Televizyon karşısında tabir yerindeyse ezilen monitörler son yıllarda atağa geçti. Samsung, Sony, LG, Philips gibi markalar televizyon üretimlerine paralel olarak yeni monitörler sunmaya devam ediyorlar. Bu markalara Benq, Asus, Viewsonic gibi üreticileri de eklediğimizde farklı ihtiyaçlara yönelik zengin seçenekler çıkıyor. Bu yazımızda yüksek beklentili oyuncular için Samsung Odyssey G9 modelinin neler sunduğunu inceleyeceğiz.
Samsung Odyssey G9 İnanılmaz Derecede Geniş bir Monitör
Her şeyden önce ürünün 32:9 formatında olduğunu hatırlatalım. Yani çok ama çok geniş bir modelden bahsediyoruz. Hatta 21:9’a ultra geniş dendiği için 32:9 megageniş gibi niş bir kategoride yer alıyor. Geleneksel olarak ekranların 16:9 olduğu düşünülürse bu ürün yan yana iki monitörden oluşuyor demek mümkün. Bu ürünün ise boyutu 49 inç ve çözünürlük 5,120 x 1,440. Boyutları daha iyi anlamak için yan yana iki adet 27 inç monitör düşünebilirsiniz.
10 Bit Performansına Çıkan 8 Bit Panel
Teknik açıdan monitör yaklaşık 2 sene önce çıkmasına rağmen rekabetçi oyunculara göz kırpmaya devam ediyor. Örneğin 60-240Hz arası tazeleme hızı desteği bunun en büyük göstergesi. VRR, AMD FreeSync Premium Pro ve NVIDIA G-SYNC desteği ekrandaki yırtılma gibi istenmeyen özelliklerin önüne geçiyor. Birçok detaylı ayar olmasına rağmen FPS, RTS gibi oyun tarzlarına yönelik önceden belirlenmiş ayarlar işinizi kolaylaştırıyor. 10 bit (8 bit + FRC) / %95 DCI- P3 destekli panele sahip monitörün renkleri genel olarak başarılı. Bu rakamları biraz daha açalım. Panel aslında 8 bit. Buna rağmen 1.07 milyar yani 10 bit’e ulaşmak için panel yazılımla piksellere farklı renk vermesini sağlıyor. Genel olarak oyunlar için yeterli olan bu yöntem profesyonel seviyede video ve fotoğraf düzenleyenler için sınırlı kalabilir.
Siyah seviyesi yeterli olsa da OLED’e göre tamamen karanlık anlarda ekran biraz performans kaybı yaşıyor. Çünkü panel sadece 10 adet yerel karartma (local dimming) bölgesi kullanıyor. Yeni monitörlerde bu rakam 384, 576 ve 1152 anormal seviyeye çıkıyor.
İdeal Mesafeye Dikkat Edin
Samsung bu kadar geniş bir ekranda odak noktanızı kaybetmemek için kavisli tasarım tercih etmiş. 1000R değerinde kavse sahip olan monitör 110 PPI değerine sahip. Başka bir ifadeyle piksel yoğunluğu bakımından ürün yüksek kategoride yer alıyor. Buna tam verim almak adına monitörü karşın 90 ila 100 santim arasında bir mesafede kullanmanızı öneriyorum. Eğer bulunduğunuz mekan sizi ekrana yakınlaştırıyorsa oyun performansınız düşebilir. Bunun nedeni gözlerinizin olup biteni kavramak için fazla hareket etmek zorunda kalması. Eğer 1 metreden daha uzak bir mesafedeyseniz de monitörün keskinlik avantajını kaybetme riskiniz var.
Bu Monitör Kimlere Uygun (Değil) ?
Öncelikle şunu belirtelim ki e-spor seviyesinde biriyseniz böyle geniş bir monitörden uzak durun. Profesyonel oyuncular 24-27 inç ekran tercih ederek daha iyi odaklanıyorlar. Bunun dışında konsol oyuncularının da bu monitörden uzak durması gerekiyor. Çünkü PlayStation ve Xbox bu çözünürlükleri desteklemiyor. Geriye, deneyime önem veren talepkâr PC oyuncuları kalıyor. Immersion denilen kendinizi oyuna kaptırma ve o dünyaya ait hissetmek için bu monitörden daha iyisini zor bulursunuz. Hemen size birkaç oyun tavsiye edeyim: Alan Wake 2, Ghost of Tsushima, Microsoft Flight Simulator ve Red Dead Redemption 2. 32:9 formatında bu oyunları daha önce hiç oynamamış gibi hissedeceğinizi garanti ederim.