Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürMetaverse eğitim dünyası nasıl etkileyecek?

    Metaverse eğitim dünyası nasıl etkileyecek?

    Bugünlerde teknoloji dünyasının gündemi Metaverse! Peki bu teknoloji günlük hayatımızı nasıl etkileyecek? Çocuklarımızı Metaverse evreninde nasıl yetiştireceğiz? Bu hafta online eğitimin geleceğini ve Metaverse teknolojisinden nasıl faydalanabileceğimizi yazdım. 

    Metaverse’i inşa eden teknolojiler

    Metaverse kelimesi kulağa uzak geliyor olabilir ancak onu hayata geçiren teknolojiler zaten hayatımızda yer alıyordu. Metaverse sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve 3D modelleme dahil olmak üzere birçok teknolojiyi kapsayan bir yapıya sahip. Metaverse sağladığı kapsayıcılık sayesinde geleneksel öğrenmenin sınırlarını daha önce hiç görmediğimiz kadar zorluyor.

    Metaverse’i ortaya çıkaran bu iki teknolojinin benzer yanları olduğu gibi bazı önemli farklılıkları da bulunuyor;

    Sanal gerçeklik: Bir görüntüyü doğrudan kullanıcının gözlerinin önüne yansıtan ve sanal bir dünyada VR gözlükler aracılığıyla görüntülenen 360 ortamları içerir.

    Arttırılmış gerçeklik: VR ile fiziksel gerçeklik arasında bir geçiş rolü oynar. Artırılmış gerçeklikte dijital görüntüler gerçek dünyada gösterilir.

    VR, kullanıcıyı gerçekçi hissettirebilen bir ortamın içine çekerken, AR ise sanal dünyaları fiziksel ortamlara taşıyor. Bu araçların her ikisi de Metaverse merkezinde yer alan önemli parçalardır. 

    Eğitimde Metaverse teknolojisinden nasıl yararlanabiliriz?

    Eğitimciler, dönüştürücü teknolojiyi sınıf eğitimine dahil etmenin yollarını arıyor ve Metaverse bu kapsamda eğitimcilere bir kapı açıyor!

    Birçok sektörde olduğu gibi eğitim alanında gelişen yeni teknoloji trendleri öğretmenlerin geleneksel dijital araçları kullanarak ders anlatımında bir resim veya video göstermesi veya kitaplardan okumasının ötesinde “Metaverse” olarak adlandırılan bir sanal bir dünya vadediyor. Metaverse, öğrencilerin geleneksel sınıflarda okudukları bilgileri dijital olarak simüle edilmiş bir ortamda fiziksel olarak deneyimleyebilmeleri niteliğini taşıyan bir teknolojidir.

    Tüm bunlar çığır açan AR, VR ve 3D teknolojilerinin bir araya gelmesi ile mümkün hale geliyor. Öğrenciler dijital olarak yerleri ziyaret edebiliyor veya kitaplarda okudukları anıtları, çağları, keşifleri ve savaşları deneyimleyebiliyorlar. Böylece Metaverse geleneksel öğrenmeyi çok ilgi çekici ve akılda kalıcı hale getiriyor. Metaverse’de en ilgi çeken boyut, sanal, işbirlikçi ve görev odaklı öğrenim sayesinde öğrencilerin daha iyi ve hızlı bir şekilde öğrenmesini sağlıyor. Metaverse, gerçek dünyadaki bir sınıf kadar çeşit ve etkileşimi mümkün kılabiliyor. Bu sayede, her öğrenciyi uygulamalı öğrenme fırsatlarıyla destekleme esnekliğine sahip olabileceğimiz anlamına geliyor.

    Metaverse’de öğretmenler kolaylaştırıcı, gözlemci ve rehber rolünü oynuyor. Bir öğretmen, öğrencilerin bireysel olarak güçlü ve zayıf yönlerini bilerek, her çocuğun öğrenme stillerine hitap eden ders planları seçebiliyor veya oluşturabiliyor.

    Metaverse ile Öğretme ve Öğrenme Nasıl Dönüşecek?

    1. Gerçek hissettiren çevrimiçi sınıflar

    Çevrimiçi sınıfların geleneksel bir düzene göre belirli avantajları olsa da bazı öğrenciler çevrimiçi sınıflarda sınıf ortamından kopuk hissedebiliyorlar. Eğitimciler, AR/VR ile gerçeğe yakın nesnelerle sanal sınıflar oluşturabiliyorlar. Metaverse sınıfları, öğrencilerin gerçek hayattaki bir sınıfta yapabilecekleri her şeyi yapmalarına olanak tanıyor.

    Ayrıca, Metaverse gerçekçi avatarlarıyla çevrimiçi bağlantıyı yeni bir düzeye taşıyor. Öğrenciler gerçek bir kişiyi taklit eden avatarlar oluşturulabiliyor, özelleştirilebiliyor yani öğrenciler/öğretmenler günlük yaşamlarında olduğu gibi kıyafetlerini, saç stillerini vb. değiştirebiliyor. 

    1. Çapraz iş birliği ve ekip çalışması

    Metaverse öğrencileri, yerleri ve fikirleri birbirine bağlamak için tasarlanmıştır. Öğrenciler Metaverse sınıflarında iş birliği yapabiliyor, arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyor ve sorunları çözmek için birlikte çalışabiliyorlar.

    Eğitimde Metaverse kullanmanın faydaları nelerdir?

    Metaverse’in eğitimdeki en büyük faydası, sunduğu fırsatlar oluyor; Öğrencilerin deneyim kazanmasına ve sınırsız pratik yapmalarına olanak veriyor. Böylece onların hafızasına yerleşerek öğrenmeyi daha etkili hale getiriyor. Metaverse ortamında kullanılan teknolojiler de öğretmenlere yardımcı oluyor ve zamandan tasarruf etmelerine olanak tanıyor. Metaverse ortamlarının sağladığı bazı diğer faydalar da aşağıdaki gibi karşımıza çıkabiliyor;

    • Disiplinler arası öğrenmeyi teşvik etme,
    • Çapraz iş birliği ve ekip çalışmasını teşvik etme,
    • Kişiselleştirilmiş öğrenme fırsatları,
    • Öğrenmeyi eğlenceli ve ilgi çekici kılma.
    • Gerçekçi tasarlanmış öğrenme alanları oluşturma

    Metaverse sınıflarında zSpace ile eğitim 

    Sınıf günümüzde artık sadece bir oda değil. Artık öğrenciler ve öğretmenler duvarlarının ötesine geçerek öğrenme deneyimlerine ulaşabiliyorlar. Öğrenciler, sanal gerçeklik (VR) gözlüklerini kullanarak tarihin farklı dönemleri veya bir arabanın motorunun iç işleyişi hakkında tamamen sürükleyici dersleri keşfedebiliyorlar. Öğrenciler, saha gezisindeyken artırılmış gerçeklik (AR) ile tarihi olaylar hakkında bilgilerle birlikte bölgenin eskiden nasıl göründüğünü görebiliyorlar. Ancak aynı saha gezisi sırasında karma gerçeklik (MR) teknolojisini kullandıklarında, öğrenciler artık sanal tarihi binalarla fiziksel olarak etkileşime girebiliyor ve dijital eserleri de seçerek inceleyebiliyorlar.  

    Metaverse’de, sanal ve artırılmış gerçeklik tabanlı kapsamlı eğitim hem öğretmenler hem de öğrenciler için benzersiz bir öğrenme deneyimi sunuyor.  Bu düzeyde sunulan VR/AR tabanlı eğitim uygulamalarını içeren zSpace gibi Karma Gerçeklik (MR) teknolojilerinin eğitimde kullanılmasının önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. 

    Bir dairenin alanını hesaplamayı öğrenen bir öğrenci, sanal görüntüleri yeniden boyutlandırabiliyor ve alanın yarıçapa göre nasıl değiştiğini zSpace ile gözlemleyebiliyorlar. Fen derslerinde hücreler hakkında bilgi edinen öğrenciler, zSpace ile çok boyutlu hücre organellerini keşfedebiliyorlar. 

    Bu kapsamda, öğrenciler belirli bir makinenin nasıl oluşturulduğunu veya moleküler düzeyde bir sürecin nasıl gerçekleştiğini sanal ortamda etkileşimli olarak görebiliyor veya deneyimleyebiliyorlar. Derslerdeki bu gibi etkileşimli ve sürükleyici deneyimler, öğrencilerin dersleri hatırlama olasılıklarının daha yüksek olmasını sağlıyor.

    Sonuç olarak Metaverse’in eğitim için vaadi, öğrenmeyi daha kapsamlı, ayrıntılı, gerçekçi, işbirlikli, uyarlanabilir, etkileşimli ve eğlenceli hale getirerek ve öğretimi güçlendirerek kalıcı hale getirmektedir. Artık öğrenciler ve öğretmenler Metaverse sayesinde duvarlarının ötesine geçerek gerçekçi tasarlanmış, çok boyutlu ve etkileşimli öğrenme deneyimlerine ulaşabiliyorlar.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN