Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSlack: Bulut tabanlı birlikte çalışma platformu

    Slack: Bulut tabanlı birlikte çalışma platformu

    Daha önceki yazılarımda takım çalışmasına yönelik platform sunan Microsoft Teams ve Yammer’dan bahsetmiştim. Bu hafta aynı konuya devam ediyorum. Bu yazıda, bulut tabanlı birlikte çalışma platformu Slack’e göz atıyoruz.

    Temel olarak, birlikte çalışmak zorunda olan ekiplerin iletişimini kolaylaştırmayı amaçlayan çözümler, kurumsal şirketler ve organizasyonlarda yaygın olarak kullanılıyor. Slack, ekiplerin birlikte çalışmaları için temel iletişim platformu sunuyor.

    Slack

    E-Posta iletişim için tek başına yeterli değil

    Kurumlarda e-posta temel iletişim uygulaması olarak kullanılıyor. E-posta, hem kurum içi hem de kurum dışı iletişim için varsayılan araç konumunda. Ancak e-postanın günümüzde kurumların iletişim ihtiyaçlarında beklentileri cevaplayamadığını görüyoruz. Bu nedenle de Microsoft Teams, Yammer ve Slack gibi çözümler öne çıkıyor.

    Slack

    İlk sürümü Ağustos 2013’te yayınlandı

    Kanadalı geliştirici Stewart Butterfield tarafından kurulan marka, İngilizce “Searchable Log of All Conversation and Knowledge” ibaresinin baş harflerinden türetilmiş. Stewart Butterfield, Eric Costello, Cal Henderson, Serguei Mourachov tarafından geliştirilen San Francisco merkezli platformun ilk sürümü Ağustos 2013’te yayınlandı.

    Web ve mobil uygulamalardan kullanılabiliyor

    100’den fazla ülkede kullanılan bulut tabanlı bir ekip iş birliği uygulaması olan Slack, masaüstü, web ve mobil uygulamalardan kullanılabiliyor. Mac, Windows ve Linux’a yönelik masaüstü uygulamaları var. Ayrıca iOS, Android ve Windows 10 Mobile için mobil uygulamaları mevcut. Ayrıca Ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki versiyonu bulunan platformun ücretsiz versiyonunda mesaj sınırlaması gibi kısıtlamalar var.

    Slack

    Her ekip veya proje için sohbet odası ya da kanal açılabiliyor

    IRC (Internet Relay Chat) benzeri bir mantık üzerine kurulu olan Slack’te her ekip veya proje için sohbet odaları veya kanallar açılabiliyor. Bu sayede projeler üzerinde çalışılırken, ekiplerin daha sıkı bir iletişim içinde olması sağlanıyor.

    Slack

    Tüm konuşma, yazışma ve belgelere hızlı erişim

    Slack içerisindeki tüm içerikler, dosyalar, konuşmalar ve kişiler kolayca aranabildiği için, bir proje hakkında geçmişe dönük tüm yazışmalar, konuşmalar ve belgelere kolayca ulaşılabilir.

    Slack

    Sesli ve videolu aramalarla daha sıcak iletişim

    Yazılı iletişimin yetmediği durumlarda devreye telefon ya da video konferans giriyor. Platformda bunun da altyapısı var. Ekipler birbirleriyle çoklu olarak görüntülü konuşurken üzerinde çalıştıkları projenin sunumunu ekrana yansıtabilir ve daha kolay iletişim kurabilir. Slack’in mobil uygulamalarından ekipteki herkes kolayca sesli veya görüntülü aranabilir.

    Slack

    Üçüncü parti yazılımlar kolayca entegre edilebiliyor

    Slack’te daha önceki Microsoft Teams ve Yammer yazılarımda değindiğim gibi, çok sayıda üçüncü parti hizmet entegre edilebiliyor. Örneğin Google Drive, Trello, Dropbox, Box, GitHub gibi servisler API (Uygulama Programlama Arayüzü) aracılığıyla platformda kullanılabiliyor.

    Slack

    155 binden fazla geliştirici entegrasyonda görevli

    Haftalık aktif 155 binin üzerinde geliştirici platforma uygulama entegre etmek için çalışıyor. Slack neredeyse mevcut tüm kurumsal ve verimlilik ürünleriyle entegre olabilir. Şirketin API servisiyle kendi ürününüzü bile oluşturabilirsiniz.

    Slack

    En çok Slack kullanıcısı Amerika’da

    En çok kullanıcı ABD’de. Bunu İngiltere, Japonya ve Almanya izliyor. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Stewart Butterfield, haftalık aktif kullanıcıların yüzde elli beşinin çoğunlukla Avrupa ve Asya’da olmak üzere ABD dışında olduğunu söylüyor. Slack’in İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ve Japonca dil desteği mevcut.

    Slack

    6 milyon aktif kullanıcı ve 50 binden fazla ekip

    Slack şu anda 9 milyondan fazla haftalık aktif kullanıcıya ve 6 milyon günlük aktif kullanıcısına sahip. 2 milyon ücretli kullanıcı ve 50 binden fazla ekip uygulamanın ücretli versiyonunu kullanıyor. Şirketin sadece geçtiğimiz haziran ayında aboneliklerden elde ettiği gelir 200 milyon dolar.

    Microsoft Teams, Yammer veya Slack alternatiflerini değerlendirin

    Son olarak eklemeliyim: Kurumsal bir şirket ya da büyük bir organizasyonu yönetiyorsanız, ekibinizle sorunsuz iletişim için Microsoft Teams, Yammer veya Slack alternatiflerini inceledikten sonra bir karara varmak en doğru yol olacaktır.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede

    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Kurumsal sosyal ağ: Yammer

    Microsoft Teams: Takım çalışmasında yeni yaklaşım

    Facebook’un kurumsal çözümü: Workplace

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN