Apple Vision Pro Başarılı Olabilecek mi?

0
417 gösterim
Apple Vision Pro

Apple Vision Pro resmi olarak satışa sunulmaya başlandı. Bu yeni sanal gerçeklik gözlüğü ile ilgili detayları ve kişisel yorumlarımı paylaşıyorum.

Sanal gerçeklik uzun yıllardır teknoloji dünyasının ilgilendiği konulardan biri. Üzerine kitaplar yazılan ve filmler çekilen bu konu büyük firmaların da odak noktalarından biri oldu. Geçtiğimiz yıllarda Oculus Rift firmasını satın alan Facebook da bu alanda çeşitli yatırımlar yaptı.

Apple Vision Pro Başarılı Olabilecek mi?

Bu alana geçen yıl ciddi bir adımla giren Apple da Vision Pro ismini verdiği sanal gerçeklik gözlüğünü tanıtmıştı. Ön siparişe açılan gözlükle ilgili olarak 180 bin talep geldiği de açıklandı. Bu gözlüğün fiyatı ise 3500 dolar olarak belirlenmiş durumda. Ön siparişin ardından 2 Şubat tarihinden itibaren gözlükler satın alanlara gönderilmeye başlanacak.

Apple Vision Pro
Apple Vision Pro

Apple Vision Pro şimdilik geliştiriciler tarafından kullanılabilecek bir ürün. Zira Apple daha önce Google Glass akıllı gözlükte olduğu gibi önce geliştiricilere bu ürünü satıp onların uygulama geliştirmesini istiyor. Tabi Google’da bu kurgu çalışmadı zira uygulamalar istenen noktaya gelemedi.

Apple bu ürünle bilgisayar ve telefon kullanımını farklı bir noktaya taşımak istiyor. Gösterilen demolarda da bu senaryolar ön plana çıkarılıyor. Ancak benim bazı çekincelerim var ve bunları daha önce sosyal medyada da paylaştım.

Öncelikle bu tarz gözlüklerin kullanımı çok kolay değil. Göze bu kadar yakın bir mesafede bir ekrana uzun süre bakmak eğlenceli değil ve hatta bazıları için imkansız.

İkinci olarak bu tarz ekipmanların fiyatı çok yüksek. Apple örneğinde olduğu gibi 3500 dolar (ABD’de yaşayan ve orada para kazanan biri için bile) oldukça yüksek bir meblağ.

Ayrıca diğer cihazlarınız da Apple olması gerekiyor ki bu da önemli bir zorunluluk. Yani sadece gözlüğü almakla bitmiyor olay. Bilgisayar ve benzeri cihazlarınızın da Apple olması gerekiyor.

Sebepleri artırabilirim ama bu tarz cihazların yaygınlaşmamasının ardındaki en temel engeller bunlar görünüyor. Elbette Apple’ın parası ve pazarlama gücü ile Apple Vision Pro 2024 yılının en çok konuşulan ürünü olacak. Her yerde videolarını ve kullanım deneyimlerini göreceksiniz. Ama hayata geçer ve herkes bu gözlükten alır mı? Bence almaz, alamaz.

Apple Vision Pro
Oculus Quest 2

Apple Vision Pro: Pazarlamadaki Gücü Yeterli mi, Yaygınlaşacak mı?

Geçmişteki örneklere baktığımızda da yaptığım yorumun haklılığı görülüyor. Facebook, Oculus’u 2014 yılında 2 milyar dolara satın aldı. 10 yılda çıkarılan ürünler oldu elbette ama ekosistem genişlemediği gibi kayda değer bir uygulama ya da çözüm de geliştirilmedi. Geliştirilen çözümler de tabana yayılmadı.  Bu arada Oculus Quest 2 akıllı gözlüğün Türkiye’de vergiler dahil 15 bin TL fiyattan satıldığını belirteyim. Apple Vision Pro ülkemizde resmi olarak satılmıyor ama sadece ABD fiyatını baz alsak bile 3500 doların 100 bin TL olduğunu da belirteyim. Vergiler de eklendiğinde bu rakam 200 bin TL civarına yükselir o da iyi ihtimal.

Benzer bir durum oyun tarafında da oldu. Sanal gerçeklik gözlüklerini destekleyen oyunlar var piyasada. Yine de bunlar çok yaygınlaşamadı ve geniş kitlelere ulaşamadı.

Pazarlama gücü ve bütçesiyle Vision Pro 2024, ön planda olan bir ürün olacak. Yaygınlaşması ve tabana yayılması zor; ‘büyükler için oyuncak’ bir cihaz olarak kalacak.

CEVAP VER