Bu yazıda 4K monitör nedir, sisteminiz 4K çözünürlük için yeterli mi, en iyi monitörler ve satın almadan önce bilmeniz gerekenleri bir araya getirdim.
Dijital dünyamız giderek daha yüksek çözünürlüklü hale geliyor. İster bir TV satın alın, ister bir tablet ya da akıllı telefon satın alın, çözünürlük önemli bir kıstas olmayı sürdürüyor. Elbette bir monitör de bu duruma dahil. Ofiste ya da evde monitör karşısında çok zaman harcıyoruz. Bu nedenle, yüksek çözünürlüklü bir ekran giderek daha önemli hale geliyor ve bunun için 4K monitörler doğru çözüm olarak öne çıkıyor.
4K monitör nedir?
4K monitör, 3840 x 2160 piksel çözünürlük sunar. Bu, Full HD monitörün (1920 x 1080 piksel) iki katı piksel anlamına geliyor. 4K monitör, yüksek çözünürlüklü içerik görüntülemek istediğinizde veya büyük tablolarda veya video düzenleme ve grafik programlarında gerektiği gibi geniş bir çalışma alanına ihtiyaç duyduğunuzda idealdir.
4K monitöre ihtiyacım var mı?
4K monitör satışları artarken, Full HD monitörlerin yerini aldığını görüyoruz. İnsanlar yüksek çözünürlüklü fotoğrafların, 4K videoların, oyunların ve hatta akıllı telefonlarındaki video ve fotoğrafların keyfini çıkarmak istiyorlar. Artık gerçekçi bir oyun deneyimi sağlayan 4K oyunların yanı sıra, özellikle HDR (Yüksek Dinamik Aralık) kullanıldığında oyundaki ortamlar nefes kesici bir kaliteye ulaşıyor. Yani 4K monitör mantıklı mı sorusunun yanıtı, açıkça evet!
4K monitör için gereksinimler
4K çözünürlüğe ulaşmak için doğru grafik kartını, işlemciyi ve belleği seçmek önemlidir. Ayrıca programların ya da oyunların da 4K desteklemesi gerekir.
4K çözünürlük için PC sistem gereksinimleri
İşlemci: Uygulamaya bağlı olarak, mevcut Intel i5 ya da AMD Ryzen 5 serisi bir işlemci
RAM: 16 GB veya üzeri
Grafik kartı: 2 GB veya üzeri bir bellek ve 4K çıktı desteği
Hız mı kalite mi?
4K monitörün kullanımına bağlı olarak, hangi panel teknolojisiyle çalıştığına bakmak önemlidir. Bu durum ekran yenileme hızı, kontrast, renk kalitesi gibi kriterler üzerinde doğrudan etki sahibidir. Eğer 4K oyun monitörü istiyorsanız bu bilgilere özellikle dikkat etmelisiniz. Bir TN panel, görüntüleri değiştirirken en iyi hızı sunar. Kontrast olarak biraz daha düşüktür, ancak 4K oyun monitöründe hız, saf görüntü kalitesinden daha önemli olabilir.
Öte yandan, görüntü işleme veya video düzenleme için 4K monitöre ihtiyacınız varsa, renk kalitesi ve kontrast daha önemli bir rol oynar ve bunun için IPS, PLS ya da VA panelli bir 4K monitör seşçebilirsiniz.
4K monitör için ideal boyut ne olmalı?
Bu soruyu yanıtlamak için öncelikle aşağıdaki soruları yanıtlamanızda fayda var.
- Hangi uygulama alanı için monitöre ihtiyacınız var?
- Monitörden ne kadar uzakta oturuyorsunuz?
- İş yeriniz veya masanız monitör için ne kadar alan sunuyor?
Ofis işleri için 27 inç ve üzeri bir 4K monitör uygun olabilir. Farklı pencerelerle çok çalışıyorsanız, 34 inçlik modeller size daha uygundur. Ancak, birden fazla monitörle çalışıyorsanız, boyutu küçültmelisiniz, aksi takdirde mesafenizi ayarlamanız zor olabilir.
Oyun oynamak için bir 4K monitör istiyorsanız, ekran boyunu da tek monitörle mi yoksa birden çok monitörle mi sistem kuracağınıza göre belirleyebilirsiniz. Çoğu oyun için tek bir monitör yeterlidir. Ancak yarış simülatörleri, uçuş simülatörleri veya benzer oyunlar oynuyorsanız, kokpitte her yönden doğru görüş için üç monitör bile kullanılabilir. Bu durumda, grafik kartının yalnızca yeterli gücü değil, Display Port gibi birkaç görüntü çıkış yuvası sunduğundan emin olmalısınız. Böylece üç tane 4K monitörün hepsini tek bir sinyalle besleyebilirsiniz.
Bu durumda monitör boyutu seçimi, temel olarak zevkinize ve mevcut alan veya koltuk aralığına bağlıdır. Bu alandaki 4K monitör seçiminde 24 ila 36 inç arasındaki modelleri değerlendirebilirsiniz.
Ekran yenileme hızı
Yenileme hızını 120 ve hatta 144 Hertz’e (Hz) yükselten üreticiler, böylece hızlı aksiyon ve 3D oyunlar için performans sunabiliyorlar. Bazu ekranlarda bu değerin 240 Hz’ye kadar bile çıktığını görebilirsiniz.
Ekran yenileme (tazeleme) hızı nedir?
Yenileme hızı, ekranda görünen saniyedeki tekil görüntü sayısı anlamına gelir. FPS (frame per second – saniyedeki kare sayısı) olarak da verilen değer, görüntünün saniyede ne sıklıkta yenilendiğini gösterir. 60 Hz seviyesi, LCD ekranlar için yaygındır. 120 veya 144 Hertz ise ekrandaki yırtılmaların etkili bir şekilde azaltılmasını sağlar ve ayrıca oyunlarda daha akıcı bir görüntü akışından yararlanırsınız. Bu olumlu etki, örneğin Windows masaüstünde pencereleri hızla hareket ettirirken de fark edilir.
G-Sync mi FreeSync mi?
Birçok oyun monitörü Nvidia G-Sync (GeForce) veya AMD Radeon FreesSync’i destekler. Her iki standart da monitörün yenileme hızını grafik kartıyla koordine etmek için kullanılır. Bu teknolojiye sahip ekranlar, görüntünün yenileme hızını grafik kartının yenileme hızına dinamik olarak uyarlar.
Giriş gecikmesi: Gecikme süresi
Düşük bir giriş gecikmesi oyun oynamak için daha iyidir. Oyun için optimize edilmiş monitörlerde, panel teknolojisinden bağımsız olarak giriş gecikmesi o kadar düşüktür ki, çoğu zaman aradaki fark gözle belli olmaz.
Kontrast ve HDR
HDR (Yüksek Dinamik Aralık) özellikli bir monitörde oyunların grafikleri özellikle canlı ve parlak görünür. Oyun monitörlerinde bu teknoloji, zengin renklere sahip geniş bir kontrast alanı sağlar. Bu, aşırı karanlık ve aydınlık alanlarda daha fazla ayrıntı görmenizi sağlar. Oyun monitörleri için en önemli HDR standartları HDR 10 ve Dolby Vision’dır. HDR özellikli bir monitör almadan önce ekran kartınızın HDR 10 veya Dolby Vision’ı desteklediğinden emin olmanızda fayda var.
Tasarım ve ergonomi
Ofis monitörlerinde parlama önleyici ekran özelliğine dikkat etmelisiniz. Mat yüzey, ışıkların, mobilyaların veya sizin aksinizin manzaraya yansımasını ve konsantrasyonun bozulmasını engeller. Monitör muhafazası da mat olursa parlama olmayacaktır.
Ergonomik ayarlar için ekranın yüksekliği, döndürülmesi ve eğilmesi kolay olmalıdır. Esnek bir stant, ekranı gözleriniz ve boynunuz için rahat olacak şekilde konumlandırmaya yardımcı olur. Ayak kısmındaki döner tabla, ekranı kendi ekseni etrafında döndürmenize ve kolayca sunum yapmanıza olanak tanır. Bir pivot işlevi varsa, ekranı 90 derece dik çevirebilir ve örneğin dokümanları daha iyi görüntüleyebilirsiniz.
Güç tüketimi
İş için üretilen monitörler genellikle günde 8 saat veya daha uzun süre çalışmak için tasarlanmıştır. Bu sebeple enerji tüketimi incelenecek önemli faktörlerden biri haline gelebilir. Genel olarak, yeni modeller eskilerinden önemli ölçüde daha ekonomik bir tüketim değerine sahiptir. LED arka aydınlatma, ekran parlaklığının otomatik ayarlanması ve kullanıcıyı fark ederek karşıda kimse olmadığında ekran parlaklığını kısan sensörler gibi işlevler, güç tüketimini azaltır.
En iyi 4K monitörler
2021 için en iyi 4K çözünürlüklü monitörleri seçerken, yukarıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz. En iyi 4K monitörler hakkında daha fazla bilgi almak için burayı ziyaret edebilirsiniz.