Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelCanon EOS M6 inceleme

    Canon EOS M6 inceleme

    Canon’un aynasız fotoğraf makinesi EOS M6 modelinin özelliklerini, kime hitap ettiğini ve merak edilenleri bu yazıda anlatıyorum.

    Canon ve Nikon gibi fotoğraf alanının büyük ve köklü markaları aynasız (mirrorles) modellere biraz mesafeli duruyorlardı. Bu iki markaya baktığımızda farklı ürün kategorileri içinde sayıca aynasızların oranı çok küçük seviyede olduğu görülüyordu. En azından yakın zamana kadar böyleydi.

    Ancak son 2 yılda Canon atağa kalkarak ‘M’ ailesi altında satışa sunduğu aynasız modellerinin sayısını artırdı. Önce yaklaşık 2 yıl önce M3 modelini duyuran firma geçtiğimiz aylarda M5 ve M6 ile aileyi epey genişletti. M5 modelinin kardeşi olan M6, önceki model olan M3’e fazlasıyla benziyor. Hatta yan yana koyulsa hangisinin hangi model olduğu ilk bakışta kolay kolay fark edilmeyecek kadar benziyorlar.

    24 Megapiksel çözünürlük

    Fotoğraf makinesi abisi M5’te olduğu gibi 24 Megapiksel çözünürlüklü CMOS ve APS-C boyutunda bir sensörle donatılmış. EOS EF-M boyanet kullanan fotoğraf makinesinde Bluetooth destekli Wi-Fi, NFC, saniyede 7 kare (netlik ve pozlama kilidi ile 9) seri çekim hızı, Digic 7 imaj işlemcisi, 25600 maksimum ISO, sadece videoda kullanılabilen 5 eksenli titreşim engelleme, JPEG+RAW desteği, 49 noktalı otomatik netleme, 3 inç dokunmatik ve öne doğru döndürülebilir ekran, mikrofon girişi gibi özellikler yer alıyor.

    Teknik özelliklere baktığımızda ürünün M5 modelinden çok da farklı olmadığını görüyoruz. M5 bu modele göre daha büyük ve ekranı öne değil aşağı doğru hareket ediyor. Ayrıca teknik özelliklerde küçük bazı farklılıklar da var.  Bu arada M5 modeli ile ilgili yorumlarımı merak edenler incelemesini okuyabilir.

    Kullanım özellikleri

    Özelliklerini abisinden alan M6, kullanım anlamında Canon aynasız modellerinin karakteristik özelliklerini taşıyor: Bildik ve tanıdık Canon tuşları, sezgisel bir menü ve kullanım özellikleri. Ürün tasarım özelliklerini ise önceki model olan M3’ten almış. Hatta yukarıda da bahsettiğim gibi iki modeli yan yana koysak hangisinin M3 hangisinin M6 olduğunu ayırt etmek çok zor.

    Cihazda bulunan iki adet sonsuz tuş (biri deklanşöre diğeri ise üst yüzde bulunan poz telafisi tuşuna entegre edilmiş) ayarları yapmanızı sağlıyor. Bu tuşlar gerek menülerde gezinirken gerekse ISO, Beyaz Ayarı gibi fonksiyonları düzenlerken kullanılabiliyor. Ayrıca yine üst yüzde özellikleri değiştirilebilir bir FN (Function) tuşu yer alıyor. Buraya da sık kullandığınız bazı fonksiyonları atayabiliyorsunuz.

    M6’da bütünleşik bir flaş bulunuyor. Arkadan bakıldığında sol yan yüzde bulunan küçük bir düğme ile üst yüzde yer alan flaş açılıyor. Ayrıca harici flaş için hot shoe bağlantı yuvası da mevcut. Bu yuva aynı zamanda harici dijital vizör (fotoğraf makinesinde bir vizör bulunmuyor) için de bağlantı yuvasına sahip. M6’ın M5’ten önemli farklarından biri de dijital vizörünün bulunmaması. M5’te standart olarak bu özellik yer alırken M6’da bunun için ek ücret ödeyip bir aksesuar almanız gerekiyor. Bence dijital vizör çok gerekli değil ama önemli isteyenler de olabiliyor. Bu arada M6’de kullanılan dijital vizörün aynı zamanda önceki model M3 ile de uyumlu olduğunu belirteyim .

    Manuel modların yanısıra hazır çekim modları da (Scene) sunan fotoğraf makinesi birçok durumda güzel fotoğraf çekmenize yardımcı oluyor. Modların kullanımı da kolay ve pratik. Hem amatör hem profesyonel kullanıcılar için sorun olmuyor.

    Döndürülebilir ekran biraz sıkıntılı

    Fotoğraf makinesinde yer alan 3 inçlik 1 milyon piksellik dokunmatik ekran öne ve bir parça aşağı doğru hareket edebiliyor. Öne hareket ettiğinde selfie çekimlerine izin verebilen fotoğraf makinesinde bu hareket biraz sıkıntılı. Özellikle manuel kayıt modunda ekranı öne doğru döndürdüğünüzde bazı ayarlar dokunarak kullanılamıyor ve gövdeye fazla yakın kalıyor. Ekranı biraz yükseltmek iyi olabilirdi. Evet bu sorun çözülemeyecek bir problem değil (ayarlar ekranı döndürmeden yapılabilir) ama can sıktığı da bir gerçek.

    Bu korunu saymazsak ekranın döndürülmesi iyi olmuş. M5’te bu ekran aşağı doğru 180 derece dönüyordu ki bence bu yöntem çok daha garip. Zira özellikle kendi çekimlerini yapan YouTuber ya da Vlogger gibi biriyseniz aşağı doğru hareket eden bir ekranın hiç ergonomik olmadığını belirtmek isterim. Yukarı doğru hareket çok daha mantıklı ve kendi video ya da fotoğrafını çekenler için olmazsa olmaz bir teknoloji.

    Dual Pixel AF

    M6’da yer alan Dual Pixel özelliği fotoğraf makinesinin çok daha hızlı netlik yapmasına imkan tanıyor. Son yıllarda Canon modellerinde kullanılan bu teknoloji kullanıcıya hızlı netlik imkanı sunuyor. Bu da özellikle seri çekimlerde fotoğraf makinesinin hızını artırıyor. Zaten teknik veriler içinde yer alan saniyede 7 kare seri çekim hızının önemli sebeplerinden biri de Dual Pixel. Arazide de bu özelliğin faydalarını görüyorsunuz. M6 hem videoda hem fotoğrafta netlik konusunda çok başarılı.

    Fotoğraf ve video kalitesi

    Teknik özellik anlamında M5 ile benzer özellikleri bulunan üründe fotoğraf ve video kalitesi de yeni üst seviyede. Zaten kalitesini belli bir seviyeye çıkaran Canon, M6’da da bu kaliteyi devam ettiriyor. Videoda en yüksek ayarda Full HD 60 fps desteği sunan fotoğraf makinesinde mikrofon girişi de yer alıyor. Bu sayede video çekimlerinde harici mikrofon ile daha kaliteli ses kaydı imkanı sağlanıyor.

    Öte yandan fotoğraf makinesi sadece video modunda kullanılabilen 5 eksenli imaj sabitleme desteği de sunuyor. Yaptığım testlerde bu teknolojinin fayda sağladığını gördüm. Zaten çok özel bir fotoğraf çekmiyorsanız titreşim engellemenin olmaması makul karşılanabilir. Ancak videoda bu özellik çok daha fazla işe yarıyor ve (abartmamak kaydıyla) titreşimin önüne başarılı bir şekilde geçiyor.

    Wi-Fi, NFC ve Bluetooth

    M6, yeni nesil Canon ürünlerinde standart haline gelen Wi-Fi, NFC ve Bluetooth desteği sunuyor. Bluetooth desteği son 2 yıldır eklenen bir özellik. Fotoğraf makinesinin uzaktan daha stabil bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Canon’un Camera Connect uygulaması temel ama faydalı özellikleri bulunuyor: Cihaza uzaktan bağlanma, fotoğraf ve video çekme, çekilen görüntüleri aktarma ve izleme gibi özellikleri yer alan uygulama yeteri kadar başarılı.

