Bu yazımızda cep telefonlarında kullanılan popüler kamera türleri ve bunların neler sunduğuna göz atıyoruz.
Cep telefonları artık tamamen birer kamera haline geldi. Üzerlerinde birden fazla kamera modülü bulunan bu cihazlar artık hem fotoğraf hem video anlamında günlük ihtiyaçlarımızı karşılayacak hale geldiler. Son yılların popüler trendi olan birden fazla kamera modülü uygulaması biraz da zorunluluktan dolayı bütün üreticiler tarafından kullanılmaya başlandı.
Cep telefonlarında kullanılan popüler kamera türleri
Bu sistemde farklı görevleri görecek birden fazla kamera modülü yer alıyor. Bu da alanın kısıtlı olmasından dolayı geniş açı, telefoto, makro ya da alan derinliği gibi kameralarla farklı özelliklerin telefonlarda kullanılmasını sağlıyor. Gelin şimdi bu kameralara sırasıyla göz atalım:
Ana kamera
Telefon kameraları kaç modülden oluşursa oluşsun bir adet ana kamera yer alıyor. Arka yüzde bulunan bu ana kamera günümüzde ağırlıklı olarak Sony tarafından üretilen sensörlere sahip oluyor. Bu ana kamera modülünün görevi ise normal modda çekilen fotoğraf ve videolarda kullanılmak. Genelde oldukça iyi bir diyafram açıklığına sahip olan bu ana kamera, kamera modülünün en donanımlı bileşenlerine sahip oluyor.
Telefoto
Günümüzde cep telefonlarının birçoğunda telefoto kamerası bulunuyor. Bu kameranın en önemli özelliği ise zoom girebiliyor olması. Genelde 2X zoom yapmayı sağlayan bu kameranın üst düzey cep telefonlarında 3X ya da 5X sürümleri de bulunuyor. Burada dikkatinizi çekmek istediğim konu ise bu kameranın sunduğu zoom özelliğinin optik olması. Dijital versiyonlarında olduğu gibi kötü sonuç vermeyen optik zoom, konuya yaklaşamadığınız durumlarda işinize yarıyor.
Ultra geniş açı
Bu kamera modülü de genelde birçok telefonda karşımıza çıkıyor. Normalde belli bir görüş açısı sunan ana kameranın bu görüş açısını çok geniş hale getiren bu kamera özellikle manzara ve dar mekanlarda yapılan çekimlerde kullanılıyor.
Makro kamerası
Son dönemde piyasaya sürülen cep telefonlarında bulunan bu kamera türü ise küçük nesnelerin ya da yakındaki konuların fotoğraf ve videolarını çekmek için tercih ediliyor. Normal bir kamera modülü 10 cm’den daha yakından fotoğraf çekemezken, makro kamera 1-2 cm’den fotoğraf çekebilir.
Alan derinliği kamerası
Günümüzde birçok cep telefonun ana kamerasında bu alan derinliği kamera modülü yer alır. Bu kameranın özelliği ise arka planı bulanıklaştırmak için kullanılmasıdır. Nadiren de olsa ön kamerasında da bu modülün bulunduğu telefonlar vardır.
ToF kamerası
Çok yaygın olmasa da bazı cep telefonların ana (ya da çok nadiren ön) kamera modüllerinde ToF yani Time of Flight kamerası bulunur. Bu kameranın görevi fotoğraf çekmek değil, etraftaki nesnelerin konumunu ve mesafesini algılamaktır. Bu sayede AR ve VR gibi farklı alanlardaki uygulamalara yardımcı olan ToF kamerası genelde üst düzey modellerde bulunur.
Yukarıda anlattığımız kamera türlerinin büyük bir çoğunluğu ana kamerayı oluşturan modüller olarak karşımıza çıkar. Ön kameralarda ise genelde tek bir kamera yer alır, nadiren ön kamerası dual yani iki modülden oluşan telefonlar vardır. Genelde ikili ön kameraya sahip olan telefonlarda bu ikinci kamera alan derinliği için kullanılır.
Yukarıda bahsettiğim cep telefonu kameralarını kullanarak çok daha iyi fotoğraf ve videolar kayıt edebiliriz. Temelde kamera sayısı elde edeceğimiz sonucu etkiliyor olsa da fotoğraf ya da videoyu çeken kişinin tecrübesinin de önemli olduğunu unutmayın 🙂
Bu konuyla ilgili ‘Cep telefonlarında kamera çözünürlüğü artıyor’ başlıklı yazım da ilginizi çekebilir. Onu da okumayı unutmayın.
Işığınız bol olsun…