Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürKodlaya kodlaya gelin çocuklar

    Kodlaya kodlaya gelin çocuklar

    kodlamaÇocuklar için kodlama diğer adıyla bilgisayar programlama veliler tarafında gün geçtikçe popülerleşiyor. İstatistiklere göre ABD’de 2009 yılında master derecelerinin yalnızca yüzde 4.1’i matematik ve bilgisayar alanındaydı. Bununla birlikte yakın gelecekte hayatımızın algoritmalar üzerine inşa edileceğini düşündüğümüzde programcılığının en fazla ihtiyaç duyulan meslek grubu olacağını söyleyebiliriz. Yine ABD’de de programlama eğitimi çok az okulda veriliyor olmasına rağmen ailelerin yüzde 90’ı çocuklarının bu konuda eğitim almasını istiyor. Türkiye’de ise kodlama eğitiminin şu an için çok sınırlı olduğunun altını çizmeliyiz. Bu bağlamda bugünlerde bilinçli velilerin en büyük derdi çocuklarını kodlamayı en azından sevdirebilecekleri platformlarla tanıştırmak. Tabii kodlama konusunda sunduğu eğitim içerikleri ile çocukları en azından bilinçlendirecek bu platformların öğreticiliği kadar eğlenceli tarafı da önemli. Bu haftaki yazımda çocukların eğlenerek kodlama öğrenebilecekleri platformları bir araya getirdim.

    Scratch
    8-16 yaş arası çocuklar için uygun olan Stratch programlamaya ilk adım için en iyi yollardan biri. MIT Media Lab tarafından geliştirilen Stratch görsel bir programlama dili. Program öğrencilere interaktif hikayeler, animasyonlar, oyunlar, müzik ve sanatla ilgili şeyler yaratma imkanı veriyor. Programlamaya görsel açıdan yaklaşan Stratch öğrencilere programlamanın temellerini ve yazılım geliştirmeyi öğretmek açısından oldukça başarılı. Ücretsiz olarak indirilen program Mac, Windows  ve Linux’de çalışıyor.
    Treehouse
    Teknolojinin Twitter, Square, Airbnb gibi önemli isimleri tarafından kullanılan Treehouse kodlama öğrenmek için en çok kullanılan ve en iyi bilinen platformlardan biri. Başlangıç seviyesi ve ileri düzey için online eğitmenlerin yer aldığı sitede web sitesi inşa etmekten uygulama oluşturmaya kadar çok çeşitli kaynak yer alıyor. Çocukların haftanın 7 günü boyunca ücretsiz olarak kodlama öğrenebileceği bir platform.
    Alice
    3D programlama platformu olan Alice öğrencilere animasyon, interaktif oyun ve internette paylaşacakları videolar yaratma imkanı veriyor. Bu uygulama öğrencilerin 3d modellemeyi anlamasına yardımcı oluyor. Program Java, C++ gibi dillerle bağlantılı tasarlanmış. Ücretsiz olarak indirilebilen program Mac ve Windows’da çalışıyor.
    Hackety Hack
    Çocuklar için programlamayı bir üst seviyeye taşıyan Hackety Hack Ruby programlama dilinin temellerini öğretiyor. Ruby pek çok masaüstü Twitter, Shopify ve Hulu gibi web uygulamasının temelini oluşturuyor. Açık kaynak uygulaması olan Hackety Hack Windows, Mac ve Linux’ta çalışıyor.
    Codeacademy
    Codeacademy çocukların programlamaya adım atması için oldukça eğlenceli, sosyal bir platform. Üst seviye öğrencileri hedefleyen programda dersler genel programlama yeteneği ve JavaScript gelişimine odaklanıyor. Codeacademy programlamaya interaktif bir bakış açısı getirmesi ile diğerlerinden ayrılıyor.
    How to make coding fun
    Başkan Obama’nın educate to innovative kampanyasının bir parçası olan ücretsiz kurs eğitimciler ve çocuklarının programlamaya başlamasını isteyen aileler için oluşturulmuş.1 saatlik online kurs programlamada eğlence ve yaratıcılığa odaklanıyor. Oyun, egzersiz ve uygulamaları kapsayan uygulama spesifik bir yazılım dilinden ziyade kodlamayı eğlenceli hale getirmeye odaklanıyor.
    Openclassroom
    Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan program öğrencilerin bilgisayar ile ilgili derslere ücretsiz erişmesini sağlıyor. Ders içerikleri farklı programlama dillerini ve bilgisayarla ilgili diğer bilgileri kapsıyor. Güzel hazırlanmış videolar basitten zora doğru gidiyor.
    Codea
    iPad geliştirme sürecinde kullanılan  Codea aynı zamanda programlamayı çocuklar için kolay hale getiriyor. Codea uygulamalarla ilgili öğrenciler için harika bir başlangıç noktası. İTunes’da mevcut olan Codea 7.99 dolar.
    Codakid
    Codakid 7-15 yaş arası çocuklara kodlamayı gerçek kodlar üzerinden öğretiyor. Bir silikon vadisi oyun tasarımcısı tarafından yaratılan codakid Mod Creation gibi online ders içerikleri sunuyor. Codakid dersleri oldukça eğlenceli interaktif proje ve HD videolarla sunuluyor.
    Uygulama önerileri
    Programlama konseptini eğlenceli oyunlara dönüştüren uygulamalar çocuklara programlama öğretmek için güzel bir yol. Bu konuda eğitmenler tarafından tavsiye edilen 3 uygulama şöyle: Lightbot: Bir puzzle oyunu şeklinde tasarlanan uygulama çocukların kodlama dünyasındaki döngü, prosedür ve koşul kurallarını gerçek örneklerle anlamasına yardımcı oluyor. Carge-Bot: Oldukça eğlenceli bir oyun olan Carge-Bot veri düzenlemek için kısa programlar oluşturmasını sağlıyor. Bu sayede çocuklar hızlıca programlamanın temellerini anlamış oluyor. Move The Turtle: Renkli ve eğlenceli bir programlama puzzle oyunu olan Move The Turtle kaplumbağayı ekranda hareket ettirecek kodlar yazmayı gerektiriyor.

    Görsel kaynak: si.wsj.net

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN