Parolalarını hâlâ bir yere not ederek saklayanlar varsa, ne kadar büyük risk aldıklarının farkında değiller. Parolaları korumanın en pratik ve güvenli yolu parola yöneticisi kullanmak.
Hem iş hem de özel hayatımızda kullandığımız pek çok servise ait yüzlerce parolayı muhafaza etmek kolay değil. Parolaları güvenli bir şekilde saklamak için en iyi çözüm, parola yönetici yazılımlar kullanmak.
Parola yönetici yazılımları hem bilgilerinizi güvenli bir şekilde saklamak hem de kullandığınız servisler siber saldırıya uğrarsa sizi bilgilendirmek ve size yeni parolalar önermek gibi pek çok işleve sahip.
Bu yazıda en popüler parola yönetici yazılımlarına yakından bakacak ve size güvenliğinizi desteklemek için alternatifler sunacağım.
Web tarayıcınızdan destek alın
Parolalarınızı güvenle saklamak için öncelikle kullandığınız web tarayıcısının parola yöneticisini kullanabilirsiniz. Bugün birçok web tarayıcısı bu desteği sunuyor.
Örneğin Google Chrome web tarayıcısı, bir servise üye olduğumuzda parolayı kaydetmek isteyip istemediğimizi soruyor ve bu parolalarımıza tüm cihazlardan sorunsuz erişebiliyoruz.
Google Password Manager, üye olduğunuz bir servis siber saldırıya uğrar ve kullanıcı bilgileri çalınırsa sizi uyarıyor ve parolalarınızı değiştirmenizi istiyor. Bu ve benzeri avantajları nedeniyle Google Password Manager oldukça başarılı bir çözüm.
Güvenlik yazılımları devrede
Bilgisayar, akıllı telefon veya tablet bilgisayarlarımızda kullandığımız güvenlik yazılımları da uzun süredir parola yöneticisi desteği sunuyor. Güvenlik yazılımı satın alırken parola yöneticisi destekli sürümü tercih edebilirsiniz.
Örneğin ESET Smart Security yazılımını satın aldığınızda içerisindeki parola yöneticisi desteğini kullanabilirsiniz. Kaspersky firması ise Kaspersky Password Manager yazılımını ayrı bir çözüm olarak sunuyor.
Kaspersky Password Manager’ın ücretsiz sürümü sadece 15 hesap parolası saklamaya imkân veriyor. Dolayısıyla ücretli sürümü satın almadan yazılımdan tam anlamıyla yararlanmak mümkün değil.
Uzmanlaşmış yazılım çözümleri
Web tarayıcısı ve güvenlik yazılımlarının parola yöneticisi özelliklerini hatırlattıktan sonra gelelim, bu amaca yönelik geliştirilen uygulamalara…
Parola yönetici yazılımları, sadece bu amaca yönelik oldukları için daha fonksiyonel ve yeteneklerini her geçen gün geliştiren çözümlerdir.
Bu nedenle çoğunlukla ücretli sürümleri satın almadan tam anlamıyla verimlilik beklemek gerçekçi olmayabilir. Parola yöneticilerinde bir ana parola belirlemeniz gerekir ve daha sonra tüm hesaplarınızı kendi içinde saklar.
Ana parolayı unutmanız durumunda birçok parola yöneticisine erişiminizi kaybedebilirsiniz ve bu nedenle çok dikkatli olmanız gerekir. Parolalarınız parola yöneticisi yazılımları üreten şirketlerin sunucularında saklanır.
Bilgisayarınızda depolama alternatifi
Bazı parola yöneticileri verilerinizi bilgisayarınızda saklama özelliğine sahiptir. Bu durumda bilgisayarınıza yönelik bir siber tehdit sonrası parolalarınızı kaybetme riski ortaya çıkabilir.
Her ne kadar parolalar şifreli olarak saklansa da siber güvenlikte imkânsız diye bir şey olmadığını unutmayın. Bilgisayarınızdaki parola veritabanını ele geçirebilen korsanlar, bunları çözme yeteneğine de sahip olabilir.
Parola yöneticileri, belli aralıklarla parolalarınızı değiştirmenizi hatırlatır ve güvenli parolalar oluşturmanıza da yardımcı olur. Özetle çok sayıda servis ve uygulamaya üye olduğumuz düşünülürse, bir parola yöneticisinden destek almak gerekir.
Parola yöneticileri genellikle bilgisayarlarda kullandığımız tüm işletim sistemleri ile mobil işletim sistemlerini destekler. Ayrıca pek çoğunun tarayıcı eklentileri vardır ve bu eklentilerle de desteklenmektedirler.
Parolalarınızı emanet edebileceğiniz yazılımlar:
- 1Password
- Bitwarden
- Dashlane
- NordPass
- RoboForm
- LastPass
- Keeper
- LogMeOnce
- KeePass
- KeePassXC
- mSecure
- Sticky Password
- True Key
- Enpass
- Zoho Vault
- Blur
Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz
Bu yazıda en popüler parola yönetici yazılımları hakkında size bilgi vermeye çalıştım. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.
Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?