Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    Dijital KültürSpotify, YouTube'a rakip mi oluyor?

    Spotify, YouTube’a rakip mi oluyor?

    Popüler müzik platformu Spotify, ‘video podcast’lerle bir numaralı video içerik platformu YouTube’un rakibi haline geldi. Google, YouTube Müzik servisini kullanıma sunarak Spotify’ın faaliyet alanına girmişti. Anlaşılan bizi sıkı bir rekabet bekliyor.

    Bugüne kadar sadece müzik ve ‘podcast’ dinlemek için kullandığımız Spotify’ın, YouTube’a rakip olabilecek bir gelişme içine girdiği gözleniyor. Video işine girmek için hazırlık yapan şirket, şimdilik bazı ‘podcast’ yayıncılarına test amaçlı olarak bu izni verse de yakın gelecekte işin YouTube’u tehdit edecek boyuta varacağı şimdiden öngörülebilir. Peki Spotify’ın video işine girmesine kadar gelen süreçte neler yaşandı? Gelin, hep birlikte göz atalım.

    Ücretli ve ücretsiz versiyonları mevcut

    Bilindiği gibi, popüler müzik platformu Spotify’ın kullanıcılara sunduğu ücretli ve ücretsiz olmak üzere iki seçeneği var. Reklâmlarla sık sık rahatsız edilmeyi göze alan ve ücret ödemeye de yanaşmayan kullanıcılar, ücretsiz kullanım modeliyle devam ediyor. Ücretli modelde ise reklâmsız ve daha kaliteli bir deneyimi sunuluyor kullanıcılara.

    Müzikle başladı ‘podcast’e de açıldı

    Başlangıçta kullanıcılara içerik olarak sadece müzik sunan Spotify, ‘podcast’lerin popülerlik kazanmasıyla birlikte sadece müzik için değil, ‘podcast’ için de tercih edilen bir mecra haline geldi. Öyle ki ‘podcast’lerin yükselişi Spotify’a video içerik pazarına girmenin de önünü açtı.

    Video içerik mecrası olma yolunda

    Geçtiğimiz günlerde yapılan bir duyuruyla Spotify, şimdilik anlaşma yapılan ‘podcast’ içerik üreticilerine video paylaşım fırsatı sunmaya başladı. İşte bu gelişme Spotify’ı bugüne kadar video yayıncılığında lider konumda olan YouTube’un faaliyet alanına sokmuş oldu. Özetle Spotify, video içerik için bir mecra olma yolunda ilerliyor ve gelecekte şirketin video macerasının nerelere evrileceğini hep birlikte görmüş olacağız.

    spotify

    Şu an video içerik sınırlı sayıda

    Spotify’ın ‘video podcast’ olarak tanımladığı bu yeni içerik türü, platformu hem ücretsiz hem de ücretli (Premium) olarak kullananlara açık. İlk etapta belli başlı içerik üreticileriyle anlaşma yapıldığı için, Spotify’da ‘video podcast’ sayısı da sınırlı sayıda. Şu an sadece iş birliği yapılan ve izin verilen içerik üreticileri, video paylaşım yapıyor olsa da ileride bunun tüm içerik üreticilerine açılması halinde oluşacak büyük ilgiyi şimdiden tahmin etmek güç değil.

    Şimdilik sadece belli bölgelerde aktif

    Şu anda, Book of Basketball 2.0, Fantasy Footballers, The Misfits Podcast, H3 Podcast, The Morning Toast, Higher Learning with Van Lathan & Rachel Lindsay ve The Rooster Teeth Podcast gibi içerik üreticilerinin ‘video podcast’ içeriklerine Spotify’dan ulaşmak mümkün. ‘Video podcast’ler şu anda sadece dünyanın belli ülkelerinde aktif. Örneğin ben Türkiye’den girdiğimde ‘Unfiltered’ şovunun sadece sesli versiyonuyla karşılaştım.

    YouTube’dan daha kullanıcı dostu

    Spotify’daki ‘video podcast’lere hem mobil uygulamalar aracılığıyla akıllı telefon veya tablet bilgisayarınızdan hem de masaüstü ya da taşınabilir bilgisayarınızdan ulaşabilirsiniz. YouTube’un aksine Spotify, ‘video podcast’lerin akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarda arka planda oynatılmasına izin veriyor. Bu da akıllı telefon ve tablet bilgisayar kullanıcılarının diledikleri zaman cihazlarını başka işler için de kullanmalarını mümkün kılıyor.

    Arka planda içerik oynatma avantajı

    YouTube’da ise sadece ücretli (Premium) kullanıcılara arka planda içerik oynatma izni veriliyor. Standart (ücretsiz) kullanımda YouTube uygulamasından başka bir uygulamaya geçildiğinde yayın kesiliyor. Bu açıdan Spotify’ın YouTube’dan daha kullanıcı dostu bir platform olduğunu söyleyebiliriz. Spotify’ın bir başka avantajı da cihazınızda başka bir işlem yaptığınız zaman ‘video podcast’ arka planda devam ederken veri kullanımından tasarruf yapması ve sadece ses için veri tüketmesi.

    spotify

    Sesli ya da videolu arasında seçim sizin

    Kullanıcı dostu bir başka seçenek ise ‘podcast’leri sesli ya da videolu versiyon tercihi sunulması. Buna çevrimdışı oynatma için ‘podcast’lerin kullanıcı tarafından indirilebilmesi de eklenince, kullanıcı eksenli bir strateji izlediği daha da netleşiyor.

    Videolar Spotify’da etkileşimi artıracak

    ‘Video podcast’ içerikleri teşvik eden Spotify, bu tür paylaşımların, yayıncılarla kullanıcılar arasındaki iletişimi güçlendireceğini ve etkileşime olumlu katkı sağlayacağını belirtiyor. Spotify’a göre, ‘video podcast’ler yayıncılara dinleyicileriyle daha anlamlı bir şekilde bağlantı kurma fırsatı verecek.

    İçerik üreticileriyle anlaşmalar yaptı

    Spotify, Video Podcast servisi için öncelikle mayıs ayında, YouTube’da şovunun video versiyonunu yayınlayan dünyanın en popüler ‘podcast’ üreticilerinden biri olan Joe Rogan ile özel bir lisans anlaşması yaptı. Spotify, Şubat 2019’da ‘podcast’ oluşturmak için ücretsiz bir platform olan Anchor’u satın aldı.

    YouTube ünlüleri Spotify ailesinde

    Bu yıl içinde de spor yazarı Bill Simmons tarafından 2016’da kurulan The Ringer adlı ‘podcast’ ağını satın aldı. Ardından Unfiltered adıyla şov yapan ve büyük bir hayran kitlesine sahip olan YouTube ünlüleri Zane Hijazi ve Heath Hussar ile anlaşmaya vardı.

    spotify

    Google da YouTube Müzik servisi kurmuştu

    Şirketin ‘video podcast’ içerikler için YouTube ünlülerini transfer etmesi, şirketi doğrudan Google ile rakip konuma sokmuş görünüyor. Hatırlarsanız, Google da YouTube Müzik servisini kullanıma sunarak, Spotify’ın faaliyet alanına girmişti. Bu nedenle iki şirketin ses ve video servisleri üzerinden birbirleriyle rakip haline geldiklerini söylemek şu aşamada yanlış olmaz.

    YouTube gibi yayıncılara pay verecek mi?

    Son olarak, video içerik üreticileri YouTube için cazip hale getiren unsurların başında içerik üreticilerine reklâm gelirinden pay verilmesini gösterebiliriz. O nedenle video içerik üreticilerinin video paylaşmak için YouTube’u tercih etmeye devam edeceğini, Spotify’ı ise daha geniş kitlelere ulaşmak için ek bir mecra olarak göreceğini söylemek mümkün.

    Odağını kaybetmeden devam etmek zorunda

    Sadece ‘podcast’ üretenler içinse Spotify, belli başlı ‘podcast’ dağıtım ağlarından biri olarak kalmaya devam edecek. Spotify’ın önündeki zorluk ise bundan sonra ana odağı olan müziği ve bu alandaki baskın rolünü kaybetmeden yola devam edebilmek. Şirketin, hem ‘podcast’ hem de ‘video podcast’ alanında var olma ve rekabet çabalarını sürdürüp sürdüremeyeceğini zaman gösterecek.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Android platformundaki en popüler podcast uygulamaları

    Android platformundaki en popüler podcast uygulamaları

    Android platformundaki en popüler podcast uygulamaları

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN