İnternet tarayıcınız sörf yapmak dışında birçok işe yarayabilir. Son yıllarda iyiden iyiye geliştirilen web tabanlı yazılımlar sayesinde zahmetsizce birçok işi halledebilirsiniz. Bu yazımızda Photoshop veya Lightroom gibi ücretli çözümlerin pabucunu dama atma potansiyeline sahip, tarayıcı tabanlı fotoğraf ve grafik işleme yazılımlarına bakacağız.
Fotoğraf Düzenleyici Fotor
Kullanımı kolay bir site ile başlayalım. Fotor, fotoğraflarınızda küçük rötuşlar yapmak için oldukça pratik bir çözüm sunuyor. Işık, gölge ve pozlama gibi temel ayarlarla rahatlıkla oynayıp fotoğrafı istediğiniz şekilde kırpmanız mümkün. Ancak bu siteyi asıl popüler kılan unsur ise kırışıklık giderici, kırmızı göz düzeltici gibi özellikle sosyal medyada öne çıkan özellikleri. Ayrıca fotoğrafları siyah beyaza çevirme ya da film efektleri ekleme seçenekleri de mevcut. Bunların dışında farklı pozlarda çekilmiş fotoğrafları birleştirerek HDR benzeri sonuçlar da elde etmeniz mümkün. Tüm bu özellikleri ile baktığımızda Fotor’u, daha çok fotoğraf işlemeye yarayan Lightroom alternatifi olarak düşünebiliriz.
Photoshop’un Online Rakibi Photopea
Eğer daha çok Photoshop benzeri bir yazılıma ihtiyacınız varsa Photopea harika bir çözüm sunuyor. Photoshop’un PSD dosyaları ile uyumlu çalışan bu site aynı zamanda Photoshop kısa yollarını kullanıyor. Dolayısıyla alışkanlıklarınızı terk etmek zorunda değilsiniz. Dahası eğer Photoshop eğitimine başladıysanız ortak özellikler nedeniyle Photopea üzerinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Özellikle katmanlar, efektler ve fırçalar arasında birden fazla resim üzerinde çalışırken kendinizi bilgisayara kurulu bir yazılım üzerinde hissedeceksiniz. Tablet ve cep telefonları ile de uyumlu Türkçe dil desteği de sunan Photopea’yi mutlaka deneyin.
Eski Dost Pixlr Editor
Bu alanda daha eski sitelerden biri Pixlr’ın menü tasarımları çok modern ve arabirim daha kullanıcı dostu. Fakat sitenin flash tabanlı olması onu biraz demode kılıyor. Özellikle mobil tarafta flash zorunluluğu sıkıntı yaratabilir. Bir de Photoshop’un kendi formatı PSD’yi desteklememesi önemli bir eksi. Fakat bunlar sizin için sorun değilse Türkçe’nin de dahil olduğunu 30 civarı dil desteği ile Pixlr Editor işinizi görmeye yetecektir. Yazılımcılar ileride HTML5’e geçeceklerini belirtiyorlar. Takip etmekte yarar var.
Bu yazımız ilginizi çektiyse Android uyumlu fotoğraf işleme uygulamalarına bu göz atmayı ihmal etmeyin.