Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerTeknolojiÜç vakte kadar yaygınlaşacak otomotiv teknolojileri

    Üç vakte kadar yaygınlaşacak otomotiv teknolojileri

    Teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğini anlamak için Apple’ın yeni iPhone lanse etme hızını takip etmeniz yeterli. Her gün hayatımıza giren yeniliklere bakınca teknolojinin 10 yıl içinde ne duruma geleceğini tahmin etmek ise gerçekten çok zor. Ve tabii bu durum otomotiv dünyası için de geçerli.. Bu sektörde sürücüsüz araç teknolojileri her ne kadar şu an en sıcak başlık olsa da yakın gelecekte otomobil dünyasını değiştirecek pek çok yeni teknolojinin hayatımıza gireceğini söyleyebiliriz. Bu haftaki yazımda çok değil 5-10 yıl içinde yaygınlaşacağını düşündüğüm ve otomotiv sektörünü kökünden değiştirecek fütürist teknolojileri yazdım.

    Biyometrik araç erişimi
    Her sabah arabanızın anahtarını aramaktan eminim yorulmuş ve sıkılmışsınızdır. Biraz daha sabredin. Çünkü yakın zamanda biyometrik teknoloji sayesinde aracınıza yalnızca parmak izi kullanarak girmeniz mümkün olacak. Şu anda akıllı telefonlarda kullanılan biyometrik teknolojiyle üretilen kişiye özel parmak izi ya da göz tarama sistemlerinin bulunduğu araçlar sizi anahtar arama derdinden kurtaracak.
    Nesnelerin interneti
    Nesnelerin internetini uzun zamandır konuşuyoruz. Başlangıçta kulağa bir pazarlama terimi gibi gelse de bu teknoloji otomobiller dahil olmak üzere pek çok alanda hayatımızı kolaylaştıracak ve aslında örnekleri görmeye başladık bile. Peki internete bağlı geniş akıllı cihazlar topluluğu olarak ifade edebileceğimiz nesnelerin interneti otomobillerde nasıl kullanılıyor? Bunun cevabı aracınızın tüm fonksiyonlarıyla internete bağlı olması kadar basit. Örneğin aracınızın klimasını binmeden önce çalıştırmak isterseniz akıllı telefonunuzu kullanarak bunu uzaktan yapabilmeniz mümkün. Benzeri uygulamalar öncü otomotiv firmaları tarafında son yıllarda sunulmaya başlandı, burada asıl mesele tüketici tarafında bir karşılık bularak yaygınlaşmaları elbette.
    Araç takip sistemi
    Araç hırsızlığı vakaları ciddi anlamda artıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı verilerine göre Türkiye’de 1 günde çalınan araç sayısı 63 ve İstanbul günde 26 araçla ilk sırada. Tahmin edeceğiniz üzere bu araçların çok azı polis tarafından bulunabiliyor. Bu nedenle araç takip sistemleri üreticiler tarafından önemli bir güvenlik önlemi olarak düşünülüyor. Ancak sigorta şirketlerinin sistemi sürücülerin sürüş alışkanlıklarını analiz ederek bunu sigorta pirimine yansıtma olasılıkları bazı üreticileri endişelendiriyor. Şimdilerde araç takip sistemi kullanmak tercihe göre değişiyor, ancak gelecekte sigorta şirketleri bunu zorunlu hale getirebilirler.
    Gelişmiş sanal gösterge paneli
    Geçmişte pek çok otomobil üreticisi araçlarda sanal gösterge panelleri kullanmayı denedi, ancak sonuçlar sürücülere pek de fayda getirmedi. Ancak bu teknoloji de artık değişiyor. Şimdilerde sürücüler küçük akıllı ekranlardan istedikleri her bilgiye erişebiliyorlar. Gelişmiş sanal gösterge panelleri ile videolu görüşmeler yapmak da mümkün. Hem de hepsi sürücünün ellerini direksiyondan çekmesine ya da gözünü yoldan ayırmasına gerek kalmadan.
    Sağlık takip sistemi
    Her yıl direksiyon başında yaşanan sağlık problemleri nedeniyle binlerce kaza meydana geliyor. Geçtiğimiz günlerde otomotiv devi Ford tarafından geliştirilen emniyet kemeri sürüş esnasında sağlık durumunu kontrol edebiliyor. Kemerde yer alan sensörler vücut ısısını takip ediyor ve sürücünün bilincini kaybetmesi durumunda bunu algılayarak araç kontrolünü ele alıyor ve aracı uygun yere park ediyor. Akabinde en yakın sağlık servisi ya da hastane ile bağlantıya geçiyor. Bu gibi teknolojilerin kısa sürede yaygınlaşmasını bekliyoruz.
    Ayarlanabilir vücut panelleri
    Araçta çok fazla zaman geçirdiniz ve yoruldunuz diyelim. Böyle bu durumda haliyle aracınızın içinin biraz daha rahat olmasını isteyeceksinizdir. Yakın gelecekte ayarlanabilir vücut panelleri ile araç içini modunuza göre değiştirmek mümkün olacak. BMW ve Chrysler gibi otomotiv üreticileri şimdiden ayarlanabilir vücut panelleri ile ilgili sistemleri test etmeye başladılar.
    Lokasyon tabanlı reklamlar
    Akıllı telefonunu civardaki restoran ya da kafeleri bulmak için kullananlar konum tabanlı servislere aşinadır. İnternete bağlı araçların yaygınlaşması ile civardaki servisleri bulmak çok daha kolay olacak. Lokasyon bazlı servisler oldukça faydalı ve hayatı kolaylaştıran teknolojiler, ancak kullanıcıları endişelendiren yerel işletmelerin bunu kullanarak araçları reklam bombardımanına tutabilme ihtimali. Şüphesiz araç üreticileri reklam engelleyecek servisler geliştireceklerdir, tabii belli bir ücret karşılığında.
    Otomatik motor arıza takibi
    Nesnelerin internetinin bir diğer faydası otomatik motor kontrolü olacak. İnternet bağlantısı sayesinde aracınız motorundaki herhangi bir problemi otomatik olarak üreticiye iletilecek. Bu sayede beklenmeyen arızaların da önüne geçilmiş olacak.

    Görsel kaynak: http://essentracontent.com

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN