Ailelerinin kullanımı için bilgisayar satın alanların karşısında yazılım lisans maliyetleri bir sorun olarak çıkabilir. Özellikle ekonomik durumu iyi olmayanlar için, örneğin bir ofis yazılımına yüksek bedeller ödemek can sıkıcı olabilir. Neyse ki, özgür yazılım, bir başka deyişle açık kaynak dünyasının size maliyet çıkarmayacak alternatif yazılımları var. Bu yazıda size ev kullanıcılarını düşünerek masraf çıkarmayan açık kaynak yazılımları öneriyorum.
Bilgisayar satın alma kararıyla başlıyor
Lisanslı yazılımlara bütçe ayırmamak yani tasarruf yapmak için öncelikle işletim sisteminden başlamalısınız. Daha bilgisayarınızı satın alma aşamasında içinde işletim sistemi, dolayısıyla işletim sistemi bedeli bulunan bir ürün tercih etmek yerine, açık kaynak kodlu işletim sistemi bulunan seçeneklere bakabilirsiniz.
FreeDOS ya da Ubuntu yüklü olanı tercih edin
Satın almak için bilgisayar ararken teknik özellikler arasında işletim sistemi seçeneğine geldiğinizde, FreeDOS’lu olanları tercih edebilirsiniz. Bu bilgisayarlar üzerinde FreeDOS adlı temel bir işletim sistemi yüklüdür ve satın alma sonrası kullanmak istediğiniz işletim sistemi konusunda karar size bırakılmıştır. Bazı bilgisayarlar Ubuntu işletim sistemi yüklü olarak da satışa sunulmaktadır.
Pardus veya Ubuntu arasında tercih sizin
FreeDOS işletim sistemi ev kullanıcıları için pek kullanışlı olmayacaktır. Bu nedenle Linux işletim sistemi dağıtımlarından birini tercih edebilirsiniz. Pardus ve Ubuntu başta olmak üzere pek çok açık kaynak kodlu işletim sistemi vardır ve bu işletim sistemleri size lisanslı işletim sistemlerini aratmayacak düzeyde gelişmiş yazılımlardır.
Sıra temel yazılımlara geliyor
Yazılım konusunda temel sayılan işletim sistemi konusunda adım attıktan sonra, sıra kullanabileceğiniz yazılımlara gelecektir. Bu yazılımlar arasında en başta gelenler, ofis, web tarayıcı, medya çalar, fotoğraf düzenleyici, e-posta istemcisi, mesajlaşma yazılımı, antivirüs gibi temel yazılımlardır.
Yazılım deposunda çok sayıda seçenek hazır
Linux tabanlı bir işletim sistemi tercih ettiyseniz bu temel yazılımların hepsi yazılım deposunda dahili olarak gelecektir. Her kategoride çok sayıda farklı alternatifin sizi beklediğini göreceksiniz. Örneğin web tarayıcısı gerektiğinde farklı web tarayıcıları, fotoğraf düzenleyici gerektiğinde farklı fotoğraf düzenleyicilerinin depoda hazır olduğunu fark edeceksiniz.
Daha fazla seçenek isterseniz: distrowatch.com
Bu nedenle, hem özgür yazılım dünyasına adım atmak hem de lisans bedellerine aile bütçenizden masraf yapmamak için Linux dağıtımı olarak ifade edilen açık kaynaklı işletim sistemlerini tercih etmelisiniz. distrowatch.com adresine girdiğinizde çok farklı Linux işletim sistemi ve açık kaynak kodlu yazılım seçeneğinin sizi beklediğini göreceksiniz.
Pardus ya da Ubuntu yükleterek ilk adımı atın
distrowatch.com size karışık geldiyse Pardus ya da Ubuntu gibi popüler Linux dağıtımlarından birini bilgisayarınıza yükletmeniz ilk adım için size yeterli olacaktır. Linux dünyasına adım attıktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.
Son olarak, hangi amaçla hangi yazılımı kullanabileceğiniz hakkında aşağıdaki liste sizin için yararlı olacaktır:
İşletim sistemi: Pardus, Ubuntu
Ofis yazılımı: LibreOffice, OpenOffice
Web tarayıcısı: Firefox
E-Posta istemcisi: Thunderbird
Mesajlaşma yazılımı: Pidgin
Media çalar: VLC
Fotoğraf düzenleyici: GIMP
Antivirus: ClamAV
Parola saklayıcı: KeePass
Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?