Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürBilgisayarınızda dijital temizlik zamanı

    Bilgisayarınızda dijital temizlik zamanı

    2016_temmuz_04

    Evinizde ve ofisinizde sürekli olarak kullandığınız bilgisayarlarınız kullanım yoğunluğunuza göre belirleyeceğiniz periyotlarda bakıma ihtiyaç duyarlar ve üstlerinde biriken toz ve kirden arındırılmaları gerekir.  Eğer temizlik ve bakım ihmal edilerek yapılmazsa bilgisayarın performansında hissedilir ölçüde bir düşüş görülmeye başlar. İşte bu yüzden bilgisayarınızda güvenliği artırmak, çalışma performansını daha iyi duruma getirmek, gereksiz yer işgal eden program ve dosyalardan kurtulmak için senede 3-4 defa yapılacak dijital bir temizlik hem sisteminizin durumunu görmek açısından hem de performansınızın artması açısından oldukça önemlidir.

    Elektronik donanımlar kullanıldıkça ve zaman geçtikçe bulundukları alandaki tozu ve kiri üstlerine çekerler. Kirli bir fare ile sorunsuz ve yüksek performans ile çalışmanız pek mümkün değildir. Fare sürekli takılır ve istediğiniz hassasiyeti gösteremez. Ayrıca bilgisayarınıza yüklediğiniz programları sayısı arttıkça da bilgisayarınızın açılırken ve kapanırken yavaşladığına ve çalışma esnasında performans kaybı yaşadığına şahit olursunuz.

    Bütün bu olumsuzluklar ve performans kayıplarını yaşamayın diye aşağıda bazı başlıklar altında bilgisayarınızda yapılması gereken dijital ve fiziksel temizlik önerilerini ve ipuçlarını başlıklar altında görebilirsiniz.

    İlk İş Olarak Yedekleme Yapın

    Dijital ve fiziksel temizlik işlerine başlamadan önce ilk yapılması gereken tüm verilerinizin bir yedeğini almaktır. Bunu yaparsanız bilgisayarınızın başına ne gelirse gelsin bir miktar zaman kaybından başka bir kayıp yaşamamış olursunuz. Ve en önemlisi de yedeğiniz varsa kendinizi her zaman güvende hissedersiniz.

    Temizliğe Bilgisayarınızın Masaüstünden Başlayabilirsiniz

    Temizlik işlerine en basit olarak bilgisayarınızın  masaüstünden başlamanızı öneririm. Bu alanda kullanmadığınız bir bağlantı veya dosya bırakmayın ve hemen silin. Yüklemiş olduğunuz ve artık hiç kullanmadığınız programları da bilgisayarınızın denetim masasındaki “Program Kaldır“ bölümünden tamamen kaldırabilirsiniz. Bu arada dolan çöp sepetinizi de boşaltmayı ihmal etmeyin.

    Güncellemeler Omazsa Olmazlar Arasında

    Kullandığınız işletim sistemini ve aktif olarak kullandığınız tüm yazılımların en güncel halini kullanmaya özen gösterin. Özellikle işletim sisteminizin güncel olup olmadığını kontrol ederek güvenlik açıklarıyla ilgili yamalar başta olmak üzere güncellemelerinizi mutlaka yapın.

    Gereksiz Otomatik Başlangıç Programlarından Kendinizi Kurtarın

    Bilgisayarınız ilk açılırken bazı programlar otomatik olarak yüklenir ve bilgisayarınız açık olduğu sürece çalışırlar. Böyle olunca da hafızada yer işgal ederek sistemin yavaşlamasına sebep olurlar. Kullanmadığınız programlar otomatik açılış dosyasından silerek hafızayı rahatlatabilirsiniz.

    Güvenliğinizi Arttırmak İçin Şifrelerde Değişiklik

    Şifrelerinizi uzun zamandır hiç değiştirmemiş olmanız muhtemel. Eğer yakın zamanda şifrelerinizle ilgili bir değişiklik yapmadınızsa işte size bir fırsat. Tüm kullandığınız şifreleri kolay tahmin edilemeyecek yenileriyle değiştirerek güvenliğimizi daha da artırabilirsiniz.

    Antivirus Yazılımınız Yüklü ve Güncel mi? 

    Bilgisayarınızda bir antivirüs yazılımının yüklü olup olmadığını ve çalışır durumda olduğunu kontrol etmelisiniz. Yüklü değilse hemen bir antivirü programı kurarak en son güncellemeleri de yüklemeyi ihmal etmeyelim.

    Ekran, Klavye ve Fare Temizliği Konusu

    Ekranınızı hafif nemli bir bez ama tercihan mikrofiber bez kullanarak ve temizlik spreyi yardımıyla iyice temizleyerek leke ve tozlardan kurtulun. Temizliğe başlamadan önce monitörünüzün kapalı ve soğumuş olduğuna emin olduktan sonra temizlikte alkol içeren sıvılar kullanmamaya özen gösterin.

    Farenizin ise varsa pillerini çıkararak iyicene temizleyin. Özellikle alt kısmının kirden ve sürtünmeyi engelleyecek toz birikintilerinden iyice arındırın.

    Son olarak klavyenizi önce ters çevirerek, arkasına hafiften vurarak ve sallayarak içinde biriken toz parçalarının tuşların arasından kurtulmalarını sağlayın. Hava üfleyici cihazlar da iyi bir temizlik için gerekebilir.

    Harici Bellekleri (Ek Sabit Disk, SD Kart, Kullanılan Memory Stick’ler) Kontrol Edin  

    Yedeklerinizi aldığınız veya fotoğraflarınızı yüklediğiniz fakat farkında olmadan virüs bulaşmış olabileceğinden şüphelendiğiniz tüm harici bellekleri güvendiğiniz bir antivirüs programı ile tarayıp bir bulaşma oluşmuşsa da temizlemeye çalışın.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN