Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    HaberlerDonanımKatlanabilir telefonların geleceği

    Katlanabilir telefonların geleceği

    Telefonların katlanması yeni bir kavram olmasa da son kullanıcıya yönelik modellerin çıkması son 1-2 yıl içinde gerçekleşti. Katlanabilir telefon furyasını ilk başlatan marka ise Royole oldu. Çok bilinmeyen bu marka katlanabilir ekranlı FlexPai isimli telefonunu dev rakiplerinden önce piyasaya sürdü. Global anlamda çok büyük bir satış rakamına ulaşamasa da tarihi açıdan baktığımızda bu modelin ilk katlanabilir ekranlı son kullanıcı telefonlarından biri olduğunuKatlanabilir telefonların geleceği söyleyebiliriz.

    Bilinen markalarda ise Samsung ve Huawei bu tarz telefonlar anlamında sektörün öne çıkan markaları oluyorlar. Samsung Fold ve Z Flip modellerini piyasaya sürerken Huawei Mate X ve Mate Xs ile piyasada ben de varım dedi. Bu iki markayı daha sonra yenilenin tasarımı ile Motorola RAZR takip etti.

    Katlanabilir telefonların geleceği

    Bu modellerden Samsung Fold ve Z Flip içe doğru katlanırken Huawei modelleri ise dışa doğru katlanıyor. Motorola RAZR da içe doğru katlanabilen bir model. Samsung Z Flip ile Motorola RAZR istiridye kapak olarak tanımlanan kategoride telefon modelleri.

    Katlanabilir telefonların sorunları

    Katlanabilir ekranlı telefonların bazı teknik sorunları da bulunuyor. Bunlar arasında gıcırdayan mekanizmalar, katlama izi, bir süre sonra ekranın bozulması vs gibi sorunlar yer alıyor. Örneğin Motorola RAZR’ın katlama mekanizmasının gıcırdadığı iddiaları yer alıyor. Ayrıca Samsung Galaxy Fold’un ilk sürümlerinde katlama izi sorunu ortaya çıkmıştı. Genelde bu tarz yeni teknolojilerde böyle sorunlar olabiliyor. Bunları gören üreticiler de bir sonraki sürümlerde bu sorunları gideriyor.

    Katlanabilir telefonların geleceği

    Nitekim öyle oldu ve Samsung, Fold cep telefonunu piyasa sürmeden toplayıp yeniledikten sonra tekrar satışa sundu. Motorola da RAZR 2 üzerinde çalışıyor ve muhtemelen birinci sürümdeki sorunları ortadan kaldıracak.

    Bu telefonların şimdilik en büyük sorunu ise pahalı olmaları. İstiridye kapaklı olarak tasarlanan sürümler amiral gemisi standart bir telefon fiyatına satılıyor olsa da ortadan katlanabilen sürümlerin fiyatları 25 bin TL’nin üzerinden başlıyor. Bu da alınmalarını haliyle zorlaştıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor.

    Ancak bu durumun uzun süre devam edeceğini düşünmüyorum. Zira üretimin artması ve bu tarz telefonların yaygınlaşmasıyla beraber fiyatların biraz daha makul hale geleceğini söyleyebilirim. Yine de bu tarz telefonların herkese hitap ettiğini söylemek zor. Teknoloji merkezli yaşayan ve bunu hayatının her anında yansıtmak isteyen kullanıcıları hedefleyen bu tarz telefonların bir süre daha pahalı oyuncaklar olarak kalacağını düşünüyorum.

    Belli bir eşik geçildikten sonra ise bu tarz modellerin sayısının artıp, daha tabana yayılacağını öngörüyorum. Katlanabilir telefonlarla ilgili bir diğer öngörüm ise bu teknolojinin farklı alanlarda da karşımıza çıkacağı yönünde. Örneğin bir koltuğun üzerine konumlandırılan elastik bir düğme, katlanabilir ekranlı bir tablet ya da rulo haline getirilebilir bir ekran bize haber içeriklerini sunabilir.

    Açıkçası telefonların katlanması yerine bu tarz çözümler beni daha çok heyecanlandırıyor.  Yine de yapılabilecek çözümlerin insanın hayal gücü ile sınırlı olduğunu da söylemek isterim.

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN