Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerGüvenlikSosyal Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır

    Sosyal Ağlarda Güvenlik Nasıl Sağlanır

    Sosyal ağlarda güvenlik protokolleri değişiyor. Bu yazımda sosyal hesaplarınızın güvenliğini sağlamak için yapabileceklerinize değindim.

    Basit görünmesine rağmen sosyal hesaplarınızı riskli hale getiren pek çok temel davranış var.

    Bu yazımda sosyal ağlarda güvenliğinizi sağlamak için yapabileceklerinize ve bu uğurda gözünüzden kaçabilecek konular değindim.

     

    Sosyal ağlarda güvenlik

    Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Snapchat, LinkedIn… Sosyal ağlar günlük hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyor. Bununla beraber, güvenlik ve gizlilik konusunda önem vermemiz gereken çok sayıda tehdit bulunuyor. Sosyal medya tehditlerini ilk düşündüğünüzde, çoğu insanın işaret edebileceği şey troller, sahte hesaplar ve satın alınan hizmetler aracılığıyla hesaplarda bitiveren sahte takipçiler veya uluorta rastladığımız sahte haber suçlamaları olabilir.

    Bununla birlikte sosyal medya güvenliğinde sıklıkla göz ardı edilen şey, sahte şirket hesapları, sosyal medya platformları aracılığıyla yürütülen kimlik avı veya kimlik hırsızlığı dolandırıcılığı gibi olası tehditlerin verebileceği zararla ilgilidir.

     

    Sosyal ağlarda güvenlik nasıl sağlanır?

    Bir kullanıcı olarak ekranınızda gördüklerinize karşı daha temkinli olmak ve sorgulamayı unutmamak tedbir almaya yönelik atacağınız en önemli adım olacaktır. Sosyal hayatınızda “gizliliği” temel bir fikir olarak benimsemek karşılaşabileceğiniz olası güvenlik risklerine karşı da sizi koruyacaktır.

    Şimdi gelin sosyal ağlarda güvenliğinizi sağlamak için yapabileceklerinizi birlikte görelim.

     

    Sosyal ağlarda güvenliğimi nasıl sağlarım?

    Her sosyal ağın farklı yapısı, hedef kitlesi, faydası ve yaşattığı bir kullanıcı deneyimi var. Öte yandan konu güvenlik olunca tümünde riskler ve endişeler ortak olarak karşımıza çıkıyor. Sosyal ağlarda güvenliğinizi sağlamak için önce basit adımlar atmalı ve aşağıdaki koşullara uyup uymadığınızı sorgulamalısınız.

     

    Şifre güvenliği ve iki faktörlü kimlik doğrulaması

    Sosyal medya hesaplarınızın şifreleri sizi tanıyanlar tarafından kolayca tahmin edilebilir mi? Hesaplarınıza giriş yapmak için aynı şifreyi mi kullanıyorsunuz? Bu basit sorulara evet yanıtı veriyorsanız, bilgisayar korsanlarının temel hedefi haline gelebilirsiniz. Sosyal ağlar farklı farklı güvenlik protokolleri kullanır ve bu protokollere fazladan bir güvenlik katmanı ekleyebilirsiniz. Bunun için “İki faktörlü kimlik doğrulaması” özelliğini aktif hale getirebilirsiniz. Hemen tüm ağlar için kullanılabilir durumda olan bu özellik, hesaplarınızda her oturum açtığınıza parolanızla birlikte cep telefonunuza bir doğrulama kodu gönderir ve dışarıdan erişimlere karşı hesabınızı korumanızı mümkün kılar.

     

    Kötü Amaçlı Mesajlar ve Bağlantılar

    Tanımadığınız kişilerden gelen e-postalar zararlı bağlantılar ve ekler içerebilir. Bu durum sosyal ağlar içinde geçerlidir. Güvenli olmayan hesapların verdiği bağlantı linklerine tıklamak, güvenliğinizle ilgili gelen mesajları yanıtlamak hesabınızın ele geçirilmesini kolaylaştırır. Özellikle açık link adresinin kullanılmadığı, kısaltmalara yer verilen bağlantılara tıklamak sizi açık bir hedef haline getirebilir.

     

    Evinizden uzakta bulunduğunuzun sinyallerini vermeyin.

    Konum Paylaşımı ve Ev Adresiniz

    Bulunduğunuz konumu paylaşmayı bir alışkanlık haline getirdiyseniz evinizden uzakta bulunduğunuzun sinyallerini de verirsiniz. Sizi yakın takibe alan biri için bu mesaj çok açıktır. Evde uzun süre olmayacaksınız. Hele bir de evinizin imkanlarını, sahip olduklarınızı paylaşmaktan çekinmeyen biriyseniz, kötü amaçlı kişilerin ilk ziyaret listesine eklenebilirsiniz.

     

    Hassas Veriler ve Kimlik Bilgileri

    Kredi kartları, kimlik kartları, uçak biletleri, biniş kartları, pasaportlar veya hassas veriler içeren diğer öğelerin fotoğraflarını sosyal hesaplarınız üzerinden gönderirseniz, paranızı, mallarınızı veya güvenliğinizi kolayca tehlikeye atabilirsiniz. Bu bilgileri göndermek için e-posta hesabınızı kullanmak daha doğru bir tercih olacaktır.

     

    Biyografik Bilgileriniz ve Doğum Tarihiniz

    Pek çok ağ sanki sizi işe alacakmış gibi eğitiminizden özlük bilgilerinize, ilgi alanlarınızdan kişisel tercihlerinize dek uzanan bilgiyi profilinize tanımlamanızı istiyor. Bu bilgilerin halka açık olduğunu, sizinle ilgili olarak kimlik hırsızlarına bolca fikir verdiğinizi unutmayın. Profil bilgilerinizde sizi dolandırmaya ya da finansal veya tıbbi hesaplarınızdaki güvenlik sorularını yanıtlamaya yetecek kadar bilgi vermemeye özellikle dikkat etmelisiniz.

     

    Dost iken Düşman Olabilecek Arkadaşlar

    Facebook’ta bir arkadaşınızı, LinkedIn’deki bir bağlantıyı veya eşdeğer veya diğer platformları kabul ettiğinizde, kişisel bilgilerinizin çoğuna anında erişebilir hale getirirsiniz. Tüm arkadaşlarınızın / bağlantılarınızın hesabınıza zarar vermek istemediklerinden emin misiniz? Eğer bu arkadaşınız / bağlantınız hesabının güvenliğini sağlamak için çaba göstermediyse ve hesapları saldırıya uğrarsa, bu kötü amaçlı kişiler sizin kişisel bilgilerinize de kolayca erişebilir duruma gelecektir.

     

    Diğer Cihazlar ve Güvenli Çıkış

    Hesabınıza giriş yapmak için başkasının cihazını (bilgisayar, telefon, tablet vb.) kullanırsanız ve işleminiz bittiğinde sekmeyi veya tarayıcıyı kapatırsanız, o cihazın sahibi daha sonra sizin hesabınızı kullanabilir. Tarayıcılar şifre gibi bilgileri kayıt altında tutar ve güvenli çıkış yapmadığınız taktirde bu bilgiler tekrar görüntülenebilir.

     

    Sosyal Girişleri Zorunlu Kılan Web Siteleri

    Bazı web siteleri, bir sosyal medya hesabıyla oturum açmanıza izin vererek ayrı bir kullanıcı adı ve parola oluşturma zahmetinden sizi kurtarır. Bunu yapmak başta pratik gelebilir, öte yandan bu web sitesi hacklenirse sizin sosyal hesap bilgileriniz de erişilebilir duruma gelir. Bu sorunun önüne geçebilmek için kendinize yedek bir e-posta hesabı veya sosyal medya hesabı açabilir veya sosyal bağlantı ile giriş zorunluluğu getiren web sitelerini tercih harici tutabilirsiniz.

     

    Üçüncü Taraf Uygulamalar ve Güvenlik

    Üçüncü taraf bir uygulamanın veya hesabın sosyal medya hesabınıza bağlanmasına izin verirseniz, onu unutabilir ve istemeden sosyal medya verilerinize yıllarca erişmesine izin verebilirsiniz. Özellikle Instagram’da repost, Facebook üzerinde karşılaştığımız birer trend haline gelen ek uygulamalar buna örnek gösterilebilir.

     

    Sosyal mecralar üzerinden verdiğiniz onaylara dikkat edin.

    Kimlerin Hedefindesiniz

    Birçok sosyal platform, reklamları varsayılan olarak kişiselleştirir. Bu, platformun size uygun reklamları göstermek için veri topladığı anlamına da gelir. Sosyal mecralar üzerinden verdiğiniz onaylara dikkat edin, platformlar bu bilgiyi diğer ortaklarıyla da paylaşabilir. (Adipex)

     

    Gruplarda “biz bizeyiz”, diye düşünmeyin

    Kişisel bilgilerinizi genele açık gruplarda paylaşıyor musunuz? Biz bizeyiz, diye düşünmeyin. Herkese açık bir gruba katılırsanız, o platformdaki herkes gruba girebilir. Dolayısıyla üye olduğunuzu ve buradaki etkinliğinizi görebilir.

     

    Geride Bıraktığınız Hesaplarınız

    Vakit ayırın ve son on yılda kaç sosyal medya hesabına, kaç web sitesine üye olduğunuzu düşünün. Kaçını hala kullanıyorsunuz, hangi hesapları pasif hale getirdiniz, hangilerini kapatmayı unuttunuz… Bilgisayar korsanları kullanılmayan sosyal medya hesaplarını hedefler ve bunları kötü amaçlı içerik yayınlamak veya hatta diğer bağlı hesaplarınıza erişmek için kullanabilirler.

     

    Örnekleri elbette çoğaltabilirim, tüm bunlar basit görünmesine rağmen sosyal hesaplarınızı riskli hale getiren genel tehlikelerden sadece bazılarını oluşturuyor. Üstelik birey olarak güvenliğinize dikkat etmeniz de yeterli gelmiyor. Listenizde yer alan herhangi bir yakınızın bunlara dikkat etmemesi de sizi kolayca hedef haline getirebiliyor. Bu yüzden sosyal hayatınızda “gizliliği” temel bir fikir olarak benimseyin ve aşağıdaki adımları asla atlamayın. Çevrenizde – listenizde bu adımların farkında olmayan birileri varsa sizi de riske attığını ve temkinli olması gerektiği konusunda uyarın.

     

    Sosyal ağlarda güvenliğinizi korumanız için aşağıdaki kontrol listesini kullanabilirsiniz.

    • Hesaplarınızı koruyun.
    • Gelen mesajlarınıza dikkat edin.
    • Konum paylaşımını devre dışı bırakın.
    • Fotoğraflar konusunda dikkatli olun.
    • Doğum tarihinizi gizleyin.
    • Biyografik bilgilerinizde detay vermemeye dikkat edin.
    • “Arkadaşlar” ınızı gözden geçirin ve doğrulayın.
    • Başkalarının cihazlarını kullandıktan sonra güvenli çıkış yapın.
    • Web sitelerinde sosyal girişleri kullanmayın.
    • Üçüncü taraf uygulamalara dikkat edin.
    • Kişiselleştirilmiş reklamların hedefine girmekten vazgeç.
    • Dahil olduğunuz gruplara dikkat edin.
    • Kullanılmayan hesaplarınızı silin.
    • Gizliliği temel fikir olarak alın.

    Mevcut kullandığınız sosyal ağların yerine kullanabileceğiniz pek çok farklı alternatif sosyal mecra var. Alternatif platformlarda rekabet daha az ve pek çok yeni fırsatlarla dolu. “Alternatif Sosyal Mecralar” başlıklı yazımda ilginizi çekebilecek alternatif sosyal mecralar konusunda örneklere yer vermiştim.

    Alternatif Sosyal Mecralar

     

    Fayda görmeniz dileğiyle.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN