1. Gmail
Elbette Apple’ın yerleşik e-posta tarayıcısını kullanabilirsiniz, ancak alternatif bu kadar iyiyken neden kullanasınız ki? Google’ın Gmail’i tamamen çapraz bir platform, neredeyse anında senkronize olurken Google’ın Drive, Docs ve Sheets gibi diğer hizmetleriyle tamamen entegre çalışıyor. Arayüzü gayet başarılı ama ondan da öte kullanımı tamamen ücretsiz. Ayrıca gün içinde en sık kullandığım iPhone uygulaması olabilir.
Bir Google hesabınız varsa, zaten bir Gmail hesabınız var demektir, bu nedenle dünyanın en iyi e-posta uygulamalarından birinin avantajlarından yararlanabilirsiniz.
2. WhatsApp
Gizlilik konularında son zamanlarda sıkça tartışılıyor olsa da WhatsApp’ı terk edip Telegram’a geçenlerden değilim. Aksine Telegram alternatif olarak kenarda öylece duruyor ve birkaç kişi dışında kimseyi de göremiyorum. Oysa WhatsApp öyle mi? Kimi arıyorsanız bir şekilde WhatsApp’tan hızlıca ulaşabiliyorsunuz.
Hem sesli ve görüntülü arama imkanı sunarken hem de her yeni güncellemeyle gelen ekstra kullanışlı özelliklerle WhatsApp bir telefonun olmazsa olmazıdır, bu net.
3. Telegram
WhatsApp’tan bahsederken Telegram örneği de verdim. Kullanışlı bir uygulama olmasına karşın Türkiye’de büyük bir kitlesi yok. Ancak WhatsApp ile kıyaslandığında bence önemli farkları var ve telefonunuzda olmayı hak ediyor.
Telegram, sohbetlerinizin Telegram’ın kendisi dahil hiç kimse tarafından ele geçirilmemesini sağlayan güçlü bir şifreleme kullanıyor. Ancak şifreleme tek başına bir uygulamayı iyi bir sohbet uygulaması yapmaz elbette ve neyse ki bir mesajlaşma hizmeti olarak da çok iyi çalışıyor. Fotoğraf ve videoları düzenlemek için bir dizi araca, 200 bin üyeye kadar süper gruplara erişime ve hatta ChatGPT desteğine dahi sahip.
4. YouTube
En sık kullandığım uygulamalardan biri de birçoğunuz gibi YouTube. Bu iPhone uygulaması için, bulunmadığı bir telefon düşünmekte zorlanıyorum.
Özellikle de Premium abonesiyseniz tadından yenmez. Arka planda çalma özelliği sayesinde telefonunuzda film veya dizi izleyebileceğiniz gibi podcast ve müzik de dinleyebilirsiniz.
5. Google Haritalar
Harita ve navigasyon uygulamaları her zaman elimizin altında olmalı. Eskiden “Sora sora Bağdar bulunur” derdik, şimdi her şeyi Google’a sorar olduk.
Apple Haritalar’a göre daha kullanışlı bulduğum için özellikle Google Haritaları’ı bu listeye almayı tercih ettim. Yeni güncellemelerle birlikte pek çok açıdan daha fazla iş gördüğü de muhakkak.
6. TuneIn Radio
Bilen biliyor ama hala bilmeyen azımsanmayaca sayıda kullanıcı var. TuneIn Radio, radyo sevdalılarının fazlasıyla işini görecek oldukça kullanışlı bir iPhone uygulaması. Radyo sadece arabada dinlediğiniz bir şey değil ve TuneIn, iOS cihazınızda radyo istasyonlarını dinlemek istediğinizde elinize alacağınız ilk uygulama.
Yüzlerce ülkeden 100.000’den fazla radyo istasyonuna erişimin yanı sıra her türlü tür, ruh hali ve etkinlik için seçenekler sunuyor. En son haberleri takip etmek için işe yarıyor ve podcast desteği de var. Kullanımı ise ücretsiz. iPhone için Ücretsiz Müzik Uygulamaları blog içeriğimizde de diğer alternatiflere göz atabilir, size en uygun seçenekleri yükleyebilirsiniz.
7. Spotify
Playlist’imi yıllardır büyütüyorum ve Spotify’a her ay ödediğim ücret hiç gözümde değil. Sonuçta sadece küçük bir ödemeyle dev bir müzik havuzuna ulaşıyorum ve yüksek ses kalitesi ve kullanışlı arayüz eşliğinde oldukça başarılı bir platform.
Daha da önemlisi aradığınız pek çok içeriğe ulaşabiliyor olmanız.
8. CapCut
Son yılların en büyük çıkış yapan uygulamalarından biri. TikTok’un kardeşi olan bu uygulama, fotoğraf ve video düzenleme noktasında kullanışlı araçlara sahip. Akıllı telefon fotoğrafçılığının tek parçası hareketsiz görüntüler değil ve videolar da akıllı telefonun sıklıkla ihmal edilen bir unsuru.
Haliyle CapCut’ın düzenleme yazılımı onları olabilecekleri en iyi hale getirmekte. iPhone’un düzenleme araçları zaten oldukça iyi, ancak CapCut çok çeşitli efektler veya diğer videoları üst üste bindirme veya iki videoyu bölünmüş ekran moduna getirme becerisiyle bunu gerçekten bir sonraki seviyeye taşımakta. Ek müzik ekleyin, videoyu ters çevirin, yavaşlatın ya da aklınıza gelebilecek hemen her şeyi yapın!
9. Adobe Lightroom Photo Editor
Görüntü düzenleme yazılımı arıyorsanız Adobe Lightroom Photo Editor iyi bir tercih. Adobe Lightroom artık iOS’ta mevcut ve bu da parmaklarınızın ucunda inanılmaz güçlü bir fotoğraf düzenleme paketine sahip olduğunuz anlamına geliyor.
En basit kırpmadan en ince detay değişikliklerine kadar tüm araçlara sahip. Aynı zamanda profesyonel kalitede bir kamera uygulaması ile birlikte geliyor. En iyi şekilde yararlanmak için ihtiyacınız olan bir premium mod var. Ancak bir dizi Adobe Creative Cloud aboneliği ile birlikte geliyor. Bu da Adobe’un masaüstü yazılımını zaten kullanıyorsanız mükemmel bir seçim haline geliyor.
10. MediaMarkt
Akıllı telefonların olmazsa olmazlarından biri de e-ticaret/alış-veriş uygulamaları. Örneğin alışverişi doğrudan MediaMarkt mağazasına giderek yapabileceğiniz gibi uygulama üzerinden de kolayca sipariş verebilmek mümkün.
Mobil uygulamanın getirdiği bu esnekliği kullanarak aradığınız pek çok şeye saniyeler içinde ulaşabiliyorsunuz. Siparişi vermenizle birlikte ürünü teslim almak için de çok beklemiyorsunuz.