Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital Kültür2023 yılına damgasını vurması beklenen teknolojiler

    2023 yılına damgasını vurması beklenen teknolojiler

    Günümüzde her geçen gün yeni bir teknoloji hayatımıza giriyor ve mevcut teknolojiler de hız kesmeden gelişmeye devam ediyor. Günlük yaşamımıza baktığımızda teknolojinin artık hayatımıza girmediği neredeyse hiçbir alan kalmamış gibi. Saatlerimizden cebimizdeki telefonlara hatta ayakkabılarımıza kadar neredeyse her şey gün geçtikçe daha gelişiyor ve hayatımızı kolaylaştırmaya devam ediyor. Bu yazımızda 2022 yılına damgasını vuran ve 2023 yılında da adından söz ettirmeye devam edecek yeni ve gelişmekte olan çeşitli teknolojileri sizler için derledik.

    Yapay Zeka

    Bilgi işlem teknolojilerindeki ilerlemeler ve toplanan devasa miktar nedeniyle artık bir hayal olmaktan çıkan yapay zeka teknolojisi, son dönemin en çok konuşulan teknolojileri arasında yer aldı ve birçok alanda hayatımıza girmeye başladı. Konuşma tanımadan yüz tanımaya, navigasyon yazılımlarına, Siri ve Alexa gibi sesli asistanlara kadar birçok uygulama yapay zeka teknolojisini kullanıyor. 2023 yılında sağlıktan, eğitime, bankacılıktan otomotiv sektörüne birçok alanda hayatımıza girmeye ve yön vermeye devam edecek.

    Kuantum Bilişim

    Kuantum teorisinin ilkelerine dayalı olarak bilgisayar geliştirmeye odaklanan bir bilgi işlem türü olan Kuantum Bilişim, son dönemde popüler hale geldi ve adından oldukça söz ettiriyor. Kuantum bilgi işlem, sıfırlar ve birler yerine, bir nesnenin ölçümden önceki durumunun olasılığına hesaplama yeteneğini ifade ediyor. Kuantum Bilişim alanında son dönemde yaşanan ilerlemeler bu teknolojinin 2023 yılında adından daha fazla söz ettireceğine işaret ediyor.

    Sınır Bilişim

    2022 yılında adından oldukça söz ettiren bir başka teknoloji sınır bilişim yani Edge Computing oldu. Sınır bilişim (edge computing) bir veri işleme yapısıdır ve bu yapıda veri ve işlemler, yerel olarak cihazların yerine, uç noktalarda (edge) bulunan veya cihazların yanı başında bulunan bir sunucuda gerçekleştiriliyor. Bu sayede, veri işlemenin gerçek zamanlı olarak gerçekleştirilmesi, veri güvenliğinin artırılması ve ağ trafiğinin azaltılması gibi avantajlar sağlıyor.

    5G

    Aslında 5G teknolojisini bir süredir konuşuyoruz ancak dünyanın birçok ülkesinde kullanılmaya başlanmış olsa da henüz Türkiye’de bu teknolojiyle tanışmış değiliz. 5G, daha hızlı internet erişimi, daha yüksek veri hacmi ve daha az gecikme gibi özellikleriyle gerçek zamanlı veri işleme ve sanal gerçeklik gibi uygulamaların daha etkili bir şekilde kullanılabilmesine olanak tanıyacak. 2023 yılında ülkemizde de sunulmaya başlanması durumunda en çok konuşulan teknolojiler arasında yer alacak.

    Nesnelerin İnterneti (Internet of Things)

    Nesnelerin İnterneti, son birkaç yılın en umut verici teknolojilerinden biri olarak öne çıkıyor. Cihazlar arasındaki bağlantıların daha da arttırılması ile daha fazla veri toplanmasına ve daha akıllı cihazların ortaya çıkmasına neden olacak bir teknoloji olması nedeniyle büyük ön taşıyor. Akıllı otomobillerden akıllı fabrikalara kadar birçok uygulamanın arkasında nesnelerin interneti teknolojisi var. Bu teknoloji sayesinde cihazlar birbirleriyle konuşabiliyor, veri toplayabiliyor ve insan müdahalesine gerek kalmadan ağ üzerinden aktarabiliyor.

    Blockchain

    Blockchain denilince birçok kişinin aklına ilk gelen şey kripto paralar olsa da Blockchain teknolojisi birçok alanda çok faydalı kullanım alanlarına sahip. Finansal alanda işlemlerin güvenliğini sağlamaktan medikal kayıtların güvenliğinin sağlanmasına kadar birçok alanda kullanılabiliyor. Güvenlik açısından 2023 yılında en çok konuşulması beklenen teknolojiler arasında yer alıyor.

    Sanal ve Artırılmış Gerçeklik + Metaverse

    Sanal ve artırılmış gerçeklik neredeyse 10 yılı aşkın bir süredir adından söz ettiren teknolojiler olarak öne çıkıyor. Son dönemde Metaverse kavramıyla birlikte birçok şirketin harekete geçmesiyle önümüzdeki dönemde özellikle 2023 yılında oldukça önemli gelişmeler yaşanacak gibi duruyor. Sanal ve artırılmış gerçeklik teknolojileri kullanılarak oluşturulacak olan Metaverse, gelecekte hayatımızın en önemli parçalarından biri olacak ve tüm alanlarda kullanılabilecek bir teknoloji olarak görülüyor.

    2023 yılında adından en çok söz ettirecek teknolojiler bunlar gibi gözükse de teknoloji hızla gelişiyor, bu listeye bir anda farklı teknolojilerin girmesi de olasılık dahilinde.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN