Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürKendi Oyun Bilgisayarınızı Nasıl Toplarsınız?

    Kendi Oyun Bilgisayarınızı Nasıl Toplarsınız?

         Günümüzde çoğu oyun, oyuncuları için daha gerçekçi bir deneyim sunuyor. Video oyunları, bir eğlence biçimi olarak çeşitliliği ve etkileşim biçimi nedeniyle, geniş bir kesim tarafından popüler olarak kullanılıyor. Yeni nesil oyunlar, oyuncuların gerçek dünyada imkansız olan hedeflere ve görevlere ulaşıp gerçekleştirebilecekleri ortamlar sunuyor. Kendi Oyun Bilgisayarınızı Nasıl Toplarsınız? başlıklı yazımda, günümüz bilgisayar oyunları sektöründeki oyunların sorunsuz çalıştırılabilmesi için kullanılacak bilgisayarların nasıl toplanabileceğinden bahsedeceğim.

          Oyun bilgisayarı toplarken dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında yeterli performansın sağlanması geliyor. Toplanacak bilgisayarın işlemci hızı, minimum RAM miktarı, kullanılacak monitör ve en önemlisi de ekran kartı seçilirken dikkat edilmesi gereken önemi noktaları bulunuyor.

          Birçok oyun tutkunu kendi sistemini tasarlarken, tam olarak nerelerde sorun yaşadıklarını bildiklerinden ihtiyaçlarına göre cihaz topluyorlar. Bununla birlikte, oyun bilgisayarı toplama konusunda deneyimli olmayanların ilk zamanlarda sorun yaşama ihtimali büyük olduğundan, bilgisayar ya da parça seçerken dikkat edilmesi gerekenleri sıralayarak devam edelim.

    Ne kadarlık bir bütçe düşünülüyor?

          Oyun bilgisayarı için başlangıçta ne kadarlık harcama yapılacağını bilmek, satın alınacak ürünün belirlenmesinde oldukça etkin rol oynuyor.  Sıkı bir bütçe olduğunda endişelenmeye gerek olmamasına rağmen, sınırlı bütçe ile bir sistem toplamak için oldukça ince eleyip sık dokumak gerekiyor. Toplanacak bilgisayardaki her farklı parça, birkaç yüz dolardan, binlerce dolarak kadar çıkabilecek bileşenlerden oluşabiliyor.

          Oyun bilgisayarı toplamak ya da komple bir cihaz almak farklı bütçeler gerekirse de, komple bir bilgisayar için kullanılan bir parçanın değiştirilmesi bile fiyat değişikliklerine neden oluyor.

    Doğru parça seçimi

          Oyun bilgisayarında hangi parçaların birbiriyle uyum içinde çalıştığını ve hangi parçaların harcanan paranın karşılığını vereceğini önceden araştırmak oldukça önem taşıyor.

          Bir oyun bilgisayarında ihtiyaç olan ürünleri listeleyecek olursak:

    • İşlemci veya CPU

          Bir bilgisayarda işlemci sistemin beynidir. İşlemci, birim zamanda ne kadarlık işlemin yapılacağını belirttiğinden; daha iyi performans ve bütün oyunları çalıştırmak için birden fazla çekirdeğin olduğu bir cihazın seçilmesi gerekiyor. Bir oyun bilgisayarı seçilirken; işlemci hızının minimum 3.5 Ghz saat hızında ve en az 4 çekirdekli bir CPU’ya sahip olması gerekiyor.

    • Anakart

          Oyun bilgisayarında kullanılacak bütün donanımsal bileşenlerin desteklendiği bir anakart seçilmesi gerekiyor. Anakart üzerinde CPU ile aynı soket yolunu kullanan en az bir tane tam hızlı PCI Express x16 yuvası ve en az 16 GB RAM bulunması gerekiyor. Anakart üzerinde tümleşik  Wi-Fi ve Bluetooth desteğinin olması, yine yerleşik olarak USB ve ses çıkışı barındırması gerekiyor. endi Oyun Bilgisayarınızı Nasıl Toplarsınız?

    • GPU veya grafik işlemci seçimi

          Oyun bilgisayarının en önemli bileşenlerden bir diğeri de grafik işlemci olarak ifade ediliyor. Popüler bir oyun yüksek çözünürlük ve hız gerektirdiğinden, seçilecek GPU kartının saniyede minimum 30 kare oynatabildiğinden emin olmak gerekiyor. Ekran kartının FPS ( frame per second (saniyedeki kara sayısı)) değeri, oyunun ekranda ne kadar düzgün görüneceğinin bir ölçüsü olduğundan, oyun deneyiminin akıcı ve hızlı olması için seçilecek grafik kartının FPS değerinin de yeterli olması gerekiyor. AMD grafik işlemcileri harcanan paranın karşılığını veren modellere sahipken; NVidia, 2K ve 4K oyunları sorunsuz çalıştırabilen orta ve üst düzey ekran kartları barındırıyor.

    • Sabit disk alanı

          Oyun bilgisayarında günümüz oyunlarını oynamak için SSD diskler kullanılıyor. Minimum 500 GB kapasiteli SSD disk yeterli olmakla birlikte, 1TB’lık depolama alanının tercih edilmesinin, ilerleyen zamanlarda karşılaşılacak disk alanı sorunlarının önüne geçeceğini söyleyebilirim.

    • RAM

          Çoğu oyun minimum 8 GB veya 16 GB ram ile çalışabilirken, yüksek grafik çözünürlüğü ve gecikmesiz oyun akışı isteniyorsa daha fazla RAM’e ihtiyaç olabiliyor.

    • Güç Kaynağı

          Standart bir oyun bilgisayarı 450-600 W PSU ile çalışabilirken, üst düzey sistemler 700W veya daha fazlasını gerektiriyor. Oyun bilgisayarında bütün bileşenlerin ne kadar güç gerektirdiğini belirlemek için güç kaynağı hesaplayıcısı kullanılıyor.

    • Monitör

          Oyun bilgisayarında GPU kartı ile bağlantılı olarak; kullanılacak monitörün de grafik kartı ile uyumlu ve destekler nitelikte olması gerekiyor.

          Oyun bilgisayarında performans için alınacak bütün bileşenlerin birbirleri ile uyumlu olması gerekiyor.  Seçilecek parçalar için önceden araştırma yapmak, oyun deneyimini artırma adına büyük önem arz ediyor.

          Twitter takip için @salihertugrul   YouTube kanalım

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN