Tam anlamıyla 4K çözünürlüğe alışmadan 8K’nın ayak sesleri duyulmaya başlandı.
Video ve fotoğrafta çözünürlük çekilen fotoğrafın ya da kayıt edilen videonun en ve boy piksel büyüklüklerinin çarpımı ile elde edilir. Bir nevi ortaokulda öğrendiğimiz alan hesabı olan bu değer fotoğrafın çözünürlüğünü verir. Bu rakam artıkça detay da artar. Günümüzde ortalama bir fotoğraf makinesinin en düşük çözünürlüğü 10-12 Megapikselden başlar. Ortalamaya bakacak olursak 18-20 Megapikselden bahsedebiliriz.
Video içinse bu rakam 1080p olarak da bilinen Full HD yani 1920×1080 pikseldir. Günümüzde birçok fotoğraf makinesi ve cep telefonu Full HD video kaydı destekler. Daha önce bazı yazılarımda 4K hakkında çeşitli bilgiler paylaşmıştım. Bu yazılara buradan, buradan ve buradan ulaşabilirsiniz.
Videoda bir sonraki nokta olan 4K ise 3840×2160 piksel (sinema çözünürlüğü ise 4090×2160 piksel). Bu da çözünürlük anlamında Full HD’nin 4 katı çözünürlük sunduğu için 4K ya da Ultra HD olarak adlandırılıyor. 4K’nın bir adım ötesi ise 8K olarak adlandırılan çözünürlük değeri.
8K’nın ayak sesleri
4K yaklaşık olarak 4 yıldır aktif olarak kullanılıyor. Günümüzde satışta olan fotoğraf makinesi, cep telefonu ya da kameraların bir kısmı bu çözünürlüğü destekliyor. Fotoğraf makinelerinde orta ve üst seviye cihazların bir kısmı, video kameraların üst düzey modelleri ve cep telefonlarının da üst düzey modelleri 4K video kayıt desteği sunuyor. Ayrıca 4K desteği sunan birçok televizyonun da satışta olduğunu belirteyim.
Şimdilik sadece profesyonel video kameralarda desteklenen 8K ise 8192×4320 piksel çözünürlük sunuyor. Televizyon anlamında ise şu an satışta olan bir ürün yok (en azından Türkiye’de). Fakat son 1 yılda yapılan teknoloji fuarlarında birçok marka 8K destekli televizyonlarını görücüye çıkardı (yurtdışı fiyatları 60 bin dolardan başlıyor). Ancak TV’den önce içerik üretmek için gerekli olan kameraların yaygınlaşması gerekiyor.
8K, 7680×4320 piksel çözünürlük sunduğu için videodan alınacak görüntüler 33 Megapiksel oluyor (4K’da bu rakam 8 Megapikseldi). Yani 8K kayıt edebilen bir video kameranız varsa o videodan alınan görüntülerden 33 Megapiksellik fotoğraf alabiliyorsunuz.
Şu an satışta olan 8K video kameralar bulunuyor. Ancak bu kameralar şimdilik sadece profesyonellere hitap ediyor ve doğal olarak fiyatları çok yüksek. Film sektöründe kullanılan RED marka kameraların 8K destekli modelleri var. Örneğin RED WEAPON 8K S35 bu modellerden biri. Profesyonellerin kullanabileceği bu video kameranın fiyatı ise 50 bin dolardan (yurtdışında) başlıyor. Henüz son kullanıcıya yönelik kameralarda 8K desteği sunan bir model ise bulunmuyor.
Bu alanda beklenti ise önümüzdeki yıldan itibaren bu tarz ürünlerin karşımıza çıkacağı yönünde. Elbette 4K bile henüz tam anlamıyla yaygınlaşmadığı için kısa vadede 8K ürünlerin yayılmasını beklemek çok mantıklı değil.
Yayın cephesi
Teknoloji genelde önden ve hızlı gittiği için 4K’nın henüz yayın anlamında yaygınlaşmadığı söylenebilir. Son 4 yıla baktığımızda yaygın olarak kullanıma geçemeyen 4K’nın ağırlıklı olarak televizyon donanımı anlamında bulunurluğunun olduğunu söyleyebiliriz. Yayın anlamında baktığımızda ise henüz birçok TV kanalı ancak Full HD yayın yapabiliyor. Çok az TV kanalının 4K desteği var. Film vs anlamında ise 4K henüz tam anlamıyla yaygınlaşmadı. Bunun en önemli sebebi ise kota sorunun olması. Ülkemizde internette kota limiti olduğundan 4K gibi çok yer kaplayan bir içeriği stream yaparak izlemek bile kotanın ciddi anlamda azalması anlamına geliyor.
8K’nın uzun bir yolu var
Anlaşıldığı üzere 8K’nın önünde uzun bir yol var. Önce kayıt cihazlarının sayısının artması, beraberinde görüntüleme cihazlarının bu teknolojiyi desteklemesi ve en sonunda da yayınların 8K desteğinin sunması gibi uzun aşamaları olan bir yoldan bahsediyorum. Ama bir yerden de başlamak lazım ve sektör bu adımları atmaya başladı. 4K kadar hızlı olmasa da 8K’ya da bir yönelim var. Sonuçlarını ve hayatımıza etkisini yıllar içinde göreceğiz.
Işığınız bol olsun…