Ses sistemleri konusunda her gün yeni bir teknoloji ve ürün ile tanışsak da stereo keyfinin yeri ayrı. Sound bar ve çok kanallı sistemler yükselirken stereo amfiler klasik duruşlarından ödün vermiyor. Bugün piyasada bulunan amfi modelleri arasına baktığınızda mutlaka en az birkaç stereo seçeği görmek mümkün. Tabii ki doğru seçim yapmak için önce ihtiyaçlarımızı ve önceliklerimiz belirlemek gerek.
Stereo mu Çok Kanal mı?
Baştan belirtelim; kararı vermeden önce mutlaka ama mutlaka iki sistemi de çok iyi dinlemeniz gerekiyor. Çok kanallı bir sistemin avantajları arasında DTS, Dolby Atmos gibi ses standartlarını desteklemesi ve HDMI, optik ses çıkışı gibi ek özelliklere sahip olması gösterilebilir. Ancak bu kadar özellik sesin kalitesini düşürebilir ki bu noktada stereo amfiler avantajı devreye giriyor. Genellikle bu tip amfiler tüm gücünü iki kanala verdiği için daha dengeli ve doğal bir ses verme avantajına sahip olacaktır. Bu doğallığın bir diğer nedeni de üreticilerin deneyimleri. 1930’lardan beri stereo sistemler geliştirdikleri için markalar, bu alanda daha tecrübeliler. Hatta Philips gibi bazı markalar 100 yıla yakın bir maziye sahipler. İşte bunun büyük kısmı da çift kanallı çalışmalara adanmış durumda. Dolayısıyla stereo bir amfi seçtiğinizde bir bakıma gelenekselleşen bir kültürün izini takip etmiş oluyorsunuz. Hazır söz gelenekselden açılmışken plak dinlemek için en iyi çözümün analog bir stereo amfi olduğunu hatırlatalım. Pikabınıza hayat vermek için bu amfinin phono girişini ya da bu amfiye ekleyeceğiniz phono katını kullanabilirsiniz.
Sahne Etkisi
Çift kanallı amfilerin en büyük artısı hiç şüphesiz müzik kalitesi. Bu da daha çok sahne (stage) denilen olay ile mümkün. Sahne denemesi yapmak için sağ ve sol hoparlörü ortalayarak sistemin karşısına geçin ve müzik aletlerinin konumunu gözünüzde canlandırmaya çalışın. İyi bir hoparlör ile birleştiğinde gerçekten kendinizi bir stüdyo kaydında ya da canlı performansta hissedebilirsiniz. Bu özellik sayesinde film keyfi de beklenilenin üzerine çıkabilir. Çok kanallı kayıtları (Blu-Ray, DVD vs.) oynatırken vokallerin (insan seslerinin) sönük kalma ihtimali var. Bu durum müzik yürütme becerisini başka kaynaklara aktaran birçok çift kanallı sistemle aşılmış durumda. Dolayısıyla sahne etkisinin film izlemeye yaradığını söylemek mümkün. Tabii ki yine de arka tarafa konumlanmış bir hoparlörün vereceği etki farklı olacaktır. Bu arada çok kanallı amfilerin de stereo modu olduğunu hatırlatalım. Tabii onlar da direkt stereo kadar etkili olamasa da yine de amfinin gücünü büyük oranda çift kanala yoğunlaştırabiliyor.
Tabii konu ses o kadar yoruma açık ve öznel bir konu ki birçok kişi “doğru” sesin olmadığını ancak doğru kulağın olduğu konusunda hemfikir. Özetlemek gerekirse asıl hedefiniz müzik dinlemekse stereo amfiden vazgeçmeyin. Ses kalitesi ve sahne etkisi sayesinde film izlerken de memnun kalabilirsiniz. Ancak çok kanallı ses ve sinema önceliğiniz ise stereo amfiler ağzıyla kuş tutsa sizi tatmin etmez. Son karar için sizi MediaMarkt’ın Hi-Fi (ses açısından en üst seviyeye verilen isim) ürünler içeren İstanbul Optimum AVM gibi şubelerine davet ediyoruz. Bu adres üzerinden de ürünleri takip etmeniz mümkün.
Son olarak ses sistemlerine ilgi duyuyorsanız sound bar ve çok kanallı sistem üzerine yazdığım bu yazı da ilginizi çekebilir.