Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürÇocuklar için Eğlenceli Teknolojiler

    Çocuklar için Eğlenceli Teknolojiler

    Gelecek nesiller için yenilikçi, eğlenceli ve kişisel gelişime yönelik tavsiyeler, yarar sağlayacak, çocuk dostu teknolojik öneriler.

    Büyük bir hızla gelişen teknolojinin hayatı önemli ölçüde kolaylaştırdığına şüphe yok. Üstelik günümüzde büyükler kadar çocuklar da teknolojiyle iç içe yaşıyorlar. Peki, teknolojinin doğru ve keyifli kullanımı ne kadar söz konusu?

    Teknoloji, doğru şekilde kullanıldığında bir bilgi ve gelişim kaynağıdır. Ancak denetim yoksa, aşırı kullanım söz konusuysa çocuklara bir takım zararlarının olacağı da aşikar. Bu noktada uzmanlar, ebeveynleri ‘dengeli’ ve ‘doğru’ kullanımı teşvik etmeye davet ediyor ve aşağıdaki noktalara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çiziyorlar.

    Daha yaratıcı çocuklar için daha az oyuncak

    İspanya’daki Toledo Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı tarafından ulaşılan sonuçlara göre, daha az sayıda oyuncakla büyüyen çocuklar, daha yaratıcı oluyor. Araştırma, çocukların iki gruba ayrılarak birine 4, diğerine 4’ten fazla oyuncak verilmesi ve sonrasındaki gözlemlerle şekillendi. Gözlemde, sınırlı sayıda oyuncakla oynayan çocukların daha iyi odaklandığı ve yaratıcı oyunlar geliştirdiği sonucuna ulaşıldı. Çocuklar kendi zihinlerinde oluşturdukları yaratıcı yöntemlerle farklı kullanım alanlarına yöneldi. Fazla sayıda oyuncak ise, çocukların oyuncağın elverdiği şekilde zaman geçirmesi ve farklı fikirler geliştirmesini gereksiz kılan bir süreci açığa çıkardı.

    Bu bağlamda aşırı teknoloji kullanımının önüne geçmeye yönelik olarak çocuklara çok sayıda oyuncak alınması belli yönleri ile zararlı olabilir. Zira eğlenceli ve eğitici oyuncaklar konusunda çocukların çok sayıda seçenekle baş başa bırakılmaması tavsiye ediliyor. Sanılanın aksine sınırlı sayıda oyuncakla çocukların yaratıcılığına daha çok katkı sağlanabileceği belirtiliyor. Ayrıca oyun oynarken çocukların özgür bırakılmasının hayal gücü gelişimine pozitif yönde etki edeceği kaydediliyor.

    Kodlama ve eğitim kiti
    BulutBoard

    Üzerinde çocukların tüm duyularını etkileyecek mikrofon, mesafe, ışık sensörü, LED’ler, düdük, mini servo, sıcaklık sensörü, grafik ekran, Bluetooth gibi modüllerin bulunduğu, kodlama ve elektronik eğitimi için geliştirilmiş bir kittir.

    BulutBoard, çocukların üzerinde bulunan modülleri kullanarak birbirinden eğlenceli uygulamalar gerçekleştirebilmelerini esas alır. BayBulut ve BayanBulut olmak üzere özellikleri aynı, sırasıyla mavi ve pembe renklerde iki versiyona sahiptir.

    Elektronik yapboz
    Makey

    ‘Teknolojiyi sadece tüketen değil, üreten bir gelecek için’ çocukların doğru şekilde yönlendirilmesi son derece önemli. Bu noktada teknolojiyi anlayıp şekillendirebilmelerini mümkün kılan Makey adlı proje dikkat çekiyor. Makey, çocukların hayallerine, tasarımlarına ve projelerine hayat vermesini sağlayan ve mıknatıslar ile birleşen elektronik yapı bloğu platformu şeklinde özetlenebilir.

    Renk kodları, mıknatıslar ve LEGO parçalarıyla birleştirilebilen kısımlar içeren Makey, genel itibarıyla teknolojinin sevilmesi noktasında dikkat çeken örneklerden biri; elektronik ve yazılımın basitçe kullanımı ile çeşitli proje ve oyunların geliştirilebilmesine olanak tanıyor.

    Kanser hastası çocuklara özel robot
    Aflac

    Sproutel adlı teknoloji şirketi tarafından geliştirilen Aflac adlı ördek robot, temelde basit bir pelüş oyuncaktan çok da farklı görünmüyor. Ancak özünde çok daha fazlasını, ‘iyiliği’ birlikte taşıyor. Aflac, kemoterapi gören çocukları rahatlatıyor ve bu yorucu sürecin daha iyi geçmesini sağlamada yardımcı oluyor.  Üzerinde kemoterapi bağlantı noktası ve tedavi gören çocuklar için tasarlanan aksesuarların bulunduğu ördek robotun artırılmış gerçeklik uygulaması ile beslenmesi ve temel bakımlarının yapılması sağlanıyor. Bu sayede sakinleştirici ses efektleri, hareketleri ve yüz ifadeleri ile çocukların tedavileri sırasında keyifli zaman geçirmesine yardımcı oluyor.

    Otizmli çocuklara yönelik mobil platform
    Otsimo

    Otizm üç yaşından önce başlayan ve ömür boyu süren, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık. The Autism Society‘nin verilerine göre dünya üzerinde otizmli sayısı toplam nüfusun %1,5 ine tekabül ediyor. Net bir ilaç tedavisi veya tıbbi çözümü ise bulunmuyor. Otizmin kabul edilen en etkin tedavi aracının erken ve yoğun eğitim olduğu kaydediliyor. Otsimo; otizm, down sendromu ve diğer gelişimsel durumlara sahip çocuklara ücretsiz eğitsel oyunlar ve bu çocukların ailelerine veri analizine dayalı kontrol imkanı sunan bir mobil uygulama.

    Çocuklar ve aileleri için ayrılmış iki ayrı platformdan oluşuyor. Çocuk bölümü, çocuğunuzun yaşına ve eğitim durumuna göre belirli sırayla açılan çeşitli eğitici oyunların yanı sıra konuşma zorlukları yaşayan çocuklar için Destekleyici ve Alternatif İletişim Sistemi (AAC) içeriyor. Aile bölümünde ise, çocuğunuza ait gelişim raporları incelenebiliyor, eğitim ayarları yapılandırılabiliyor; otizm, down sendromu ve diğer özel ihtiyaçlarla ilgili bilgi alınabilen yazılara ulaşım imkanı sunuluyor. Android ve iOS cihazlara ücretsiz olarak yüklenebiliyor.

    Bill Gates’ten ebeveynlere tavsiyeler

    Teknoloji şirketi Microsoft’un kurucusu, başarılı iş insanı ve yazar Bill Gates, kendi çocuklarını problemleri çözmeleri doğrultusunda teşvik ettiğini, onları sevgi ve mantık formulü ile yetiştirdiğini belirtiyor. 20-30 yaş arası 3 çocuk babası olan Gates, bu noktada ebeveynlere bazı tavsiyelerde bulunuyor.

    1. Gates, çocuklarını hırs odaklı değil; psikolog, psikiyatrist ve eski okul yöneticilerinden oluşan bir ekip sayesinde benimsediği sevgi ve mantık ekseninde yetiştirdiğini ifade ediyor.
    2. Sert tavır ve şiddeti, ebeveynlerin uzak durması gerekenler olarak niteledirilen başarılı isim, yapıcı ve mantıklı olmanın çocuklar üzerinde olumlu, derin etkiler sağladığını düşünüyor.
    3. Dengelerinin şaşması pahasına da olsa çocukların ne yaptığını ve ne yapmadığını kontrol etmenin gerektiğinin altını çiziyor.

    Araştırma
    Ders çalışırken müzik dinlemek
    konsantrasyonu düşürür mü?

    Müzik dinlemek, çoğu çocuk için günlük hayatın vazgeçilmez parçalarından. Ders çalışırken ya da bir şeylerle ilgilenirken müzik dinlemek de oldukça yaygın. Peki ders çalışırken müzik dinlemenin olumsuz etkileri var mı?

    Yukarıdaki sorunun yanıtına yönelik araştırmalar, müzik dinlemenin bilişsel yetenekler (mantıksal düşünme, problem çözme, öğrenme yeteneği gibi) üzerinde olumlu yansımalarının olabileceğine işaret ederken, konsantrasyon gerektiren durumlara negatif yönde etkilerinin olabileceğinin altı çiziliyor.

    Bu noktada dinlenen müzik türünün özelliğinin de belirleyici olacağı ifade ediliyor. Ayrıca ses düzeyi, karakter özellikleri, yaş gibi etkenlerin de belirleyici olacağı kaydediliyor.

    Özetle konsantrasyon gerektiren ders çalışma gibi durumlarda müzik dinlemenin olumsuz etkileri olabiliyor. Diğer taraftan otomatik bilişsel süreçler söz konusuysa müzikle duygusal duruma olumlu yansımalar meydana gelebiliyor.

    Ferhat Verdi – Newtech

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN