Son dönemde yıldızı giderek parlayan aynasız fotoğraf makinesi kategorisinde önemli gelişmeler yaşanıyor. Gelin bu kategoride 2016 yılında yaşanan gelişmelere bir göz atalım.
Takvimler 2008 yılında ‘aynasız’ kavramı ile hayatımıza giren bu fotoğraf makinesi kategorisinde küçük bir gövdeye objektif takabilme imkanı sunan modeller yer alıyordu. İlk yıllar bu cihazların ne olduğunun ve nasıl kullanılacağının anlaşılması ile geçti. Yıllar içinde modeller gelişti, yeni özellikler ve kabiliyetlerle dijital SLR modellerle yarışır hale geldiler. Daha doğrusu dijital SLR modeller ağırlıklı olarak profesyonellerin ilgi alanına girerken aynasız modeller ise amatör ya da giriş seviyesi profesyonellerin makinesi olmaya başladı.
Günümüzde 4K video kayıt edebilen, full frame yani tam çerçeve sensöre sahip, dijital SLR modelleri aratmayan özelliklerle donatılmış aynasız modeller yer alıyor. Başta Sony olmak üzere Canon, Nikon, Samsung, Fujifilm ve Olympus gibi markalar güncel modellerle bu alanda rekabet ediyor.
Orta format aynasızlar
Bu yılın aynasızlar adına en önemli gelişmesi orta format olarak bilinen büyük sensörlü (35×24 mm full frameden de büyük) kategorisinde de aynasız modellerin çıkması oldu. Detaylarını burada görebileceğiniz Hasselblad X1D-50c modeli bu alandaki ilk örnek model oldu. Bu modeli daha sonra Fujifilm’nin GFX 50S modeli takip etti. Görünen o ki bu alanda farklı modeller de gelecek.
Bu konu gerçekten önemli. Zira günümüz trendlerinde fotoğraf makineleri küçülme eğiliminde. En büyüğünden en küçüğüne birçok cihaz eskisine oranla daha küçük ve hafif tasarlanıyor. İster orta format ister 35 mm kategorisinde olsun aynasız modeller daha küçük cihazlar üretilmesine imkan tanıyor. Bunu değerlendiren üreticiler de daha küçük modelleri piyasaya sürüyor. Üstelik bu ürünler küçük olmalarına rağmen büyük boyutlu rakiplerinden geri kalır cihazlar da değil. Bu da taşınma, saklama ve kullanım açısından önemli avantajlar sağlıyor.
Yeni modeller geldi
2016 yılında Photokina fuarının olması (iki yılda bir Eylül ayında Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenen bir fotoğraf teknolojileri fuarı) yeni ürün sayısında önemli bir artışı da beraberinde getirdi. Her ne kadar artık firmalar yeni ürün duyuruları için fuarları beklemese de Photokina bunun için bir istisna sayılabilir. Birçok marka yeni modellerini 2016 yılında duyurdu. Yukarıda bahsettiğim gibi orta formattaki ikinci aynasız model olan Fujifilm GFX 50S, fuarda tanıtıldı. Ayrıca Olympus OM-D EM1 Mark II, Canon EOS M5, Panasonic GH5 ve Sony A99 II de fuarda duyurusu yapılan yeni aynasız modeller oldu.
Bu yeni modellerle kullanıcıların tercih sayısı artarken 4K, yeni gövde tasarımları, yeni özellikler de envantarlere eklenmiş oldu. Teknolojinin çok hızlı değiştiği günümüzde 1 ya da 2 yıl arayla çıkan modeller arasında bile önemli farklar olabiliyor. Bu bakımdan yeni modellerin piyasaya sürülmesi önemli bir avantaj.
Yazının başında da belirttiğim gibi aynasız modeller altın çağını yaşıyor. Teknolojinin ve trendlerin rüzgarını arkasına alan bu modeller hafiflikleri, gelişmiş özellikleri ve önemli avantajlarıyla yeni başlayan ve ya da bilgili amatörlerin ilgi alanına girmeye devam edecekler. Ayrıca ikinci makine olarak profesyonellerin de tercihi olmaya başlayan bu modeller önümüzdeki yıllarda hayatımıza daha fazla girecek gibi görünüyor. Her ne kadar dijital SLR modellerin rakibi gibi görünen bir kategori olsa da yeri ve kullanım alanları belli olan aynasız modellerin hakimiyet alanını biraz daha genişleteceğini öngörmek mümkün. Özellikle Canon gibi önemli bir fotoğraf markasının yeni modellerle bu alandaki konumunu güçlendirmeye çalışması bu teorinin önemli bir kanıtı.
Işığınız bol olsun…