Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    GenelBilgisayarın Performansını Ölçebileceğiniz Uygulamalar

    Bilgisayarın Performansını Ölçebileceğiniz Uygulamalar

          Bilgisayardaki donanımların olması gerektiği gibi çalışıp çalışmadığını, sistem kaynağının yeterli olup olmadığını ve kurmayı düşündüğünüz uygulamanın bilgisayarınızda sorun çıkartıp çıkartmayacağını anlamak için performans ölçüm uygulamaları kullanmak işinizi oldukça kolaylaştırabilir. Bilgisayarın Performansını Ölçebileceğiniz Uygulamalar başlıklı yazımda, bilgisayarınızda karşılaşabileceğiniz soruların önceden görebilmek için kullanılabilecek performans ölçüm uygulamalarından bahsedeceğim.

           Kullanılacak performans ölçüm uygulamaları ile ne tür donanımlara ihtiyacınız olduğunu anlayabilir, gereksiz harcamaların önüne geçebilirsiniz.

          Bilgisayarınızda farklı amaçlar için kullanılabilecek performans testi uygulamaları inceleyerek yazıya devam edelim.

    Novabench

    Source: novabench.com

          Novabench, CPU, GPU, RAM ve disk hızı ile birlikte sıcaklık, batarya performans ölçümü ve kıyaslaması için kullanılabilecek uygulamaların ilk sıralarında geliyor. Kullanımının oldukça kolay olduğu bu uygulama pro sürümü kullanıldığı taktirde ek test ve parametre ölçeklendirmesine de olanak sağlıyor.

          Uygulama başlatıldığında tüm kriterler otomatik olarak gözden geçiriliyor. İşlem bittiğinde bilgisayar hakkında genel bir puanlama tablosu sunuluyor. Uygulama daha önce yapılan ölçüm sonuçlarını kaydederek yapılan değişiklikleri etkilerini görmeye yardımcı oluyor.

          Uygulamanın standart versiyonunda olması gereken bazı testlerin pro versiyonunda bulunması dışında,  eksiksiz temel kriterlerin kullanılması, hızlı sonuç vermesi ve kolay kullanılıyor olması avantajları arasında geliyor.

    UNIGINE

    Source: benchmark.unigine.com

          UNIGINE, özellikle VR oyunlarının performans incelemesinde kullanılıyor. Bilgisayarın GPU performansının gerçekten neler yapabildiğini görmek için bu uygulama oldukça işe yarıyor. Bilgisayara aynı zamanda stres testi uygulamak için de kullanabiliyorsunuz.

          Bilgisayarda özellikle sanal gerçeklik performans kıyaslaması yapmak için kullanılan UNIGINE , cihazınızın VR oyunlarına uygunluğunu da test edebliyor.

    Userbenchmark

    Source: userbenchmark.com

          Eğer eski bir sisteme sahipseniz ve yalızca hızlı ve kolay bir ölçeklendirme yapmak istiyorsanız UserBenchmark performans uygulaması işinizi oldukça kolaylaştırıyor. UserBenchmark uygulamasının dosya boyutu oldukça küçük ve sisteme yüklenmesine gerek duyulmadan çalıştırılabiliyor.

          Oldukça basit bir uygulama olan UserBenchmark, donanım performansını ölçeklendirmek için üç farklı kullanım derecelendirme senaryosu sunuyor. Standart masaüstü, oyun ve is istasyonu için kullanılan bu senaryolarda; CPU, GPU, RAM vb. gibi bileşenlerin her biri için derecelendirme listesi sunuyor.

          Uygulama, bilgisayardaki olası sorunları belirlemek için kendi cihazınıza benzer donanımlarla kolayca karşılaştırma yapabiliyor.

    PCMark

    Source :benchmarks.ul.com

          PCMark uygulaması en iyi verimlilik kıyaslaması sunan uygulamaların başında geliyor.  Sisteminizde kelime işleme, internette gezinde, fotoğraf ve video düzenleme ve hatta uygulamaların açılması gibi işlemler için ayrıntılı ölçüm bilgisi sunuyor.

          Hepsi bir arada derecelendirme ve ölçeklendirme uygulamalarından birisi olan PCMark’ın dezavantajları arasında uygulamayı yüklemek için bilgisayara indirilen dosyanın büyüklüğü ve bazı testler için premium üyelik gerektiriyor olmasını sayabiliriz.

          Uygulamanın ücretsiz sürümü farklı kategorilerde birçok test sunuyor.

    SiSoft Sandra

    source: sisoftware.co.uk

          SiSoft Sandra en iyi ücretsiz bilgisayar değerlendirme uygulamalarının başında geliyor. Uygulama sistem karşılaştırma ve ölçeklendirme konusunda ihtiyacınız olan neredeyse her şeyi ücretsiz olarak sunuyor. Sistem hakkında sağlam analiz, tanılama ve bilgilendirmeler sunuyor.

          Bireysel test çalıştırma seçeneği ile kapsamlı kıyaslamalar sunuyor. Yapılan test sonuçlarını renkli grafiklerle aktarıyor. Uygulamanın biraz yavaş  çalışması ve bazen de bilgisayarı kilitlemesini olumsuz yanları olarak sayabiliriz.

          Twitter takip için @salihertugrul    Youtube kanalım

     

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN