Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiElektrik tasarrufu sağlayan ev aletleri

    Elektrik tasarrufu sağlayan ev aletleri

    Son dönemde Türkiye’de en fazla konuşulan konuların başında yüksek elektrik faturaları geliyor. Sıradan tüketiciden esnafa herkes gelen faturalardan şikayetçi. Enerji tüketim maliyetlerinden artışın nedenlerini tartışmak bu mecra için çok uygun olma da, sonuçlarını bir nebze olsun doğru teknolojik cihazları tercih ederek nasıl hafifletebileceğimiz konusunda bazı öneriler hepimizin işine yarayacaktır. Bu yazımda elektrik tasarrufu sağlayan ev aletlerine kısa kısa göz attım.

    Akıllı çoklu prizler
    Bu kullanışlı cihazlar, birden fazla cihazı tek bir prize bağlamanıza olanak tanıyor. Geleneksel çoklu prizlere rağmen, prize takılan cihazlar kullanmadığınız zamanlarda bile genellikle elektrik tüketir. Bu, daha büyük elektrik faturaları ve düşük ev enerji verimliliği ile sonuçlanır. Akıllı çoklu prizler, bekleme modunda bağlı öğelere giden gücü keserek bu sorunu çözer. Ortalama bir evde bu, tükettiğiniz enerjiden yüzde 5-10 oranında tasarruf etmenizi sağlayabilir.

    Şarj İstasyonları
    Duvardaki prizlere takılan akıllı telefonların şarj olduklarında bile enerji kullanmaya devam ettiğini biliyor muydunuz? Geleneksel çoklu prizlere benzer şekilde, cihazınızı her taktığınızda değerli enerjinizi boşa harcıyorsunuz.
    Bu konuda çözümlerden biri “akıllı” şarj istasyonları. Bu istasyonlar, bağlı cihaz tamamen şarj olduğunda gücü kesiyor. Diğer yandan açma/kapama düğmesi şarj istasyonu seçenekleri de mevcut. Bir anahtarı çevirmek, şarj ettikten sonra telefonunuzu fişten çekmeyi hatırlamaktan çok daha kolaydır.

    LED ışıklar
    Evinizi enerji verimli hale getirirken paranızın karşılığını alabileceğiniz en iyi seçeneklerden biri, mevcut ışıklarınızı LED ampullerle değiştirmektir. Aydınlatma, ortalama bir evin enerji maliyetlerinin yüzde 25’ini oluşturur, bu da enerji açısından verimli LED ışıkların tasarruflarınızı gerçekten etkilemesini sağlar.
    LED ışıkların normal ampullerden daha pahalı olduğu doğru evet, ama çok daha uzun kullanım ömürleri ile başlangıçta verdiğiniz paranın karşılığını katbekat alabiliyorsunuz.

    Akıllı termostatlar
    Son yıllarda, NEST gibi akıllı termostatlar gerçekten popülerlik kazandı. Sahiplerine hem güçten hem de nakitten tasarruf sağlama özellikleri, onları enerji tasarrufu yapmanın kolay bir yolunu arayanlar için çekici hale getiriyor. Termostatlar, evde olup olmamanıza ve hangi odaların kullanımda olduğuna bağlı olarak evinizdeki sıcaklığı ayarlayarak çalışıyor. Akıllı termostatların ne kadar para tasarrufu sağladığı değişiyor. Ancak yapılan araştırmalara göre bu rakam ortalama 2 bin-2 bin 500 TL arasındadır.

    Enerji tasarruf sağlayan uygulamalar
    Bugünlerde hemen hemen her iş için bir uygulama var, o halde neden evinizin enerji verimliliğini optimize etmeye yönelik bir uygulamanız olmasın? Homeselfe gibi uygulamalar, enerji alışkanlıklarınız hakkında hızlıca birkaç soru soruyor ve ardından verimliliğinizi nasıl artıracağınıza dair fikirler sağlayan kapsamlı bir rapor oluşturuyor.

    Akıllı buzdolapları
    Buzdolapları evde harcanan enerjinin %10 ile %20’sini oluştuyor. Bazı insanlar, yüksek fiyatları nedeniyle akıllı buzdolaplarından şikayet ediyor ve bazıları ise sürekli çalışan bir cihazda verimliliği nasıl artırdığınızı merak ediyor. Cevap, akıllı buzdolaplarının yoğun talep döngülerinde daha az güç tüketerek size bir anlamda para kazandırmasıdır. Buzdolabı olarak yüksek enerji verimliliği sunan modelleri tercih ederek faturalarınızda bir fark yaratabilirsiniz. Enerji sınıflandırmasının 2021 yılında gelen güncelleme ile A’dan G’ye kadar belirlenen yeni bir sistemde sunulduğunu not edelim.

    Enerji tasarruflu çamaşır makineleri
    Enerji verimliliği konusu sadece buzdolapları için değil, diğer beyaz eşyalar için de geçerli. Örneğin giysilerinizi yıkamak önemli miktarda enerji tüketir. Ancak enerji verimliliği sunan bir makine kullanmak, standart makinelere kıyasla maliyetlerinizi yüzde 25’e kadar azaltabilir.

    Enerji verimli ürünler ve akıllı cihazların bir kombinasyonunu kullanmak, evinizi çevre dostu hale getirmenize ve mevcut maliyetlerinizi düşürmenize yardımcı olacaktır. Evinizin enerji verimliliğini yenilemeye karar verdiyseniz ürün seçerken bahsettiğim bu özelliklere dikkat etmenizde fayda var.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN