Cep telefonları sürekli yanımızda bulundurduğumuz ve teknolojinin tüm nimetlerini bünyesinde barındıran cihazlar. Farklı marka ve modellerin piyasada her geçen gün yaygınlaşması ile ister istemez akıllara cep telefonu değiştirme sıklığı sorunu geliyor. Acaba gerçekten yeni bir telefona ihtiyacımız var mı? Öncelikle bu sorunun herkes için geçerli bir formüle dayalı bir cevabı olmadığını kabul ederek işe başlayalım. Ancak “Telefon değiştirme sıklığı ne olmalı?” sorusuna verilebilecek ideal cevap, birçok teknolojik üründe olduğu gibi kullanım amaçları ve kişinin beklentisi doğrultusunda değişmektedir. Bu yazıda biraz işin bu tarafına yoğunlaşacağız.
Cep Telefonlarının Batarya Ömrü
Cep telefonlarının performans kaybı batarya ömrünün kısalması ile başlar. Pili daha hızlı tükenen bir telefonu daha fazla şarj etmek telefonu ısındıracak ve ısı genel olarak telefonun ömrünü olumsuz etkileyecektir. Günümüz pilleri ortalama 1000 kere şarj kapasitesi ile üretirler. Bu da telefonu bir kere şarj ettiğinizde yaklaşık 3 yıl anlamına gelir. Tabii günde birkaç kez şarj ediyorsanız bu süre kısalacaktır. Telefonunuzdan genel anlamda memnunsanız pil değişimini düşünebilirsiniz. Bildiğiniz gibi Apple, pil eskidikçe kasıtlı olarak işlemci hızını düşürdüğünü kabul etti ancak pil değişimlerinin fiyatlarını düşürerek bir nevi geri adım attı. Apple dahil her türlü telefonun güvenilir bir servisten pil değişimini talep ederek telefonunuzu biraz daha uzun kullanabilirsiniz.
Ekran tepki süresi
Telefonunuzun ekranı hem hassas hem de açıkta kaldığı için her türlü fiziki müdahaleye açık bir bölgedir. Buna bir de telefon düşmesi gibi kazaları eklersek ekranların zaman içinde performans kaybı yaşaması doğaldır. Eğer telefonunuzun dokunmatik özelliklerinde belirgin bir düşüş yaşıyorsanız kendinizi yeni bir telefona hazırlamanız gerekebilir. Zira ekran değişimleri telefonların en maliyetli işlemlerinden biridir.
Yazılım ve Güncelleme Desteği
Cep telefonlarının işletim sistemi ve uygulamaları devamlı olarak güncellenmektedir. Siz bir telefona gözünüz gibi baksanız da zamanla güncellemelerden mahrum bırakılacaksınız. Bu durum da sorunlu yazılım ve güvenlik açıklarıyla kendini belli edebilir. Özellikle internete bağlı telefonların güncel yazılım kullanmaları çok önemlidir. Başka bir ifadeyle, telefonunuzun güncelleme desteği kesildiyse ne yazık ki değişim zamanı gelmiştir.
Donanım İhtiyacınız
Geldik aslında en kritik kriterlerden birine. Bir telefonun barındırdığı donanım özelliklerine gerçekten ne kadar ihtiyacınız var? Eğer telefonunuzun kamerasını ya da ses kayıt özelliklerini yoğun olarak kullanıyorsanız yeni çıkacak ilk model bile anında ihtiyaç duyabilirsiniz. Tabii bu esnada bazı noktalara açıklık getirmek gerek. Eğer Instagram, Snapchat gibi sosyal medya uygulamalarını yoğun olarak kullanıyorsanız aslında prensip olarak bu uygulamaların filtre ve algoritmalarına bağlısınız. Yani mevcut telefonunuz ve yeni alacağınız model arasında aynı uygulama ile fotoğraf çekerseniz kalite farkı beklediğiniz kadar olmayabilir. Ancak siz cep telefonunuzun direkt olarak ham fotoğraf çekme özelliği üzerinden bir kullanım sağlıyorsanız o zaman yeni model işinize çok yarayacaktır. Cep telefonlarındaki kameraların ne derece gelişebileceğine dair daha fazla bilgi edinmek için bu adresi ziyaret edebilirsiniz.
Telefonunuzu değiştirmenin bir artısı da gelişmiş işlemci olacaktır. Eğer video montaj gibi güç gerektiren işlemler için telefonunuzu kullanıyorsanız yeni telefon arayışına geçebilirsiniz. Tabii sadece işlemcisi güçlü diye, ihtiyacınız olmadan bu tarz bir arayışa boşuna yönelmekten kaçın.
Kozmetik Kaygılar
Telefonumuzu genel olarak çok sever ama ona çok iyi bakmayız. Bu da kasada esilme, çeşitli yerlerde çizilmeler ve ekranda çatlama gibi olumsuz özelliklerle bize döner. Eğer değişip tamir edilemeyecek bir sorununuz varsa ve bu sorun tahammül noktanızı zorluyorsa değişim gerekebilir. İşin bu noktaya varmaması için mümkün olduğunca iyi bir kılıf kullanmanızı öneriyoruz.
Genel Sorunlar
Bunların dışında tanımlanamayacak birçok sorun yaşamanız telefonunuzu değiştirmeniz anlamına gelecektir. Örneğin konuşma kalitenizde bariz bir düşüş varsa mikrofon sorunu yaşıyor olabilirsiniz. Bazen 3G ya da 4G’de performans kaybı, ani kapanmalar, ısınma gibi teşhisi tam konmayan sorunlarla boğuşmak yerine telefonu değiştirmek daha akıllıca olacaktır.
Kaba hatlarıyla telefon değiştirme senaryolarını bu şekilde özetlemek mümkün. En temiz kullanımda bile pil ömrü nedeniyle ortalama 3 yıl içinde bir müdahale gerektiğini, bunun dışında kullanımınıza bağlı olarak bu sürenin kısalıp uzamasının mümkün olduğunu belirterek yazımızı noktalayalım. Cep telefonu hakkında güncel ürünlere bakmak ve yeni modeller hakkında fikir almak için bu adresi ziyaret etmeyi unutmayın.