Metaverse aslında kaba tabiriyle sanal evrendir. Sanal evren, geleneksel kişisel bilgisayarların yanı sıra, sanal ve artırılmış gerçeklik cihazları aracılığıyla kalıcı çevrimiçi 3 boyutlu sanal ortamları destekleyen, İnternet’in varsayımsal bir yinelemesidir.
Bakmakta fayda var: realme iddialı serisi ile küresel olarak 40 milyon sevkiyata ulaştı
İlk defa “metaverse” kavramı Neal Stephenson’ın 1992 yılında yayımladığı bilimkurgu romanı Snow Crash’de ortaya çıkmıştır. Metaverse kavramı kurgusal bir dünyayı nitelemiş. Kelimelerin anlamına bakacak olursakta “Meta” Yunancada “öte, sonra” anlamlarına gelen bir kavram, “universe” İngilizcede evren anlamında kullanılan bir kelime. Metaverse ise, bu iki kelimenin bir araya gelmesiyle oluşturulan ve Türkçeye “evren ötesi” ya da “öte evren” olarak çevrilen bir kavram.
Son dönemlerin popüler kavramlarından kripto paralar (coin), Non-Fungible Token (NFT) ve son olarak Metaverse. Peki Metaverse ne işe yarar, ne için kullanılır ya da yaşadığımız fiziki dünyadan ne gibi bir farklılıları var onlara yakından bakalım.
Metaverse ne işe yarar?
Özellikle Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’in yaptığı açıklama sonrasında şirket, Meta adında bir oluşum altında faaliyetlerine devam edeceğini açıkladı. Bundan sonra ise herkesin dilinde bir “Meta” kavramı kazımış oldu. Elinde büyük bir veri havuzu olan Facebook, milyonlarca insanın metaverilerine sahip. Metaverse evreni içerisinde harcanabilecek birçok coin projeleri, NFT’ler direkt olarak metaverse ile ilişkisi içerisinde. Bu projelerin çoğu metaverse evreninde farklı alanlarda hizmet vermek özelliği taşıyor. Peki tam olarak Metaverse ile neler yapılabilir:
- Dijital sanat eseri olarak geçen NFT’ler metaverse ekosisteminde sergilenip satılabilir.
- Sahip olunan herhangi bir dijital varlık, eser veya ürün metaverse’e eklenebilir.
- Metaverse coinler, metaverse dünyasında sanal bir ekonomi oluşturmak için kullanılabilir.
- İnsanlar takım arkadaşları ile 3 boyutlu bir ofis ortamında toplantı düzenleyebilir, iletişim kurabilir ve sorunların çözümünü gerçeğe en yakın şekilde sadece oturma odasında oturarak gerçekleştirebilir.
- Metaverse konsere gitmek, müze ziyaret etmek, etkinliklere katılmak, sosyalleşmek ve oyun oynamak için kullanılabilir.
- Günlük hayatta yapılan her şey 3 boyutlu avatarlar ile metaverse’te yapılabilir.
- Artırılmış gerçeklik yoluyla insanlar metaverse içinde kendini gerçek dünyadan çok daha farklı şekilde ifade edebilir ve evrenler arası geçiş yapabilir.
- Çalışmak, gezmek, bir yerleri ziyaret etmek, alışveriş yapmak gibi akla gelebilecek her şey ve çok daha fazlası metaverse ile gerçekleştirilebilir. (Kaynak:kriptoparadunyasi.net)
Gelecek adına Metaverse neler vadediyor?
Bu sorunun ucunun çok açık olmasıyla beraber, ne kadar gelişeceği ve ne kadar kullanımının yayılacağına hep beraber şahit olacağız. Bu teknoloji yeterince geliştiği takdirde, insanlar edindikleri sanal gerçeklik cihazları (bknz: oculus) sayesinde alışveriş yapma, sinemaya gitme, kafede zaman geçirme gibi pek çok eylemi fiziksel bir çaba harcamaksızın yapma fırsatına erişecektir. Hatta 2020 yılında ünlü rap sanatçısı Travis Scott Fortnite platformu içerisinde metaverse ortamında sanal bir konser düzenlemiştir. Bunun gibi birçok etkinlikleri de ilerleyen dönemlerde fazlasıyla göreceğiz.