WhatsApp‘ın az bilinen yönleri ile yakınlaşarak, günlük iletişiminize farklılık katmaya ne dersiniz?
Bu yazımda WhatsApp’ın güncel verilerini ele aldım ve deneyiminize renk katacak az bilinen WhatsApp’ın özelliklerine değindim.
Mesajlaşma uygulamaları günlük hayatımızın vazgeçilmez birer parçası. WhatsApp ise en çok tercih edilen mesajlaşma uygulaması…
Sayılarla WhatsApp
2009 senesinde piyasaya sürülmesinin ardından dünyanın her bir köşesinde birçok kişi tarafından kullanılan WhatsApp, ne kadar hayatımızın büyük bir parçası haline gelse de hala gizemli kalmış bazı yanları bulunuyor. Nisan 2016 itibariyle, toplam 109 ülkede 1 milyar kullanıcı sayısını geçen WhatsApp için en önemli pazarlar kalabalık nüfusuyla Hindistan ve Güney Afrika.
Ocak 2017 verilerine göre Türkiye’de İnternet kullanıcılarının sayısı 48 Milyon. WhatApp, İnternet’e bağlı her 100 kişiden 40’ının mobil cihazında kullanılıyor. En aktif sosyal medya platformları arasında ise YouTube, Facebook, Instagram ve Twitter’ın ardından beşinci sırada.
WeChat’in Çin’de, Line’ın Japonya’da, Kakako Talk’ın ise Güney Kore’de çok popüler olduğunu biliyoruz ancak WhatsApp bu uygulamalardan farklı olarak uluslararası başarıyla fark yaratmış konumda. Her gün ortalama 1 milyon kişinin kayıt olduğu, Çin dışındaki Y kuşağının %32’si tarafından kullanılan, aylık kullanıcılarının %70’inin günlük olarak aktif olduğu ve dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulaması unvanını elinde tutmaya devam eden WhatsApp’ın az bilinen ama işlevsel özellikleri ile yakınlaşmaya ne dersiniz?
WhatsApp’ın Az Bilinen Yönleri
Engelleri ortadan kaldırın
Günlük en az 320 milyon aktif kullanıcıya hizmet veren WhatsApp’ta en büyük sıkıntılarından biri de “engellenmek”. Elbette rahatsız ettiğiniz birisinin sizi engellemesi son derece normal, ama ben burada sizin bir yanlış anlaşılma sonucu engellendiğinizi ve iyi niyetinizle kendinizi karşı tarafa anlatıp af dileyeceğinizi düşünüyorum ve size engeli kaldırmanın bir yolunu anlatacağım.
Bir süre önce Quara’da da yer alan haberde WhatsApp aboneliğini iptal edip tekrar hesap oluşturduğunuz zaman sizi engellemiş olan kişilerin engel listesinden numaranız silinmiş oluyor. Tabii ne yazık ki bu durumun bir dezavantajı da bulunuyor. Aboneliğinizi iptal ettiğinizde bütün gruplardaki üyeliğiniz düşüyor ve gruplardan ayrılmış oluyorsunuz.
Vurgulara dikkat çekin
WhatsApp’ın az bilinen yönleri arasında kişilselleştirilebilir oluşu dikkat çekiyor.
53’ten fazla dil desteği sunan WhatsApp, dilin tek başına yeterli olmadığı yerlerde ise üstü çizili, italik ya da kalın yazı yazma imkanı da sunuyor. Bu sayede vurgulamak istediğiniz noktaları karşı tarafa daha kolay gösterebilecek ve iletişimi kolaylaştırabileceksiniz. Bunu yapmak için ise değiştirmek istediğiniz metni seçiyorsunuz ve araç çubuğunda yer alan üç noktaya dokunup arzu ettiğiniz biçimi seçiyorsunuz.
Toplu mesaj gönderin
Bu önerim yaygın yapılan bir hataya çözüm niteliğinde. Özellikle bayram ve önemli gün kutlamalarında toplu mesaj verme amacıyla açılan gruplara dahil edilmiş ve mesaj yoğunluğu sebebiyle (telefon numaranızın tanımadığınız kişilerin eline geçmesini istemeyebilirsiniz) apar topar buradan çıkmış olabilirsiniz. Oysa WhatsApp bu tür toplu mesajlar oluşturmak için çözüm sunuyor.
Aynı anda birden fazla kişiye aynı mesajı atmak istiyorsunuz ama bunu yaparken onların bu mesajı sadece kendilerinin aldığını düşünmelerini mi istiyorsunuz? WhatsApp bünyesinde uzun süredir buna yönelik bir özellik de bulunuyor. Sohbet ekranına geldikten sonra toplu mesaj listelerine tıklatıp alıcıları seçtikten sonra istediğiniz mesajı onlara yollayabilirsiniz. Eğer yan yana değillerse ve siz bir pot kırmazsanız hiçbiri o mesajın birden çok alıcısı olduğunu anlamayacaktır.
Kotanızı boş yere tüketmeyin
Ortalama olarak günde 1.6 milyar fotoğrafın, 100 milyon sesli mesajın ve 250 milyon videonun paylaşıldığı WhatsApp, medya gönderimi yüzünden çok fazla kota tüketebilir. Büyük ihtimalle birçoğunuz mobil bağlantıyı GSM operatörlerinin sunduğu mobil internet paketleri üzerinden gerçekleştiriyorsunuz ve bu da ayın sonlarına doğru bir kota sorunu ile karşı karşıya kalmanıza sebep oluyor.
Bu noktada da WhatsApp, kullanıcılarını düşünen bir özelliğe sahip. Ayarlar bölümüne geldikten sonra “Veri kullanımı” yazısına tıklayın ve medyanın otomatik bir şekilde indirilmesine yönelik ayarları değiştirin. Eğer mobil paketinizden yemesini istemiyorsanız “mobil veri kullanırken” seçeneğini pasif hale getirin ve fotoğraf ve videoların kablosuz ağa bağlı değilken indirilmesini engelleyin. Bu sayede hem faturanız kabarmamış hem de yeni dönem gelmeden internetsiz kalmamış olacaksınız.
Grupları sessize alın
WhatsApp’ın az bilinen yönleri arasında öne çıkan özelliklerden biri de gruplar. Yazının başında da söylediğim gibi, WhatsApp geçen sene 1 milyar kullanıcıyı geçti ama uygulama üzerinde neredeyse kullanıcı sayısı kadar grup bulunuyor. Ve kabul edin ki birçoğunuz birden fazla grubun içerisinde yer alıyorsunuz. Günde yaklaşık 42 milyar mesajın gönderildiği WhatsApp’ta bazen bu gruplarda gereksiz konuşmalar dönebiliyor ve sizin rahatsız olmanıza sebep olabiliyor. Bu durumun önüne geçmek için grup bilgisini açtıktan sonra 8 saat, 1 hafta ya da 1 yıl seçeneklerinden birini işaretleyip söz konusu grubu sessize alabilirsiniz.
Önemli mesajları aramak için dakikalar harcamayın
Bazen bir IBAN numarası, bazen bir telefon numarası bazen ise sevdiğiniz birinden gelen ve sizi mutlu eden bir mesajı yeniden görebilmek için WhatsApp sohbet geçmişinde geriye gitmek adına dakikalar harcanıyor. Ama artık buna da çözüm bulundu. Mesajı yıldızla işaretleyip favorilere kaydederek bu vakit kaybının önüne geçebilirsiniz. Korkmayın mesajlaştığınız kişiye bildirim falan gitmeyecek. Mesaja yıldız eklemek için tek yapmanız gereken ise iletiye basılı tutup çıkan yıldız işaretine basmak. Daha sonra “yıldızlı mesajlar” bölümünden tüm bu iletileri görebilirsiniz.
Masaüstünden WhatsApp kullanın
Bilgisayarla çok vakit geçiren biriyseniz ve bir yandan bilgisayarla bir yandan telefonla uğraşmak istemiyorsanız WhatsApp’ı masaüstünden de kullanabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken web.whatsapp.com adresini açıp QR kodu telefonunuza okutmak olacaktır. Bu sayede gelen mesajlara bilgisayar üzerinden hızlıca cevap verip diğer işlerinizi yapmaya devam edebilirsiniz.
Eski konuşmalarınızı güvene alın
Telefonu formatladığınız zaman ya da cihaz değiştirdiğiniz zaman geçmiş WhatsApp mesajlarınızı yeniden görünür kılmak istiyorsanız “yedekleme” seçeneğini aktif hale getirin. Bu sayede yedeklediğiniz konumdan eski mesajları veri kaybı olmadan otomatik olarak tekrar indirebileceksiniz.
Fayda görmeniz dileğiyle.