Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetEn popüler açık kaynak yazılımları

    En popüler açık kaynak yazılımları

    Açık kaynak kodlu yazılımları destekliyorsanız, bilgisayarınızdaki işletim sistemi muhtemelen Linux dağıtımlarından biridir. İlk akla gelenler Ubuntu, Debian, Pardus gibi Linux dağıtımlarıdır. Bilgisayarınızda Linux işletim sistemi dışında Windows veya Mac işletim sistemi kullanıyor olsanız da, açık açık kaynak kodlu yazılımlara şans verebilirsiniz.

    Açık kaynaklı yazılımların kapalı kaynak kodlu yazılımlardan en önemli farkı, gerektiğinde üzerinde değişiklik yapılabilmesidir. Bu nedenle de özgür yazılım olarak da ifade edilir. Ancak her yazılımcı değişiklik ya da dağıtım için izin vermemiş de olabilir.

    Açık kaynak işbirliği ve paylaşımı destekler

    Açık kaynaklı yazılımlar genellikle bedel ödemeksizin dağıtılır. Bu nedenle ücretsiz olarak algılanır. Ancak durum tam olarak öyle değil, yazılımcı emeği karşılığı ücret talep edebilir ya da bakım ve hizmet için ücret talep edilebilir.

    Açık kaynaklı yazılımlarda amaç, amaç işbirliği ve bilgi paylaşımını desteklemektir. Kod açık olduğu için çok sayıda kişi tarafından yazılım denetlenebilir, hata bildiriminde bulunulabilir ve yeni güncellemeler için oldukça geniş bir ekosistemce katkı sağlanır.

    Bu yazıda bilgisayarınızda özgürce kullanabileceğiniz ve lisans bedeli gerektirmeyen açık kaynak kodlu yazılımlar öneriyorum.

    LibreOffice

    Office yazılımı: LibreOffice

    Microsoft’un Office yazılım paketine alternatif olarak ücretsiz dağıtılan LibreOffice’i kullanabilirsiniz. LibreOffice, metin belgeleri, elektronik tablolar, sunumlar ve veritabanları için uygulamalar içeren kullanışlı bir ofis yazılımı paketi. Başka yazılımlarla oluşturulan belgeleri bile LibreOffice ile sorunsuz açabilir ve düzenleyebilirsiniz.

    gimp - open source

    Fotoğraf editörü: GIMP

    Fotoğraf düzenlemek için Adobe şirketinin Photoshop uygulaması yaygın olarak kullanılıyor. Photoshop’a ücretsiz alternatif olarak GIMP yazılımını kullanabilirsiniz. Fotoğrafları yeniden boyutlandırmak, kırpmak, çeşitli efektler uygulamak ve kolajlar yapmak için en temel işlemleri GIMP ile kolayca yapabilirsiniz.

    VLC Media Player - open source

    Medya oynatıcı: VLC Media Player

    Açık kaynak kod camiasının geliştirdiği VLC Media Player mutlaka bilgisayarınızda bulunması gereken yazılımlardandır. Video dosyalarınızı görüntülemek için ekstra bir kodlayıcı aramaya gerek bırakmayan komple bir medya oynatıcı paketi olan VLC Media Player ücretsiz olarak size sunuluyor.

    Shotcut - Open Source

    Video düzenleyici: Shotcut

    Microsoft’un Windows işletim sisteminde sunduğu Movie Maker video düzenleyicisi miadını doldurdu. Eğer video düzenlemek için pratik ve ücretsiz bir yazılıma ihtiyacınız varsa, Shotcut size ilaç gibi gelecektir. Kolay anlaşılabilir bir tasarıma sahip olan Shotcut, video düzenlemek için neredeyse gerekli olan her şeyi sunuyor.

    Audacity - open source

    Ses editörü: Audacity

    Podcast ile ilgileniyor ya da müzik kaydetmek ve düzenlemek uğraşı alanınıza giriyorsa, açık kaynak tarafında Audacity çözümünü deneyebilirsiniz. Ses dosyalarını kesmek, kopyalamak ve yapıştırmak gibi temel işlevlere sahip olan yazılım, sesli kitap üreticilerinin de gözde çözümleri arasında.

    Mozilla Firefox - Open Source

    Web tarayıcısı: Mozilla Firefox

    Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen Firefox web tarayıcısı açık kaynak camiasının yüz aklarından biri. Çok sayıda eklentiyle kullanıcının tercihine göre özelleştirilebilen Firefox, kullanıcı güvenliğini önemseyen felsefesiyle büyük ilgi görüyor. Firefox’u bilgisayar, tablet ve telefonunuzda güvenle kullanabilirsiniz.

    Mozilla Thunderbird - Open Source

    E-posta istemcisi: Mozilla Thunderbird

    Bilgisayarınızda e-posta istemcisi olarak Mozilla Vakfı, Thunderbird adlı yazılımı ücretsiz sunuyor. Sahip olduğunuz birden fazla e-posta hesabı varsa, gelen tüm iletilerinizi Thunderbird üzerinden takip edebilirsiniz. Thunderbird ayrıca RSS okuyucu fonksiyonuyla da zengin bir deneyim sunuyor.

    KeePass Password Safe - Open Source

    Şifre yöneticisi: KeePass Password Safe

    Tüm kullanıcı adı ve şifrelerinizi güvenli bir kasada saklamak ve her defasında şifre yazmak zorunda kalmak istemiyorsanız, KeePass Password Safe yazılımı tam size göre. Bilgilerinizi yüksek düzeyde şifreleyerek saklayan bu yazılım, yine ücretsiz olarak kullanıcılara sunulan çözümlerden biri.

    FileZilla - Open Source

    FTP yazılımı: FileZilla

    Dosya paylaşım yazılımı olarak FileZilla ücretsiz ve popüler alternatiflerden biri. Farklı sunucular arasında şifreli dosya transferi için kullanılabilen yazılım, özellikle web tasarımcılarının da sunuculara dosya yüklemek için tercih ettiği başta gelen çözümlerden.

    7zip - open source

    Dosya sıkıştırıcısı: 7zip

    Dosyaları daha az yer kaplaması için sıkıştırmak ve gerektiğinden yeniden açmak için kullanabileceğiniz alternatif yazılımlardan biri ise 7zip. Basit arabirimi sayesinde kolayca kullanılabilen yazılım bugün her bilgisayarda neredeyse olmazsa olmaz diyebileceğimiz çözümler arasında.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    En popüler verimlilik uygulamaları

    Android platformundaki en popüler podcast uygulamaları

    11.11 Singles Day için özel: Yalnızlığınızı bitirecek uygulamalar

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN