Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSesi yazıya çevirmek için ücretsiz uygulamalar

    Sesi yazıya çevirmek için ücretsiz uygulamalar

    Ses dosyalarını yazıya çevirmek hem bireyler hem de kurumlar için önemli bir ihtiyaç. Bu konuda doğal olarak bireysel çözümler kadar kurumsal çözümler de var. Kurumsal tarafta Amazon Transcribe, Microsoft Azure Speech to Text ve IBM Watson Speech to Text öne çıkan çözümler. Mobil uygulama tarafında ise hem Android hem de iOS işletim sistemli cihazlar için farklı çözümler bulmak mümkün. Bu yazıda sesi yazıya çevirmek için kullanabileceğiniz mobil uygulamalar ve çözümlerden söz edeceğim. Hazırsanız hemen başlayalım:

    Gboard - Google Klavye

    Gboard – Google Klavye

    Akıllı telefon veya tablet bilgisayar kullanıyorsanız, sesi yazıya çevirmek için Google’ın klavye uygulaması Gboard imdadınıza yetişiyor. Cihazınızda varsayılan klavye olarak Gboard’ı belirledikten sonra, herhangi bir metin uygulaması içinde bu klavye uygulamasını kullanarak sesli olarak not almaya başlayabilirsiniz. Söylediklerinizin Gboard tarafından anında yazıya dönüştürüldüğünü göreceksiniz. Bunun için tek yapmanız gereken Gboard klavye aktifken mikrofon simgesine dokunmak ve konuşmaya başlamak. Gboard uygulamasını Android cihazlar için buradan, iOS cihazlar içinse buradan indirebilirsiniz.

    Speechnotes

    Speechnotes

    Sesli olarak not almak için konuştuklarınızı metne dönüştüren Speechnotes uygulamasını da kullanabilirsiniz. Speechnotes, temel olarak ücretsiz bir uygulama. Ancak gelişmiş fonksiyonlar için uygulama içi satın alma özelliği içeriyor. Google’ın Gboard uygulamasının aksine Speechnotes, Türkçe desteği konusunda pek başarılı değil. Speechnotes ayrıca dosyalarınızı Google Drive gibi bulut servislerinde depolama imkânı da sunuyor. Speechnotes uygulamasını Android cihazlar için buradan, iOS cihazlar içinse TextHear adıyla buradan indirebilirsiniz. Uygulamayı web üzerinden ise buradan kullanmak mümkün.

    SpeechTexter

    SpeechTexter

    Konuşarak kısa notlar alabileceğiniz ya da uzun yazılar yazdırabileceğiniz geniş kapsamlı bir uygulama olan SpeechTexter, Türkçe dahil onlarca dili destekliyor. Öğrenciler, öğretmenler, yazarlar, blog yazarları ve işadamları tarafından tercih edilen bu uygulama, sesinizi kullanarak metin notları, SMS, e-posta ve tweet oluşturmanızı da mümkün kılıyor. Uygulamayı Android cihazlarınıza buradan ücretsiz indirebilirsiniz. Telefonunuzda çevrimdışı da çalışabilen SpeechTexter’i bilgisayarınızla kullanmak isterseniz, Chrome tarayıcıyla bu adresten yararlanabilirsiniz. Ayrıca benzer uygulamalar olarak Voice Notes ve ListNote‘u da deneyebilirsiniz.

    Transcribe - Speech to Text

    Transcribe – Speech to Text

    iPhone kullanıcıları, iOS platformunu destekleyen Transcribe – Speech to Text uygulamasını deneyebilirler. Temelde ücretsiz olarak indirilebilen bu sesi yazıya dönüştürme, daha doğrusu dikte etme uygulaması, uzun süreli kullanım için ücret talep ediyor. Transcribe – Speech to Text, 120’den fazla dil ve lehçeyi destekliyor. Deneme amaçlı olarak iPhone’unuza uygulamayı ücretsiz indirebilir ve 15 dakikalık sesi yazıya dönüştürme özelliğini kullanabilirsiniz. Hizmetten memnun kalırsanız ücretli versiyona geçebilirsiniz. Uygulamayı buraya tıklayarak Apple’ın uygulama mağazası App Store’dan iPhone’unuza indirebilirsiniz.

    Windows Konuşma Tanıma

    Windows Konuşma Tanıma

    Microsoft’un Windows 10 işletim sistemi, Windows Konuşma Tanıma özelliğiyle birlikte geliyor. Ne yazık ki, Windows Konuşma Tanıma özelliği Türkçe’yi desteklemiyor. Eğer iş ya da eğitim amaçlı çalışma dilleriniz İngilizce, Çince, Fransızca, Almanca, Japonca gibi dillerden biriyse bu özellikten yararlanabilirsiniz. Türkçe için, Microsoft’un destek vermesini beklemekten başka çare kalmıyor. Windows Konuşma Tanıma’yı aktif etmek için bilgisayarınızın arama çubuğuna ‘Windows Konuşma Tanıma’ yazmanız ya da Windows + Ctrl + S tuş kombinasyonunu kullanmanız yeterli. Karşınıza çıkacak ekranda desteklenen dilleri ve aktif etme butonunu göreceksiniz.

    Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz

    Bu yazıda sesi yazıya çeviren mobil uygulamalar ve çözümlere yakından baktık. Android cihaz kullanıyorsanız, Google Play uygulama mağazasında yer alan daha fazla uygulamayı buradan görebilir ve dilerseniz farklı alternatifler de tercih edebilirsiniz. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN