Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerYazılımYapay zeka destekli en iyi görsel oluşturma araçları

    Yapay zeka destekli en iyi görsel oluşturma araçları

    Yapay zeka destekli görsel oluşturucular bir yılı aşkın bir süredir internette ve sosyal medyada tam anlamıyla fırtına gibi esiyor. ABD’nin eski başkanı Trump’tan sevimli kedilere kadar bu yapay zeka ile oluşturulan görsellere hemen hemen her yerde hatta televizyonlarda haber bültenlerinde dahi rastlayabiliyoruz. Geçtiğimiz yıl OpenAI’nin metinden görsel oluşturan aracı Dall-E ile başlayan bu fırtına durmaksızın sürüyor. Geçtiğimiz yıldan bu yana bu yapay zeka görsel oluşturucularla 15 milyarın üzerinde görsel oluşturulduğu belirtiliyor. Bu nedenle her gün yeni bir yapay zeka destekli görsel oluşturucu ortaya çıkıyor. Bu nedenle neyin ne olduğunu takip etmek her geçen gün daha da zorlaşıyor. Bu haftaki yazımızda basit açıklamalardan veya anahtar kelimelerden ya da yüklenen referans görsellere dayalı olarak yüksek kaliteli görseller oluşturan çeşitli yapay zeka destekli görsel oluşturma araçlarına bakacağız.

    DALL-E

    Yapay zeka destekli görsel oluşturucu furyasını başlattı diyebileceğimiz Dall-E, basit açıklamalardan bir görsel oluşturmak için kullanılan ilk kaynaklardan biri arasında yer alıyor. Dall-E, Dall-E 2 ve Dall-E 3 olmak üzere birkaç farklı sürümü bulunuyor. DALL-E2, DALL E-1’den dört kat daha fazla çözünürlüklü görsel oluşturabiliyor. DALL-E 2 aynı zamanda kullanıcıların şiddet içeren ya da müstehcen içerikler oluşturmasını engelleyen çeşitli güvenlik önlemleri içeriyor. DALL-E 3, önceki sistemlere göre çok daha fazla nüans ve ayrıntıyı anlayarak fikirleri kolayca son derece doğru görüntülere dönüştürmeyi sağlıyor. DALL-E 3, ChatGPT üzerinden kullanılabiliyor. ChatGPT’de basit bir cümleyle ya da ayrıntılı bir açıklamayla görmek istediğiniz şeyi yazdığınızda DALL-E 3 görseli kısa sürede oluşturuyor. İlk sürüm ve son sürümü karşılaştırıldığında bir yılda inanılmaz bir ilerleme kaydettiğini söylemek mümkün.

    Midjourney

    Midjourney, birçok kullanıcının gerçekçi görüntüler, yüzler veya herhangi bir şey üretmek için tercih ettiği en iyi seçeneklerden biri haline geldi. Diğer oluşturucuların aksine, Midjourney kendi özel platformuna sahip değil, Discord içinde bir bot olarak faaliyet gösteriyor. Discord’un içinde çalışan bu bot, kullanıcılara birbirleriyle etkileşimde bulunma ve sanat eserlerini paylaşma imkanı tanıyor. Varsayılan olarak, eserler genel kanallarda paylaşıldığı için geniş bir izleyici kitlesi tarafından görülebiliyor. Ancak, kullanıcılar istedikleri takdirde bu botu özel bir sunucuya kopyalayarak daha sınırlı bir ortamda çalışabiliyor. Midjourney’in güncellenmiş sürümü, yüksek varyasyon modları ve yeni özelliklerle donatılmış durumda. Özellikle, görüntünün çerçevesini genişletme ve belirli alanlarda değişiklik yapma yeteneği, kullanıcılara daha fazla yaratıcılık özgürlüğü sağlıyor. Bu özellikler, kullanıcıların sadece belirli bir kısmını değiştirmelerine ve tüm görüntüyü tekrar üretmelerine gerek olmadan istedikleri düzenlemeleri yapmalarına olanak tanıyor.

    Adobe Firefly

    Adobe tarafından geliştirilen Firefly, Eylül ayında beta sürümü aşamasından çıktı ve yaygın olarak kullanılmaya başlandı. Firefly, çeşitli özellikleriyle rakiplerinden farklılaşıyor. Aralarındaki temel fark, Firefly’ın Adobe’ye ait stok görseller ve telif hakkı süresi sona eren kamusal malzemeler kullanılarak eğitilmiş olması. Bu eğitim, verilerinin görselleri oluşturanların açık izniyle elde edildiğini garanti ediyor. Firefly, aynı zamanda Adobe’nin Photoshop, Illustrator ve Adobe Express gibi çeşitli Creative Cloud uygulamalarına entegre edildi. Kullanıcılar, Photoshop’taki Generative Fill özelliğini kullanarak basit metin komutlarıyla görsellere içerik ekleyebiliyor, kaldırabiliyor veya genişletebiliyor. Ayrıca, kullanıcıların metin komutlarından düzenlenebilir vektör grafikler oluşturmalarına olanak tanıyan Text to Vector Graphic özelliğine sahip. Bu, tasarımcıların gerçekten işine yarayacak çok önemli bir özellik.

    Stable Diffusion

    Açık kaynak kodlu bir araç olarak sunulan Stable Diffusion, Stability AI tarafından geliştirilmiş ve yaygın olarak kullanılan bir metinden resme dönüştürücüdür. Piyasaya sürüldüğünden bu yana, kullanıcılar Stable Diffusion’ı ücretsiz olarak indirip kullanabiliyorlar. Ancak yalnızca kullanıcı arayüzünde gezinmek için değil, aynı zamanda bilgisayarınızda yerel olarak çalıştırmak için gerekli yazılımı (Python 3.8 veya üstü) ve GitHub dosyalarını yüklemek için belirli bir düzeyde teknik beceri gerektiriyor.  Stable Diffusion, kullanıcılara oluşturdukları görüntüler üzerinde oldukça fazla kontrol ve esneklik sunuyor. Ancak önemli miktarda bilgi işlem gücü gerektiriyor.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN