Veri görselleştirme, eldeki veriyi grafikler, tablolar, haritalar ve diğer görsel bileşenler aracılığıyla anlaşılır hale getirme sanatıdır. Genellikle büyük verinin analiz edilmesi ve yorumlanması aşamasında önemli rol oynar. Veriyi anlamı hale getiren grafik ve tablolar veriyi daha net anlamanızı sağlar. Böylece analiz etmek daha kolay hale gelir.
Veri Görselleştirme Amacı Nedir?
Karmaşık ve çok anlamlı görünmeyen veri, yapılan veri görselleştirme işlemi ile daha anlamlı hale gelir. Veri genel olarak tablo veya sayısal formatta bulunduğundan anlaşılması zordur. Fakat oluşturulan grafikler, bu verileri görsel bir temele oturtur. Dolayısıyla verinin daha kolay algılanmasına ve anlaşılmasına yardım eder. Örnek vermek gerekirse bir pazarlama şirketinde yönetim kuruluna on binlerce yeni müşterinin analizinin sunumu yapıldığını varsayalım. Sunum sadece sayılarla yapıldığında anlatmak zorken grafik ve tablolarla desteklenen sunumu anlaşılması kolay olur.
Stratejik Kararlar Almak İçin
Veri görselleştirme işlemi verilerde saklı kalan eğilimleri ve gizli detayları ortaya çıkarma yeteneğine sahiptir. Yüksek hacimdeki veriler ile çalışırken bazen gözden kaçan bilgi kümeleri ortaya çıkar. Veri, grafik ve tablolarla anlamlı hale geldiğinde stratejik kararlar almak için güçlü bir zemin oluşturur. Zamanı kısaltması ve etkili kaynak yönetimi sağlaması açısından önemlidir. Hem çalışanlar hem de yöneticiler için verilerin anlamlı hale getirilmesi için harcanan zamanı kısalır.
Karmaşık Verilerin Özetlenmesi İçin
Büyük veriyi yönetmek ve üzerinde çalışmak zordur. Çünkü çok karmaşık yapıda olan verinin anlamlı hale gelmesi için yönetilmesi gerekir. Üstelik tam bu noktada veri görselleştirme işlemi devreye girer. Kısacası büyük verinin işlendiği bir şirkette verinin özet olarak tek bir grafikte anlamlı hale gelmesi çok kıymetlidir.
Hızlı ve Etkili Karar Almak İçin
Karar vericilerin hızlı ve etkili kararlar alarak harekete geçme süreçlerinin kısalmasına destek verir. Veri görselleştirme ile anlamlı bilgiye çok hızlı ulaşılabildiği gibi karar vermek de daha az zaman alır. Bir örnek vermek gerekirse; global bir maden firmasının yönetim kadrosuna yapılan bir sunumda, bir ısı haritası kullanarak hangi ülkelerde çıkarılan madenlerin daha yüksek olduğunu tek bir grafikle gösterilmesi mümkün olur. Bu önemli bilgi ile yöneticiler yeni yatırım yapacakları alanları hızlıca belirleme kararı alabilirler.
Etkileyici Sunumlar İçin
Sunum içeren toplantılar bazen sayısal verilerin paylaşılması ile sıkıcı ve anlaşılmaz bir hal alır. Böyle toplantılarda veri görselleştirme kullanılarak büyük veri, grafikler ve haritalarla sunulur. Nitekim bu yöntemle etkili ve anlaşılır sunumlar gerçekleşir. Çünkü hiç kimse karmaşık sayılar ve anlaşılmayan veri ile uğraşmak istemez. Sunumda veriden üretilen görseller bilgiyi anlamlı hale dönüştürdüğünden izleyenler ile olan iletişim güçlenir.
Veri Görselleştirme Çeşitleri
En yaygın kullanılan yöntemlerin başında çubuk-bar grafikler, çizgi grafikler, pasta grafikler, kutu grafikler, dağılım grafikleri ve ısı–ağaç haritaları gibi yöntemler gelir. Bu seçeneklerden hangisinin kullanılacağı analizi yapılan verinin türüyle yakından ilgilidir.
Özet
Veri görselleştirme, verilerinizi daha anlaşılır hale getirdiği gibi önemli bilgilerin de farkına varmanıza yardımcıdır. Özellikle iş dünyasında stratejik kararlar almak, büyük veriyi anlamlandırmak ve operasyonel verimliliği artırmak için kullanılan yöntemdir. Veri görselleştirmenin önemi giderek artmaktadır. Kurumlar için karar alma sürecini hızlandırdığından kurumlar bu yöntemi çok fazla önemserler.