştu. Aslında, evine Amerika Birleşik Devletler’e dönmek istediğini söyledi. Oysa kendisinin de birçok kez belirttiği gibi gizli belgeler düzenlemeleriyle ilgili adil bir yargılanma konusunda adil bir yargılama gerçekleştirileceği konusunda çok emin değil. Almanya ile ilişkileri de pek iyi sayılmaz. Her ne kadar kendisi doğrudan söylemese de, Alman hükümetinden aldığı desteğin yetersizliği, onu açıkça hayal kırıklığına uğratmış görünüyor.

    Nankör Almanya
    Glenn Greenwald, eleştirisini daha da tiz bir tondan yapıyor: “Bu ülkeler, Edward’ın kişisel riskler alarak getirdiği bilgilerden yararlanmalarına rağmen, bugün utanç verici bir şekilde, Edward’a sırtlarını dönüyorlar.” diyor Edward için sığınma talebini reddeden komiteye.

    Kapanışta Edward Snowden, izleyicileri uyarıyor: “Şu anda, siz bu odada oturanlar, hepiniz saldırı altındasınız.” diyor ve hükümetlerin yalnızca teröristleri izlemediğini, etki yapanları da izlediğini söylüyor. “Saldırı altındasınız çünkü altyapımıza ve birçok insanın verisine erişiminiz var. Bu altyapımıza yapılan sistematik bir saldırı.”

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN