Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerSosyal MedyaAlternatif Sosyal Mecralar

    Alternatif Sosyal Mecralar

    Alternatif sosyal mecralar ile günlük rutininizi değiştirmeye ne dersiniz?

    Mevcut kullandığınız sosyal ağların yerine kullanabileceğiniz pek çok farklı alternatif sosyal mecra var. Alternatif platformlarda rekabet daha az ve pek çok yeni fırsatlarla dolu. Bu yazımda ilginizi çekebilecek alternatif sosyal mecralar konusunda örneklere yer verdim.

     

    Sosyal ağlar günlük rutinimizin önemli bir parçası.  

    İnternet kullanıcılarının en fazla vakit geçirdiği mecralar hiç şüphe yok ki sosyal medya kanalları. Türkiye’de kullanıcılar günde yaklaşık 2,5 saatini sosyal mecralarda harcıyor. 3 saat 57 dakika ile Filipinler bu alanda ilk sırada. Son bir yılda saniyede 11’den fazla kişi ilk kez sosyal medya platformlarını kullanmaya başladı. Türkiye Instagram kullanım yaygınlığı konusunda tüm dünyada beşinci sırada. Facebook’ta ise 51 Milyon Türk kullanıcı bulunuyor ve kullanım yaygınlığı konusunda ülke olarak 9. sıradayız. Üstelik geçen yıla göre %2’lik bir kullanıcı artışı da var. Türkiye’de İnternet kullanıcılarının %90’ı mobil, yani akıllı telefon kullanıcısı.

     

    Alternatif Sosyal Mecralar

    Sosyal medyada en çok hangi mecraları kullanıyoruz? 

    Sosyal medyada başarılı olmak için trendleri takip ederek yeniliklerden haberdar olmak ve alternatifleri de denemek gerekiyor.

    2018 yılında sosyal medya platformları arasında en yaygın kullanılanı Facebook idi. İkinci sırada YouTube, üçüncü sırada ise WhatsApp ve Facebook Messenger yer aldı. Alternatif platformlarda rekabet daha az ve değerlendirilmeyi bekleyen yeni fırsatlarla dolu.

    İnsanların dijital dünyada en temel ihtiyacı iletişim halinde olmak, yani bağlı kalma ihtiyacı ile ilgili. Sosyal medya da bu iletişim ihtiyacına bağlı olarak ortaya çıkan ve gittikçe yaygınlaşan platformlar bütünü. Sosyal mecraları benimseyenler ve trend haline getirenler, ilham vererek gelişimine katkıda bulunanlar ise kullanıcılardan başkası değildir. Farklı bir platform denemek istiyor ancak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız ücretsiz üye olarak deneyimleyebileceğiniz pek çok alternatifiniz var.

     

     

    Alternatif Sosyal Mecralar

     

    Alternatif Sosyal Mecralar

    Alternatif sosyal mecralar rekabet konusunda daha az zorlayıcı ve yeni fırsatlarla dolu. Rekabet sadece kullanıcılar ve markalar arasında olmuyor, platformların da alternatifleri var. Aşağıda bu alternatiflerden bazılarını bulabilirsiniz.

     

    WeChat

    Çin’in popüler mesajlaşma uygulaması olan WeChat’in ilk yıllarda WhatsApp’a benzer bir işlevi bulunuyordu. Son zamanlarda ise sohbet ve sesli aramanın ötesinde, alışveriş hizmetleri, mobil ödeme gibi pek çok özelliği uygulama içerisinde geliştirdi. Facebook’tan uzaklaşan gençlerin çeşitlilik sunan bu platforma geçiş yapması kimse için sürpriz olmayacaktır.

     

    Twitch 

    En çok gençlerin ilgi gösterdiği bu platform üzerinden kullanıcılar canlı yayın yaparak para kazanabiliyorlar. Her kullanıcı platform üzerinden kanalını izleyen izleyiciyle etkileşime girebiliyor, bunun için özel olarak açılan sohbet odaları var. Kanalı ve yayını görüntüleyenler, eğer kanalınızı beğenirse size bağışta bulunabiliyor. Canlı yayınların her platformda çok öne çıktığı, kullanıcıların dahil olmayı böylesi tercih ettiği günümüzde bu platform tüm dengeleri bozabilir.

     

    Vero

    Alternatif sosyal mecralar konusunda şans verebileceğiniz diğer bir platform vero. Vero, “Daha az sosyal medya, daha fazla sosyal yaşam” sloganıyla yayın yapıyor. Sakin ama emin adımlarla yoluna devam eden Vero, insanlar dışında kitap, müzik, film gibi bağlantıların paylaşılabildiği, bu alanda içerik üretenlerin daha yoğun kullanabileceği ve ürettiklerini kitlelere daha kolay ulaştırabileceği alternatif bir uygulama olarak öne çıkıyor. Vero’nun diğer sosyal platformlar arasındaki en büyük farklardan biri, ağın neyi ne zaman göreceğinizi belirlemek için herhangi bir algoritma kullanmaması ile ilgili. Vero, şu dönemde oldukça popüler ve gençlerin beğenisini kazanmış durumda.

     

    Mastodon

    Algoritmadan sıkılanlar için diğer bir alternatif ise Mastodon. Twitter’a alternatif olarak sunulan Mastodon, open source bir platform. Yani kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü de sağlıyor. Platform üzerinden 500 karaktere kadar metin paylaşımı yapabiliyor. Her gönderinizi gizli veya herkese açık şekilde de paylaşabiliyorsunuz. Platform sürekli güncelleniyor ve her güncelleme sonrası yeni kullanıcıları da artıyor.

     

    Ello

    Elio, 3 yıl önce Facebook’a alternatif olarak piyasaya sürüldü. Özellikle tasarımcı, fotoğrafçı ya da el sanatları ile ilgili biriyseniz mutlaka denemenizi öneririm. Basit arayüzü, ilgi alanlarına özel kategori sistemi ile içerik oluşturmanıza olanak sağlayan platform, behance ve tumblr’a da alternatif olabilir.

     

    Vimeo 

    YouTube’dan daha kullanışlı ve video sıkıştırma kalitesi daha yüksek olan bu platform on yıldan beridir sosyal hayatımızda. YouTube’un karmaşık dünyasından uzaklaşmak ve ufkunuzu açabilecek nitelikte şeyler izlemek ve çalışmalarınızı paylaşmak için kullanabilirsiniz.

     

     

    Hem bireyler hem de işletmeler için doğru sosyal mecrayı seçmek ve ana iletişimini seçtiği bu mecra üzerinde yoğunlaştırarak devam ettirmek büyük önem taşıyor.

    Mevcut sosyal mecra tercihlerinizi gözden geçirmek ve sosyal mecralardaki son kullanıcı eğilimlerine yakınlaşmak isterseniz “Hangi Sosyal Mecra Sizin için Uygun?” başlıklı yazımda bolca fikir bulabilirsiniz.

     

    Hangi Sosyal Mecra Sizin için Uygun?

     

     

     

    Fayda görmeniz dileğiyle.

     

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN