Google’ın gelişmekte olan ülkelerde akıllı telefon kullanımını yaygınlaştırmak için geliştirdiği mobil işletim sistemi Android Go, düşük fiyatlı ürünler üretilmesini mümkün kılan özelliklere sahip. Giriş seviyesi akıllı telefonlar dünya genelinde internete erişimi bulunmayan birçok kişi için internetle ilk tanışma ve temas noktası olduğu için büyük önem taşıyor. Bu yazıda Android Go’nun özelliklerine yakından bakıyoruz.
Android Go Edition, Android 8.0 Oreo yapısı kullanan, 1 GB ve daha altında belleğe, 8GB depolamaya ve daha düşük güçte işlemciye sahip giriş seviyesi akıllı telefonlar için optimize edilmiş kullanıcı deneyimi sunan, bütçe dostu telefonlar için geliştirilmiş bir mobil işletim sistemi.
Telefonda daha az yer kaplıyor
Android Go işletim sistemi telefonda Android 8.0 Oreo’ya göre daha az yer kaplıyor. Akıllı telefona üretim sırasında yüklenen uygulamalar yeni sistemde yüzde 50 daha az yer kaplıyor. Böylece akıllı telefonda kullanıcılara daha fazla depolama alanı kalıyor.
Kendi uygulama mağazasına sahip
Android Go, klasik Android mobil uygulama mağazası Play Store’dan farklı olarak kendi uygulama mağazasına sahip. Bu uygulamalar katalog halinde Play Store içinde yer alıyor. Android Go uygulamalarının dosya büyüklüğü 10 MB’den az olarak tasarlanıyor ve daha az veri tüketecek şekilde yapılandırılıyor.
Adlarının sonuna aldığı ‘Go’ eki alıyor
Android Go işletim sisteminin uygulamaları, Gmail Go, YouTube Go, Maps Go, Google Assistant Go, Files Go gibi adlandırmalarla geliyor. Android Go uygulamarı adlarının sonuna aldığı ‘Go’ ekiyle ayırt edilebilir.
Veri kullanımı sizin kontrolünüzde
Android Go, veri kullanımının izlenmesi ve kontrolünü tamamen kullanıcıya bırakıyor. Kullanıcılar hangi uygulamanın ne kadar veri harcadığını görerek yönetebiliyor. Android Go, Google’ın geliştirdiği birçok güvenlik iyileştirmelerini de beraberinde getiriyor.
Hedef gelişmekte olan ülkeler
Google, Android Go ile, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Afrika gibi gelişmekte olan bölgelerdeki mobil kullanıcılara makul fiyatlı akıllı telefonlar sunabilmeyi hedefliyor. Giriş seviyesi akıllı telefonlar dünya genelinde internete erişimi bulunmayan birçok kişi için internetle ilk tanışma ve temas noktası olduğu için büyük önem taşıyor. Android Go işletim sistemli telefonların sunulduğu pazarlar arasında Türkiye de bulunuyor.
Google Go ile kişiselleştirilmiş içerik
Google Go özelliğiyle ise Chrome web tarayıcı üzerinde kullanıcıların en çok arama yaptıkları içerikler, en çok ziyaret ettiği web siteleri ve en çok kullandığı uygulamalar listeleniyor. Bu sayede içeriklere ulaşmak için daha kullanışlı bir deneyim sunuluyor.
Google Asistan hayatı kolaylaştırıyor
Google Asistan, Android Go işletim sistemlerinde yerleşik geliyor. Google Asistan, yöneltilen sorulara cevap veriyor ve kullanıcıların hayatını kolaylaştırıyor. Google Asistan, ülkemizde Türkçe olarak kullanılamadığı için, şimdilik İngilizce olarak yararlanabilirsiniz.
Zaman kazandıran klavye: Gboard
Google’ın akıllı klavyesi Gboard, Android Go işletim sistemli cihazlarda kullanılabiliyor. Kaydırarak yazma, Google sesle yazma ve Google Arama yerleşik olarak Gboard’da mevcut. Bu sayede o an bulunduğunuz uygulamadan çıkmadan klavyenizden arama yapıp hemen paylaşabilirsiniz. Gboard’da emoji ve GIF desteği de bulunuyor.
Chrome ile yüzde 60 veri tasarrufu
Google’ın web tarayıcısı Chrome’da veri tasarrufu özelliği var. Bu özellik açık olduğunda arka plan verileri sınırlanıyor ve mobil veri tüketiminde yüzde 60’a kadar tasarruf sağlanabiliyor. Chrome, sayfaları optimize edilmiş olarak ekranınıza getiriyor.
Google Play Protect
Ücretsiz güvenlik çözümü Google Play Protect, Android Go ile giriş seviyesi akıllı telefonlara da geliyor. Google Play Protect, Android telefonunuzu, uygulamalarınızı ve verilerinizi 7/24 güvende tutuyor. Sizi internetten gelebilecek risklere karşı koruyor.
Kayıp ya da çalıntı cihazınızı bulun
Akıllı telefonunuzu kaybederseniz ya da çalınırsa bulabilmeniz için Google tarafından geliştirilen Cihazımı Bul uygulamasını kullanabilirsiniz. Bilgisayarınızdan Google hesabınızda oturum açarak, cihazınızın yerini harita üzerinde takip edebilir, şifreleyebilir veya tüm verileri uzaktan silebilirsiniz. Bunun için cihazınızı satın aldığınızda Cihazımı Bul özelliğini aktif hale getirmeyi unutmayın.
Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz
Bu yazıda size, Google’ın gelişmekte olan ülkelerde akıllı telefon kullanımını yaygınlaştırmak için geliştirdiği mobil işletim sistemi Android Go hakkında bilgi vermeye çalıştım. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.
Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede
YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede
MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?