    Objektif uyumluluğu

    Ailenin diğer modellerinde olduğu gibi EF-M bayonet kullanan M6, 10’a yakın objektif desteğine sahip. Ayrıca küçük bir dönüştürücü ile EF-S ailesi objektifler de M6’ya takılabiliyor. Bu da objektif seçenek sayısını birkaç katına çıkarıyor. Standart serinin objektifleri günlük kullanım için fazlasıyla yeterli. EF-S ailesi objektifler ise her türlü ihtiyacı görecek kadar zengin bir seçenek sunuyor.

    Test ürünün üzerinde ise 15-45 mm f3.5 diyaframlı bir objektif yer alıyor. Fokal çarpan değeri 1.6 olan bu objektif 24-72 mm gibi davranıyor. Diyafram açıklığı biraz kötü olsa da günlük ve amatör kullanım için yeterli performans sunuyor. Daha üst düzey beklentiler için ya EF-M ailesinin prime objektiflerine (22 mm f2 gibi) ya da EF-S serisi objektiflere yönelmek gerekiyor.

    Pil ömrü

    LP-E17 kodlu bir Li-Iyon pil kullanan fotoğraf makinesinde CIPA standartlarına göre pil ömrü 290 kare. Aynasız kategorisindeki bir model için standart bir rakam. USB’den şarj olmadığı için araziye çıktığınızda (ve çok fotoğraf çekmeyi planlıyorsanız) yedek pil kullanmanız şart. Zira pil adaptörü 220 Volt üzerinden çalışıyor. Yine de pil ömrü bu tarz bir ürün için yeterli seviyede.

    Fiyat

    Gelelim en önemli konu olan fiyata. Ürünün 15-45 mm objektifle Türkiye fiyatı yaklaşık olarak 4300 TL civarında. Bu fiyata benzer özelliklere sahip DSLR bir model ya da farklı bir markanın aynasız modeli alınabiliyor.  Dolar kuru ve vergi gibi etkenler göz önüne alındığında rakamın normal olduğunu söyleyebilirim. Canon’un M5 modeli ise M6’dan yaklaşık olarak 1000 TL daha pahalı olduğunu, önceki model olan M3’ün ise 2400 TL civarında satıldığını da belirmek isterim. Yani fotoğraf makinesi sahibi olmak artık pahalı bir zevk haline geldi.


    Canon EOS M Teknik Özellikler

    • 24 Megapiksel çözünürlük
    • APS-C boyutunda sensör
    • Dual Pixel teknolojisi
    • EF-M objektif bayoneti
    • Videoda elektronik imaj sabitleme özelliği (5 eksenli)
    • Sonradan takılan dijital vizör (opsiyonel)
    • Saniyede 7 kare seri çekim (Netlik ve pozlama kilitlemeli 9 kare)
    • Wi-Fi, NFC ve Bluetooth desteği
    • 3 inç 1 milyon piksel dokunmatik ekran
    • 1080/60p video kaydı
    • CIPA standartlarına göre 295 kare pil ömrü
    • 343 gram gövde ağırlığı
    • DIGIC 7 imaj işlemcisi

     

    NELERİ BEĞENDİM

    • Hızlı netleme
    • Seri çekim hızı
    • Öne doğru dönebilen ekran
    • Videoda 5 eksenli titreşim engelleme

     

    NELERİ BEĞENMEDİM

    • Ekranı öne doğru çevirince bilgiler tam görünmüyor

     

    Canon EOS M6, firmanın aynasız ailesinin en yeni modeli. Bu kategorideki yatırımlarını hızlandıran Canon, dengeli bir politika izleyerek farklı beklenti ve ihtiyaçlara sahip kullanıcıları mutlu etmeye çalışıyor. M6 modeli özelinde konuşacak olursak bunu başardığını söyleyebilirim. Yine de rekabetin yoğun olduğu bir alan olan aynasız kategorisinde ciddi rakipleri olan ürünün ilgi çekeceği bir gerçek. Aynasız arıyor, ‘Canon kalitesi olsun’ diyorsanız M6 tam aradığınız bir model. Farklı beklentileriniz varsa Sony, Olympus, Panasonic ya da Fujifilm gibi markaların modellerine de göz atabilirsiniz.

    Işığınız bol olsun…

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN