Sulu ortamları hiç sevmeyen fotoğraf makinelerini sahilde ve havuzda da kullanabilirsiniz. Tabi gerekli önlemleri almak ya da su geçirmeyen modeller kullanmak şartıyla.
Hassas elektronik cihazlar olan fotoğraf makinelerini sulu ortamlarda kullanmak için bugüne kadar birkaç yöntemimiz vardı: Housing adı verilen su geçirmez özel kılıflardan almak, su geçirmez bir fotoğraf makinesi almak ya da yine su geçirmez özelliği ya da kılıfı olan aksiyon kameralarını kullanmak. Bu yöntemlerden size uygun olanını seçerek bu hassas elektronik cihazlarımızı sulu ortamlarda da kullanabilir hale getirebiliyoruz.
Fotoğraf makineleri için sualtı kılıfları
İlk senaryomuzda elinizdeki fotoğraf makinesini su geçirmez hale nasıl getirebileceğimizi anlatıyoruz: Elinizde bir fotoğraf makinesi var ama bu ürün standart olarak su geçirmezlik özelliğine sahip değil. Birinci seçeneğiniz bu cihaz için özel üretilmiş ‘housing’ adı verilen kılıflardan satın almanız. İkinci yöntem ise genelde kompakt fotoğraf makineleri için üretilen üniversal housinglerden edinmek. Bu ikinci ürünler uyumlu her türlü fotoğraf makinesi için kullanılabiliyor. Yani marka model sınırlaması yok.
Bu konuda daha detaylı bilgi almak isteyenlere daha önce hazırladığım ‘Housing’ makalesini okumalarını öneriyorum.
Su geçirmez fotoğraf makineleri
Bazı fotoğraf makineleri doğuştan su geçirmez olarak üretiliyor. Sayıca fazla olmasalar da birçok üreticinin bu tarz bir ya da iki modeli bulunuyor. Genelde kompakt kategoride olan bu fotoğraf makineleri minimum 10 metreye kadar derinliklerde kullanılabiliyor. Bazı modellerde bu derinlik 30 metreye kadar yükselebiliyor. Elbette bu tarz bir ürünü bu kadar derinlikte kullanmak için dalış brövesine sahip olmak gerekiyor.
Nikon’un su altı fotoğraf makinesi modeli Coolpix AW130, 30 metreye kadar sualtında kullanılabilen bir model. Bu ürün aynı zamanda darbelere ve soğuğa karşı da dayanıklı bir model.
Fujifilm’in FinePix XP120 ise 20 metreye kadar sualtında kullanılabilen bir fotoğraf makinesi. 1,75 metreden düşmelere karşı dayanıklı olan kompakt model, birçok ortamda kullanılabiliyor.
Canon Powershot D30 modeli de yine su altında kullanılabilen bir model. 25 metreye kadar sualtında kullanılabilen fotoğraf makinesi 2 metreye kadar olan düşmelerden de etkilenmiyor.
Aksiyon kameraları
Sahilde ya da havuzda fotoğraf ya da video için kullanabileceğimiz bir diğer ürün kategorisi ise aksiyon kameraları. Birçok aksiyon kamerası temelde su geçiren ürünler. Ancak hemen hemen hepsinin kutusundan çıkan (çok azında sonradan satın almak gerekiyor) kılıflarla sualtında da kullanım mümkün oluyor. Bu sayede küçük bir kılıfla sualtı kamerasına dönüşen aksiyon kameraları bu anlamda çok fonksiyonlu hale geliyor.
Örnek model ismi vermek gerekirse GoPro Hero serisi, Xiaomi Yi ailesi, SJcam modellerinin tamamı ve benzeri marka/modellerin neredeyse hepsi bu tarz kullanım imkanı sunuyor.
Bonus bilgi: Cep telefonları için özel kılıflar
Elbette demokrasilerde çareler tükenmiyor. Yeni bir fotoğraf makinesi almak istemiyorsunuz. Öyle 15-20 metreye dalmak gibi bir hayalinizde yok. Elinizdeki cep telefonunu alacağınız basit bir kılıfla su geçirmez hale getirebilirsiniz. Hatta şartları zorlamadan bu kılıflar sayesinde cep telefonunuzu sualtında da (çok derin olmamak kaydıyla) kullanabilirsiniz. Tabi abartmamanız gerektiği konusunda uyarıda bulunmak isterim. Bu tarz bir kılıfı buraya tıklayarak satın alabilirsiniz. Bu kılıflar üniversal olduğundan her türlü telefonla kullanılabiliyor.
Öte yandan bazı cep telefonlarının doğuştan su geçirmez olduğunu da belirtmek isterim. Haliyle bu tarz ürünler için su geçirmez kılıflara gerek olmayacaktır. Ancak bu tarz cihazların büyük bir çoğunluğunun tatlı suyu sevdiğini ve tuzlu suyla aralarının iyi olmadığını söylemekte fayda var. Tuzlu suda yani deniz suyu ile temas bu tarz cep telefonlarının garanti dışı kalmasına yol açabilir.
Havalar ısındığında fotoğraf makinesi ya da cep telefonunuzu sahile ya da havuza götürmek konusunda endişe etmeyin. Gerekli önlem ya da aksesuarlarla bu hassas elektronik cihazları her yere götürebilirsiniz.
Konuyla ilgili daha fazla detay arıyorsanız bu makaleye de göz atabilirsiniz:
Işığınız bol olsun…