Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Mediatrend Desktop Mediatrend Mobile
Diğer
    ManşetPodcast nedir? Nasıl yapılır?

    Podcast nedir? Nasıl yapılır?

    Ses kayıtlarının internet üzerinden düzenli bir şekilde paylaşılmasına ‘podcast’ deniliyor. Son dönemde videolu yayınlar da başlamış olmakla birlikte ‘podcast’ denilince akla doğal olarak önce sesli içerikler geliyor.

    ‘Podcast’ kavramı radyo yayıncılığının bir benzeri gibi düşünülse de bundan daha fazlası. Çünkü ‘podcast’ içeriklere abone olduğunuzda o an içerikleri dinlemek için kullandığınız cihaza otomatik olarak indirilir ve düzenli olarak takip edebileceğiniz, abone olabileceğiniz seriler olarak size sunulur.

    Bunun için de içeriklerin düzenli dağıtımı için RSS teknolojisinden yararlanılır. Ancak siz dinleyici olarak, hatta yayıncı olarak bu kadar teknik detaylara boğulmak zorunda değilsiniz. Madem teknik detaylara girmeyeceğiz, o zaman hemen pratiğe geçelim.

    Podcast

    ‘Podcast’ içeriklere ulaşmak için öncelikle bir cihaza ihtiyacınız var. Bu akıllı telefon, tablet bilgisayar ya da masaüstü bilgisayar olabilir. Hatta bir akıllı TV dahi size ‘podcast’ içeriklere ulaşmanın kapısını açabilir.

    Bir başka ihtiyaç ise ‘podcast’ içerikleri takip etmek için kullanacağınız yazılımdır. Apple Podcast, Google Podcast, Spotify, Spreaker gibi yazılımlar size ‘podcast’ içeriklere ulaşmanın kapısını aralar. Kullandığınız cihaza göre birini tercih ederek hemen ‘podcast’ dinlemeye başlayabilirsiniz.

    ‘Podcast’ oluşturma yazılımları

    Bir de işin ‘podcast’ yayıncılığı tarafı var. Eğer söyleyecek sözünüz varsa ve ‘podcast’ içerik üretmek istiyorsanız o zaman yayınlarınızı kaydetmek, düzenlemek ve dağıtmak için farklı yazılımlara ihtiyacınız var.

    ‘Podcast’ oluşturmak ve yayınlamak için Spreaker, Simplecast veya Spotify tarafından satın alınan Anchor’dan yararlanabilirsiniz. Spreaker ve Simplecast ücretli özellikler içerirken, Anchor tamamen ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

    podcast

    Anchor ile ‘podcast’ oluşturmak ve yayınlamak oldukça basit. Bilgisayarınızdan anchor.fm adresine girerek ya da akıllı telefon veya tablet bilgisayarınıza Anchor mobil uygulamasını yükleyerek yayıncı olmaya giden ilk adımı atabilirsiniz.

    İçeriklerinizi Anchor ile oluşturmak için telefonunuzu kullanmak daha pratik bir çözüm. Telefonunuzda kulaklığınızın mikrofonunu kullanarak ‘podcast’ içeriğinizi kaydedebilir ve yayınlayabilirsiniz. Bunu bilgisayarınızda da yapmak mümkün.

    Kaliteli bir mikrofon kullanın

    Bilgisayarınızda kayıt yaparken mümkünse kaliteli bir mikrofon kullanmak daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Buna imkânınız yoksa şimdilik bilgisayarınızın dahili mikrofonu da yeterli olabilir. Bu noktada ses kaydınızı düzenlemeniz iyi olacaktır.

    ‘Podcast’ için ses kayıtlarınızı bilgisayarınıza ücretsiz yükleyeceğiniz Audacity yazılımıyla kaydedebilir ve düzenleyebilirsiniz. Ses kayıtları üzerindeki uzun boşlukları, takıldığınız yerleri silip ve arka plan gürültülerini giderebilirsiniz.

    podcast01

    Yayına hazır hale getirdiğiniz ses kaydını, Anchor web sitesine girerek oluşturacağınız hesabınıza yüklemeniz gerekiyor. Bu arada geçiş efektleri ve dinleyicilerinizde özel sesli mesaj ekleyebilirsiniz. Düzenleme sonrası ses kaydınızı kontrol için son kez dinlemeniz yararlı olur.

    Profil bilgilerinizi doldurmayı unutmayın

    Bu arada Anchor mobil uygulaması ya da web sitesinden hesabınızı oluştururken gerekli bilgileri doldurmayı, kendinizi doğru yansıtacak bir profil fotoğrafı yüklemeyi unutmayın. Burada varsa bloğunuz, sosyal medya hesaplarınızı girmeniz dinleyicilerinizin size ulaşması için yararlı olacaktır.

    Yayınınızı oluşturduktan sonra Anchor, ‘podcast’ içeriğinizi Spotify, Google Podcasts ve Apple Podcasts gibi servislere dağıtım için sizi yönlendiriyor. Gerekli yönergeleri takip ettikten sonra ‘podcast’ içeriğiniz birçok mecrada dağıtılmış ve dinlemeye hazır olacak.

    Para kazanma özelliği yolda

    Son olarak Anchor’un yayıncılar için ‘para kazanma’ özelliği de bulunduğundan söz etmeliyim. Ancak bu özellik şu anda ülkemiz için aktif değil. ‘Para kazanma’ özelliği sadece ABD’deki içerik üreticileri için aktif durumda.

    Platformun yeni sahibi Spotify, Anchor’u ayrı bir platform olarak yaşatmaya karar verirse, para kazanma özelliğinin ülkemize de geleceğini umabiliriz. O zamana kadar sözleyecek sözünüz varsa ‘podcast’ üretmeye ve kendinizi geliştirmeye devam edebilirsiniz.

    Sorularınız olursa yorumlardan bana ulaştırabilirsiniz

    Bu yazıda “Podcast nedir? Nasıl yapılır?” sorusuna cevap vermeye çalıştım. Konuyla ilgili sorularınız olursa, aşağıdan yorum bırakarak bana ulaştırabilirsiniz. Şimdilik hoşça kalın.

    Twitter’da beni takip edin: https://twitter.com/melihbayramdede

    YouTube kanalıma abone olun: https://www.youtube.com/c/melihbayramdede


    MediaTrend’de yayınlanan diğer yazılarıma göz atmak ister misiniz?

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Sinema keyfinizi katlayacak ‘soundbar’ önerileri

    Haberler

    BUNLARI DA BEĞENEBİLİRSİN