Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürMonitör Satın Alırken Yenileme Hızı Ne Kadar Önemli?

    Monitör Satın Alırken Yenileme Hızı Ne Kadar Önemli?

    Eğer oyun oynamak için bir monitör satın alıyorsanız artık 60Hz monitörlerin pek de tercih edilmediğini fark etmişsinizdir. Ekran kartları ve onlarla bağıl gelen yeni özellikler sayesinde artık pek çok PC oyunu rahatlıkla 60 FPS üstünde performans verebiliyor. Ayrıca konsollarda da VRR sayesinde oyuncular 60 FPS’in üzerine çıkabiliyorlar. Peki, bu yüksek ekran hızı satın alımda ne kadar etkili?

    Yüksek yenileme hızı her zaman daha iyidir. Yenileme veya tazeleme hızı, monitörünüzün saniyede kaç kez yeni bilgilerle güncellendiğini gösterir ve hertz (Hz) cinsinden ölçülür. Daha büyük sayılar daha iyi, daha akıcı, daha az dalgalı görüntüler anlamına gelir. Yenileme hızı özellikle en az 75 Hz (oyun için tasarlanmış monitörlerin çoğu artık en az 120-144 Hz sunuyor) bir monitör seçmenizi öneriyoruz. Bunun yanında tepki süresi de düşük olursa daha iyi bir deneyim yaşarsınız. Eğer oyun oynamıyorsanız, 60 Hz yenileme hızı genel kullanıcılar için yeterli olacaktır. Bu arada hatırlatmadan geçmeyelim, yüksek yenileme hızları oyun dışında da kendini hissettiriyor. Örneğin 60 Hz ve 144 Hz monitörlerde bir web sayfasını aşağı-yukarı kaydırdığınızda bile farkı hissedersiniz.

    Bilgisayar monitörlerinde 60 Hz, 120 Hz veya 144 Hz gibi farklı Hertz değerleri karşımıza çıkar. Bu Hertz değerleri aslında ekranın yenileme hızıdır. Refresh Rate, yani tazeleme oranı denilen bu değer, ekranın bir saniyede kaç kez tazelendiğini belirtir. Ekran, her tazelemede bir kare çizdiği için monitörünüzde gördüğünüz kare sayısı doğrudan tazeleme hızına bağlıdır.

    60 Hz’lik bir ekran tercih ederseniz ve oyun oynamayı planlıyorsanız, G-Sync veya FreeSync gibi senkronizasyon teknolojileri daha önemli hale geliyor. Buna birazdan değineceğiz.

    Eğer oyunlarda yüksek kare hızlarını yakalayabiliyorsanız yüksek Hz oranına, yani yenileme hızına sahip monitörler tercih etmek daha mantıklıdır. Örneğin, oyunda 60 FPS aldığınızda monitörün 144 veya 360 Hz olmasının bir faydası yoktur. Bu arada, düşük çözünürlükte güçlü bir ekran kartıyla oyun oynarsanız aldığınız FPS değerleri de “genel olarak” yüksek olacaktır.

    Milisaniyelerle ifade edilen tepki süresi yani Response Time ise ekrandaki piksellerin renk değiştirme hızıdır. Ekran yenileme hızı yükseldikçe, piksellerin de daha hızlı tepki verip renk değiştirmesi gerekir. Aksi takdirde ekranda Ghosting denilen hayalet ya da çamurumsu görüntüler oluşur. Teki süresi Grey to Grey veya White to Black, Black to White yani griden griye veya siyah – beyaz geçiş süresi olarak farklı şekilde hesaplanabilir.

    Giriş gecikmesi, monitörünüzün ekran kartınızdan gelen veriyi veya klavye/farenizdeki bir düğmeye bastığınızı algılamasının ne kadar sürdüğünü gösterir. Yani oyuncular için önemlidir. 1 ms’lik tepki süresi artık standart haline geldi, maksimumda ise 5 ms’i geçmesini pek istemeyiz.

    FreeSync ve G-Sync Etkisi Önemli

    Oyun monitörü alırken bazı senkronizasyon teknolojilerinin reklamı yapılıyor. Adaptive Sync, bir bilgisayarın video çıkışını bir ekranın yenileme hızıyla senkronize etmek için kullanılır. Bu teknolojiler takılma, duraksama veya ekran yırtılması olmadan akıcı bir oyun deneyimi sunmak üzere geliştirilmiştir. PC oyuncuları buna dikkat etmeli, ancak üretkenlik ve ofis işleri için tasarlanmış bütçe monitörlerinde bile Sync özelliğini yaygın şekilde görebiliyoruz.

    AMD FreeSync ve NVIDIA G-Sync ortak standartlardır. Her iki özellik de ekran yırtılmasını ve takılmayı azaltır ve fiyat etiketini etkiler. Ancak G-Sync monitörler genellikle FreeSync monitörlerden daha pahalıdır. Aşağıda sunduğumuz tabloda ekran hızını ekran kartıyla eşitleyerek yırtılmanın önüne geçen bu teknolojiler arasındaki farkları inceleyebilirsiniz.

    FreeSync FreeSync Premium FreeSync Premium Pro G-Sync G-Sync Ultimate G-Sync Compatibility
    (G-Sync Uyumluluğu)
    Fiyata etkisi yok. Fiyata etkisi yok. Fiyata etkisi yok. HDR ve genişletilmiş renk desteği. 144 Hz ve üzeri yenileme hızları. Artifakt sorunlarıyla karşılaşmamak için performans garantisi.
    60 Hz ve üzeri yenileme hızları. 120 Hz ve üzeri yenileme hızları. 120 Hz ve üzeri yenileme hızları. Tüm kare hızlarında Adaptive-Sync’i sağlamak için 30 Hz’nin altında “Frame-doubling” Fabrikada kalibre edilmiş doğru SDR (sRGB) ve HDR renk (P3) gamı desteği. Birçok G-Sync Uyumlu monitör, FreeSync’i de çalıştırabilir.
    Birçok FreeSync monitör G-Sync’i de çalıştırabilir. Low Framerate Compensation (LFC) HDR ve genişletilmiş renk desteği Ultra düşük hareket bulanıklığı. “Gerçekçi” HDR desteği.
    HDR desteği olabilir veya olmayabilir. -HDR desteği olabilir veya olmayabilir (Birçok FreeSync Premium monitör, HDR ile G-Sync’i de çalıştırabilir). Low Framerate Compensation (LFC) Değişken LCD overdrive.
    Belirli bir tepe çıktısı yok, ancak çoğu ürün en az 600 nit parlaklık sunacak. Optimize edilmiş gecikme.
    Birçok FreeSync Premium Pro monitör, HDR ile G-Sync’i de çalıştırabilir.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN