Modem Nedir?
Evde kullanılan kablolu veya kablosuz modemler, dijital sinyalleri analoğa, analog sinyalleri de dijital sinyale dönüştürerek, bilgisayar ya da yönlendiricilerin internet ağı üzerinden bilgi gönderip almasını sağlar. Evdeki Kablosuz Modeminiz Nasıl Çalışıyor?
Modemler, modülatör ve demodülatör prensibine göre çalışır. Bir modemin modülatör kısmı; giden bilgiyi bilgisayar, telefon, DSL veya kablo hattı üzerinde gönderilebilecek analog sinyallerine dönüştürür. Modemdeki demodülatör kısmı da, gelen analog sinyalleri yine bilgisayarlar, telefonlar ve diğer cihazların anlayabileceği dijital hale getirir. Kablosuz modemler de aynı şekilde sayısal verileri radyo sinyallerine dönüştürerek iletişim sağlar.
Modem Tarihi
İlk modemler 1960’ların sonlarında tanıtıldı ve başlangıçta bir telefon hattı üzerinden terminalleri bilgisayara bağlamak için kullanıldı. Modem aracılığı ile bilgisayara gönderilen bilgiler ASCII kodlarına dönüştürülüyordu. Bilgisayarlarda bu veriler işleyerek yine modemler üzerinden terminallere cevap gönderiliyordu.
1972’de ilk akıllı modemler kullanılmaya başladı. Akıllı modemler, veri göndermenin ve almanın yanında aynı zamanda aynı hat üzerinden telefon görüşmesi de yapılmasına olanak tanıyordu.
Kişisel bilgisayarların popüler hale gelmeye başladığı 1970’lerin sonunda, kullanıcılar bilgisayarlarını o zamanki internet ve BBS ağlarına bağlamak için modem kullanmaya başladılar. İlk modemler saniyede 300 bit veri gönderebiliyordu.
1980 ve 1990’larda modem hızları 300 b/s den 56 Kb /s ye yükseldi. 1999 da 8 Mbps hızında çalışan ADSL modemler kullanılmaya başladı. 2000’li yıllarda modemler genişbant internet kullanıcıları için tercih edilir hale geldi.
Modemler Nasıl Çalışır?
Evde bulunan modem üzerinden internet bağlantısı yapılırken, kullanılan cihazların nasıl işlem yaptığı oldukça ilginçtir. İnternete bağlanmak istenildiğinde, mobil cihazınız ya da bilgisayarınız öncelikle modem ile iletişime geçer. Modem de internete bağlantı kurarak cihazların iletişimini sağlar. Bilgisayardan bir web sayfası açılmak istenildiğinde, bilgisayar bağlanılmak istenilen web sitesine bağlanma isteği gönderir. Bu işlem esnasında bağlantı modem üzerinden olduğundan; modem bilgisayardan gelen sayısal (dijital) sinyali, telefon hattı ya da kablo üzerinden gönderilecek şekilde analog sinyale çevirir.
İnternete bağlanmak isteyen bilgisayar, modem üzerinden gönderdiği bağlantı isteğini, bağlanılmak istenilen web sitesinin modem işlevi gören sistemleri karşılar. Karşı sisteme gelen analog sinyal, dijital sinyale çevrilerek, web sitesinin bulunduğu bilgisayara iletilir.
Oldukça basit şekilde anlatmaya çalıştığım bu işlemin geri planında aslında karmaşık bir süreç gerçekleşir. İnternet bağlantısı yapan bilgisayarın, bağlanmak istediği siteye giderken kullandığı araçlardan sadece birisi olan modemin dışında, yönlendiriciler, site ismi çözücüleri vs gibi cihaz ve servisler geri planda çalışır.
Evdeki kablosuz ağ bağlantıları gerçekleştiren modemler, aslında bildiğimiz yönlendirmeli modemlerle aynı şekilde çalışırlar. Bilgisayar ya da mobil bir cihaz, kablosuz ağ üzerinden internete çıkarken, öncelikle kablosuz bir modemin oluşturduğu ağ bağlantısını kullanır. Kablosuz ağda modem ile diğer cihazlar, üzerinde entegre bulunan Wi-Fi servisi üzerinden radyo sinyalleri ile haberleşirler.
Sadece modem veya kablosuz modem teknolojisi ile sınırlı olmayan internet bağlantısı, içinde farklı teknolojileri barındıran bir yapıya sahiptir.
Twitter takip için @salihertugrul