vivo Y36 Türkiye’de üretiliyor ve tam anlamıyla bir fiyat/performans ürünü.
Mobil fotoğraf kavramı akıllı telefonların kamera özelliklerini geliştirmeleriyle birlikte önemli bir eşikten atladı ve günümüzde fiyatı daha makul olan modeller dahi kullanıcılara kaliteli fotoğraflar çekebilecekleri alternatifler sunuyorlar. Uzun bir süredir Gebze’deki fabrikasında üretim yapan vivo’nun özellikle “Y” serisi Türkiye’de en çok satan modeller arasında yer alıyor. Fiyat/performans açısından tüketicilerin ilk tercihlerinden biri olan bu serinin çok satmasının en önemli nedenlerinden biri de vivo Türkiye’nin Y35 ile başlatmış olduğu “#Her Zaman Y’eni” kampanyası. Bu kampanya ile tüketiciler 2 büyük Android güncellemesi ile 3 yıllık güvenlik güncelleme garantisine sahip oluyorlar.Dolayısıyla bu satış başarısının hemen ardından Haziran 2023’te Y36’yı duyuran vivo Türkiye, temmuz ayında bu ürünü tüketicilerle buluşturdu. Y35 ile Y36 arasında donanımsal anlamda çok büyük farklar olmasa da Y36’nın Android 11 yerine Android 13 işletim sistemiyle gelmesi, arabiriminin Funtouch 12 yerine 13, ekran boyutunun 6.58” değil de 6.64” olması dikkat çekiciydi. Belki de en belirgin fark, ekran parlaklığının 500 nit’ten 650 nit’e çıkmasıydı. Kaportanın altında yer alan Qualcomm Snapdragon 680 işlemci, CPU, GPU hemen hemen tüm donanım aynıydı.
Türkiye’de üretilenlerde makro kamera farkı
Tabii işin fotoğraf kısmına gelince kamera dizilimine kadar Y35 ile aynı tasarımla karşı karşıya olduğumuzu söylemek isterim. Ancak globalde satılan Y36 ile Türkiye’de üretilen arasında çok önemli bir fark olduğunu belirteyim. Genellikle Türkiye’deki ürünlerde fiyat endişesiyle ürün özelliklerinde fedakârlık yapılırken, vivo Türkiye bu durumun aksine globalde satılan ürünlerinde makro kamera olmamasına rağmen Türkiye’de üretilen Y36’larda makro kamerayı da kullanıcılardan esirgememiş.
Kamera dizilimine geri dönecek olursak, 50MP f/1.8 PDAF ana kamera, 2MP f/2.4 makro ve 2MP f/2.4 alan derinliğinden oluşan üçlü bir sistemle karşılaşıyoruz. Sensor markası konusunda herhangi resmi bir bilgiye rastlayamadım ama büyük ihtimalle Y36 ana kamera sensorunun Samsung ISOCELL JN1 olduğunu düşünüyorum. 50 MP ISOCELL JN1 diğer 50 MP sensörlerden daha küçük bir sensöre ve piksel boyutuna sahip. 0,64 mikron piksellerle birleştirilmiş 1/2,76 inç sensör boyutu ile gelen ISOCELL JN1, Samsung’un önceki 50 MP sensörlerinden (örneğin Isocell GN1 ve GN2) bir adım daha küçük.
Düşük ışık performansı tatmin ediyor
Her ne kadar daha küçük sensör ve piksel boyutu, 50 MP sensörlere ve geleneksel 12MP sensörlere kıyasla özellikle düşük ışıkta görüntü kalitesini düşürse de bu sensörde kullanılan ISOCELL 2.0 teknolojisiyle JN1’de ışık hassasiyeti yüzde 16 arttırılmış. Bu da düşük ışık ortamında renklerin daha doygun ve detayların daha keskin olmasını ve kumlanma sorununun daha azaltılması anlamına geliyor.
Kapadokya’da özellikle gün ışımadan balonlar burner vasıtasıyla şişirilirken yaptığım çekimlerde de bu farklılığı gözlemledim. Bilgisayarla kontrol ettiğimde fotoğraflarda kumlanmanın minimum seviyede olduğunu, sulu boya etkisinin de kabul edilebilir olduğunu gördüm. Bunun dışında f/1.8 PDAF odak açıklığı da düşük ışık performansını olumlu anlamda etkiliyor. Hareket içeren fotoğraflarda da enstantane hızı yükseliyor ve hareket netsizliği sorunu da yaşanmıyor.
Siz de bir vivo Y36 sahibi olmak isterseniz bu bağlantıya bir göz atabilirsiniz.