Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımUyku takip teknolojileri 'uyku kalitesini' nasıl etkiliyor?

    Uyku takip teknolojileri ‘uyku kalitesini’ nasıl etkiliyor?

    Uyumakta sorun yaşayan kişilerin büyük bir çoğunluğu teknolojiden yardım alıyor. Özellikle koronavirüs sebebiyle uyku sorunu yaşadığını bildirenlerin sayısı önemli ölçüde arttı. Pandemi sürecinde her 4 kişiden 1’i uyku sorunu yaşadığını bildirmiş. Öte yandan BBC Türkçe’de yer alan haberde konu hakkında bir terimin bile oluştuğu yazıyor. Uzmanlar bu yeni terimi, Insomnia (uykusuzluk) ile koronavirüs veya Covid-19’un birleşimi olan koronasomnia veya covidsomnia olarak tanımlıyor. Hal böyle olunca, mobil uygulamaların ve giyilebilir sağlık teknolojilerinin kullanılma oranları arttı. Akıllı saatler ve akıllı bileklikler 2020 yılında en çok satılan teknolojik ürünler arasında yerini tazelerken, pek çok teknoloji de insanlar tarafından talep görmeye başladı. Bunlar arasında uyku takip teknolojileri büyük yer aldı.

    Uyku takip teknolojileri uyku alışkanlıklarını nasıl etkiledi?

    Uykusuzluk aslında yeni bir şey değil ancak küresel salgın ile eve kapanan milyonlarca kişi bu düzenin ipini iyice kaçırdı. Mobil cihazlarda daha fazla vakit geçirmeye başlayanlar ise uyku uygulamalarına yüklendi. Bazı uygulamalar meditatif seslerle sizi rahatlatıp uyumaya yardımcı olurken bazı uygulamalar ise sizin uyku kalitenizi hesaplıyor ve çözüm önerileri sunuyor.

    Uyku takip uygulamalarının popülerleşmesinin temelinde de çok daha fazla kişinin uyku problemi çekmesinde yatıyor. Uyku teknolojilerinin insanları nasıl etkilediği ve yardımcı olup olmadığını araştırmak için yola çıkan PlushBeds 1000’den fazla kişiyle anket gerçekleştirdi. Ankette yer alan sorularda insanların alışkanlıklar, kullandıkları uyku takip teknolojileri ve daha fazlasına yönelik detaylar yer alıyordu.

    Uyku takip teknolojileri

    Anketin sonuçları ise çarpıcı zira uyku takip teknolojilerini kullanan katılımcıların uykularından memnuniyet oranı yüzde 22 oldu. Teknolojiyi kullanmayan kişilere göre yüzde 50 oranında daha kaliteli uykuya sahip olmaları da söz konusuydu. Ankete katılan kişilerin yüzde 46.7’si mobil uyku takip uygulamaları, giyilebilir sağlık teknolojileri ve diğer cihazlar gibi çözümleri tercih etti.

    Popüler uygulamalar arasında Sleep Cylcle yerini alırken, sırasıyla SleepScore ve Relax Melodies yerini aldı. Elbette bu ankete katılan kişilerin tercihiydi. Türkiye’deki App Store/ Play Store tarafında yerli ve yabancı olmak üzere pek çok uygulama tercih edildi.

    Bunun giyilebilir teknoloji ayağında ise karşımıza en çok tercih edilen teknolojinin Apple Watch olduğu ortaya çıkıyor. Akıllı bileklik tarafında ise (Dünya çapındaki veriler) Xiaomi’nin Band serisinin tercih edildiği görülüyor. Ankete katılanların yüzde 58’i akıllı saat kullandığını ve kullanınların yüzde 78.1’i saat sayesinde harika bir uyku çektiğini söylediğini aktardı. Apple Watch’un uykuya yardımcı olması için kullanmanın en büyük yararı uykuya dalmayı kolaylaştırdığının düşünülmesiydi.

    Uyku takip teknolojileri

    Katılımcıların kullandığını söylediği diğer cihazlar ise Fitbit, Biostrap Band, Apollo Neuro, Polar Watch ve Sleepon Ring.

    Araştırmanın bir diğer çarpıcı yanıysa uyku teknolojilerinin faydalı olduğunu düşünen ve kullandığını söyleyenlerin sayısının 25 yaş ve altındaki kişiler olmasıydı. Yüzde 59.9 oranında kullanım sağlayan bu yaş grubu uyku takip uygulamaları/teknolojileri sayesinde daha iyi uyuduklarını bildirdi.

    Gerçekleştirilen araştırmaya göre insanların büyük bir çoğunluğu kullandıkları uyku takip sistemleri sayesinde daha iyi uyku çektiler. Öte yandan pek çok kişinin de ‘daha kaliteli ve sağlıklı uyku’ için bu seçeneklere yatırım yaptığı, para ayırdığı daha net ortaya çıktı. Böyle bir alanın doğmasıyla ilerleyen dönemde daha iyi çözümlerin sunulması bekleniyor.

    AirPods odaklı yeni Apple hamlesi

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN