Samsung Galaxy A serisi fiyat-performans oranı yüksek telefonlarıyla tüketicilerden bir hayli ilgi görüyor. Serinin 2022 model üyeleri de piyasaya çıkmaya başladı. Galaxy A33 karşımıza çıkan ilk yeni Galaxy A serisi telefonlardan biri oldu. Geçen yıl çıkan selefi A32’ye göre dikkate değer ilerlemeler var ve birçok açıdan A53 ve A73 gibi daha üst sınıf modellere yakın görünüyor. Galaxy A33 inceleme yazısında bu akıllı telefon ile ilgili öne çıkan noktalara yakından bakıyoruz.
Galaxy A33’ün tasarımı, geçen yıl itibarıyla Galaxy A serisinde görmeye başladığımız tasarım dilini yansıtıyor. Üstelik birlikte tanıtıldığı Galaxy A53 ve A73 modelleriyle de benzer bir görünüme sahip. Bu telefonun önünde Corning Gorilla Glass 5 gibi sağlam bir ekran camı yer alırken, kenarları ve arkası plastikten yapılmış. Kenarlara metalik görünümün başarılı biçimde verildiğini görüyoruz. Arkada ise kamera modülünün geri kalan bölümle oluşturduğu uyum hoş bir görünüm oluşturuyor. Farklı renk seçenekleriyle Galaxy A33 herkese hitap ediyor. Elimizdeki mavi rengin de bir hayli çekici göründüğünü söyleyebiliriz. 186 gram ile büyük ekranlı bir telefon için makul bir ağırlığı var. 8.1 milimetrelik kalınlığı sayesinde elde rahatlıkla kavranıyor, cepte de zahmetsizce taşınıyor.
Bu sağlam telefonun dikkate değer özelliklerinden bir tanesi ise IP67 ile belgelenen suya ve toza dayanıklığa sahip olması. Böylelikle 1.5 metre derinliğe kadar suda yarım saat boyunca kalabiliyor. Bu demek oluyor ki, sıcak yaz günlerinde A33’ü havuz veya deniz kenarında gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Galaxy A33 5G’nin 6.4 inç Super AMOLED ekranı 2400 x 1080 piksel çözünürlüğe sahip. 90 Hz yenileme hızı mevcut. Ekranın üst kısmında U harfi biçiminde bir çentik var ve buraya selfie kamerası yerleştirilmiş. Bu çentik tam ekranda oyun oynarken veya video izlerken göz tırmalamıyor. 441 ppi ile ekran yeterli bir keskinlik ve netlik sunuyor. Video izleme, çekilen fotoğraflara bakma, sosyal medya uygulamalarında veya internette gezinme gibi işlerde ekran iyi bir deneyim sağlıyor. Ekranın renk profilini isteğinize göre değiştirme imkanınız da mevcut. Sonuç olarak görsel açıdan Galaxy A33’ün ekranı ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır.
Ses tarafında da bu telefonun çift hoparlöre sahip olduğunu görüyoruz. Alt kenardaki hoparlörün yanı sıra ön tarafta, ekranın hemen üstüne yerleştirilmiş ikinci bir hoparlör var. Ses çıkış şiddeti ve kalitesi memnun edici. Alt kenardakinin ses çıkış şiddeti biraz daha yüksek olsa da, yatayda video izlerken stereoya yakın bir ses elde ediliyor. Harici bir ses kaynağına ihtiyaç duymazsınız. Telefonda kulaklık jakı yok, kutudan da kulaklık çıkmıyor. En güzeli, piyasada geniş yelpazeye yayılmış ve MediaMarkt’ta da birçok farklı seçeneğini bulabileceğiniz kablosuz kulaklıklara yönelmek olacaktır.
Galaxy A33’te Samsung tasarımı ve 5nm tabanlı Exynos 1280 işlemci var. Bu telefona 6 GB RAM ve 128 GB dahili hafıza eşlik ediyor. microSD kart yuvasıyla depolama alanını genişletme imkanınız var. A33, sahip olduğu donanım paketi sayesinde günlük işleri rahatlıkla yerine getiriyor. Oyun konusunda da kullanıcıları tatmin edecek bir performans sergiliyor. PUBG Mobile gibi yüksek kaynak tüketen oyunları bile akıcı grafiklerle ve iyi bir görüntü kalitesiyle oynamak mümkün. Oyun oynarken telefon hissedilir biçimde ısınıyor, ancak sıcaklık makul aralıkta kalmayı başarıyor.
AMOLED ekranın varlığı sayesinde Galaxy A33’te ekran içi parmak izi okuyucusu mevcut. Bu birim sayesinde ekran kilidi hızlıca geçilebiliyor. Bunu pratik bulmayanlar ön kameranın yardımıyla sunulan yüz tanıma özelliğinden de yararlanabilirler. Tabii ki, bu özellik aydınlık ortamlarda daha hızlı çalışacaktır.
Pil tarafına geldiğimizde, Galaxy A33 5G’nin 5000 mAh kapasiteli pile sahip olduğunu görüyoruz. Telefon, 25W hızlı şarj desteğine sahip. Kutudan güç adaptörü çıkmıyor. Eğer daha önce sahip olduğunuz Samsung telefonunun bu güç çıkışını destekleyen bir adaptörü varsa, onu sakın atmayın. Aksi takdirde piyasada satılan Samsung veya başka markalı güç adaptörleriyle bu hızlı şarj desteğinden yararlanabilirsiniz. 25W hızlı şarj desteği sayesinde telefonun pilini sadece yarım saatte yüzde 50’nin üstünde doldurmak mümkün oluyor. Kablosuz şarj desteğinin bulunmadığını belirtelim.
Galaxy A33’ün pili normal yoğunluklu bir kullanımda bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Hatta daha seyrek kullanımlarda iki gün boyunca telefonu tek bir şarjla kullanmanız mümkün olabilir. Pek çok akıllı telefonda da gördüğümüz ve A33’te de mevcut olan pil koruma özellikleri sayesinde telefonun pil ömrünü daha da artırmanız mümkün olacaktır.
Bu telefona adını veren 5G desteğinden de kısaca bahsetmeden geçmeyelim. Henüz Türkiye’de 5G desteği aktif olmadığı için Galaxy A33’ün bu özelliği çok dikkate alınmıyor. Ancak yakın zamanda 5G faaliyete geçtiğinde, kullanıcılar mobil bağlantı üzerinden şimdi olduğundan daha yüksek indirme ve yükleme hızlarına ulaşabilecekler. Galaxy A33 5G sayesinde geleceğe şimdiden hazırlık yapmış olacaksınız.
Samsung Galaxy A33’te Android 12 ve onun üstünde One UI 4 kullanıcı arayüzü yüklü olarak geliyor. Canlı renkler, hoş görünümlü ve parmak dostu uygulama ikonları, kolay kullanımlı hızlı ayarlar ve bildirim merkezi gibi özellikleriyle One UI kullanıcı arayüzü A33’ü kullanmayı daha verimli ve keyifli hâle getiriyor. Çeşitli Samsung, Google ve Microsoft uygulamaları yüklü gelirken; Netflix, Spotify ve Facebook gibi popüler uygulamanın daha ilk günden hazır olduğunu görüyoruz. Daha fazla uygulamayı veya oyunu Google Play Store veya Samsung’un kendi mağazası olan Galaxy Store üzerinden indirebilirsiniz.
Güncellemeler konusunda Samsung, bu telefon sahiplerine uzun vadeli bir güvence veriyor. A33 sahipleri önümüzdeki dört yıl boyunca Android sürümlerini, beş yıl boyunca da güvenlik güncelleştirmelerini alacak. Bu, birden fazla ana Android sürümüne, telefonu elinizde tutacağınız birkaç yıl boyunca erişebileceksiniz demektir.
A33’ün arkasında dört tane kamera var. Ana kamera 48 megapiksel çözünürlüğe sahip. Bunun yanında 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 5 megapiksel makro kamera ve 2 megapiksel derinlik sensörü var. Önde ise 13 megapiksel çözünürlüklü bir selfie kamerası bulunuyor. Arkadaki ana kamera optik görüntü sabitleme desteğine sahip. Bu sayede gece çekimlerinde bulanıklık azalırken video çekimlerinde de durağanlık artıyor. Telefonun odaklama performansı iyi, hızlı şekilde netleme yapıyor. Gün ışığında çekilen fotoğraflarda renkler doğal görünüyor, yapay zekânın yardımıyla renkleri biraz daha canlı hâle getirmek de imkan dahilinde bulunuyor. Dinamik aralık performansı kararında görünürken beyaz dengesinde biraz daha soğuk tarafa kaçtığı söylenebilir. Ultra geniş kamera ile çekilen fotoğraflarda renkler ana kamera ile tutarlı görünürken kenarlara doğru biraz deformasyonun olduğu görülüyor. Düşük ışıkta performans tatmin edici, özellikle gece modu açıldığı zaman fotoğraflardaki gürültü etkisi açık biçimde azalıyor.
Ön tarafta yer alan 13 megapiksel kamera ile tatmin edici selfie fotoğraflar çekebilirsiniz. Portre modunda da ön kameranın performansını iyi bulduğumuzu söyleyebiliriz. Video tarafında ise Galaxy A33 5G ile saniyede 30 kare hızında 4K video kaydı yapmak mümkün. Video çekimlerinde ses kalitesi iyi, parlaklık da iyi seviyede bulunuyor. Bununla birlikte durağanlığı artırma adına işlemenin biraz fazla yapıldığını ve bunun da ara sıra dalgalanmalara neden olduğunu görüyoruz.
Galaxy A33 5G, büyük ekranı şık tasarım ve optimum performansla buluşturuyor. 5000 mAh saat kapasiteli pili bir günü rahatlıkla aşabilen bir çalışma süresi sunarken ön ve arka kameraları sayesinde kullanıcıların günlük hayatta ve özel günlerinde ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir grafiği sergiliyor.